Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Alkoholilain muutos lausuntokierrokselle – 8 prosenttiset juomat tulossa ruokakauppoihin

Jukka-Pekka Flander

Hallituksen tavoite vahvempien alkoholijuomien tuomisesta ruokakauppoihin etenee. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esitysluonnos lähti kuuden viikon lausuntokierrokselle torstaina. Esityksessä ehdotetaan alkoholilakiin muutosta, joka sallisi enintään kahdeksanprosenttisten käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myymisen vähittäistavarakaupoissa eli esimerkiksi ruokakaupoissa ja kioskeissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Prosenttirajan korotus ei koskisi juomasekoituksia eli niin sanottuja limuviinoja, vaan lähinnä joitakin oluita, siidereitä ja makeita viinejä. Tällä hetkellä vähittäistavarakaupoissa saa myydä enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia.

Lausunnot pyydetään antamaan 23. marraskuuta mennessä. Ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan tulevalla kevätkaudella.

Ehdotetun muutoksen vaikutusten arvioinnissa on käytetty hyväksi tietoja vuonna 2018 voimaan tulleen alkoholilain uudistuksen toteutuneista vaikutuksista. Tuolloin vähittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin raja nostettiin 5,5 prosenttiin silloisesta 4,7 prosentin enimmäisrajasta. Uudistuksen on ehdotuksessa arvioitu nostaneen alkoholinkulutusta noin kolme prosenttia.

PROSENTTIRAJAN korotuksen välittömät vaikutukset ovat esitysluonnoksen mukaan yleisellä tasolla todennäköisesti melko vähäisiä. Esimerkiksi alkoholiverotuksen korotus voi lähivuosina peittää alleen lakimuutoksen aiheuttamia vaikutuksia ja vaikeuttaa uudistuksen vaikutusten jälkiarviointia.

STM:n luonnoksessa arvioidaan, että kilpailun lisäämisellä on todennäköisesti tavoiteltuja positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Ehdotuksen vaikutusarvioissa todetaan muun muassa, että alkoholijuomien valmistus, myynti ja markkinointi tuottavat yhteiskunnalle yli miljardin verotuloja, erilaisille yrityksille miljardien elinkeinotuloja ja alkoholin valmistukseen, myyntiin ja markkinointiin osallistuville ihmisille työtuloja.

Toisaalta alkoholiin liittyvien haittojen kuten alkoholin käyttöön liittyvän sairaalahoidon, alkoholin vuoksi menetetyn tai alentuneen työkyvyn sekä alkoholiin liittyvän rikollisuuden on arvioitu tuottaneen yhteiskunnalle 1,6 miljardin euron taloudellisen kustannuksen vuonna 2018.

Kaiken kaikkiaan kokonaisuutena hallitusohjelmassa tavoitellut muutokset alkoholilainsäädäntöön johtaisivat STM:n esitysluonnoksen mukaan huomattavan suuriin taloudellisiin sekä terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin.

Sanna Nikula/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE