Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Alkoholilakiuudistus saattaa siirtyä syksyyn – Puska: “Nyt kun vaikutuksia on katsottu, ne näyttävät niin turmiollisilta”

Demokraatin hallituslähteistä saamien tietojen mukaan ratkaisun hakeminen alkoholilakiuudistuksessa saattaa siirtyä jopa syksyyn, sen verran sukset ovat tällä hetkellä ristissä.

Esimerkiksi keskustan kansanedustaja, THL:n eläkkeellä oleva pääjohtaja Pekka Puska toteaa, että valmistelu on hallituksen puolelta edelleen sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Siellä taas odotetaan eduskuntaryhmistä, mikä on se poliittinen viesti.

Vuosi sitten hallituspuolueitten kerrottiin jo päässeen sopuun alkoholilaista. Sittemmin on ilmennyt ongelmia. Etenkin keskustassa limuviina hiertää – toisin sanoen se että vahvat oluet, lonkerot sekä niin sanotut limuviinat tulisivat myyntiin kauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille.

Demokraatien tietojen mukaan tilanne keskustassa voi olla jopa se, että myynnin vapauttamista vastustaa jopa ryhmän ylivoimainen enemmistö. Tosin jotkut keskustalaiset ovat arvioineet, että vastustajia olisi noin puolet. Pekka Puska itse kommentoi asiaa seuraavasti.

– Selvästi näyttää siltä, että keskustan eduskuntaryhmässä on erittäin suurta vastustusta. En uskalla arvioida sitä, mutta se on hyvin laaja vastustus.

– Se vastustus kohdistuu ainoastaan näihin 17 pykälän 1 virkkeeseen eli vahvojen oluiden ja limuviinoihin. Muilta osiltaan näyttää siltä, että lakiesitys saa hyvin laajaa tukea.

Lisää aiheesta

“Ainakin viikkoja mutta meneekö se syksyyn.”

Pekka Puskan mukaan alkoholilain tilanne on muuttunut olennaisesti Viron veropäätöksen jälkeen. Viro korottaa isosti alkoholiveroa. Puska viittaa asiassa myös muun muassa lausunnonantajien vahvan kriittisen palautteeseen.

Hän arvioi, että asia on nyt niin sekavassa tilassa, ettei se ei nopeasti etene.

– Ainakin viikkoja mutta meneekö se syksyyn, sitä on vaikea sanoa, hän sanoo.

– Nyt kun vaikutuksia on katsottu, ne näyttävät niin turmiollisilta, ei ainoastaan terveyden suhteen vaan hallituksen erilaisten tavoitteiden suhteen, sote-säästöjen, poliisin säästöjen, työelämän kannattavuuden, ravintoloiden työllisyyden kannalta, että keskustaryhmässä on hyvin laajaa vastustusta.

Ministerien kannoista kysyttäessä Puska sanoo myös, että pääministeri Sipilän (kesk.) henkilökohtainen mielipide on ollut vastaan sitä, että vahvempia oluita tuotaisiin kauppoihin.

– Kai lienee julkisesti tiedossa, että pääministeri ei henkilökohtaisesti pidä tästä.

Perhe- ja peruspalveluministerin Juha Rehulan (kesk.) henkilökohtainen kanta olisi myös Puskan sanoin “hyvin yleisen käsityksen” mukaan kielteinen.

– Mutta tietysti molempien heidän kannaltaan on kysymys siitä, miten tämä asia poliittisesti hoidetaan, ei ole kysymys pelkästään heidän mielipiteistään, Puska kuitenkin muistuttaa.

“Omantunnonvapauslinja johtaisi toivottomiin sotkuihin.”

Alkoholilaista neuvotellaan Puskan mukaan tällä hetkellä hallituspuolueitten alkoholityöryhmässä ja näyttää siltä, että asia ei ilman muutoksia keskustan puolelta etene.

Onko asia menossa trion (hallituspuolueitten) puheenjohtajien pöydälle?

– En usko, että se näin menee. Tiedän, että… arvelen, että tästä on käyty keskustelua … tai eri yhteyksissä puheenjohtajat ovat vaihtaneet mielipiteitä, ei mitään neuvottelua.

Puskan mukaan on jokaisen puolueen oma päätös, edetäänkö asiassa lopulta niin kutsutun omantunnonvapauden mukaan eli kullakin edustajalla on vapaat kädet äänestää.

– Mutta tässä vaiheessa kyllä lähdetään siitä, että omantunnonvapauslinja johtaisi toivottomiin sotkuihin täällä – siis ajattelen käsittelyä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja siitä eteenpäin. Paljon parempi on, että tässä asiassa saataisiin ratkaisu, jonka pohjalta hallitus voisi antaa paremman esityksen kuin tämä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE