Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Aluksi heiltä leikattiin huonon taloustilanteen takia, ja lopuksi heiltä leikataan hyvästä taloustilanteesta huolimatta”

SDP:n Timo Harakka eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. joulukuuta 2018. Eduskunnassa budjettiviikko pääsi vauhtiin ryhmäpuheenvuoroilla ja yleiskeskustelulla.

Eduskunnassa käydään paraikaa valtion talousarvioesitys vuodelle 2019 palautekeskustelua. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti kansanedustaja, SDP:n valtiovarainvastaava Timo Harakka.

Demokraatti

Demokraatti

Harakka totesi alkuun, että kaikki eduskunnassa iloitsevat talouskasvusta, johon Suomi on vihdoin päässyt mukaan. Hänen mukaansa on myös erinomaista, että joidenkin tulojen aikaistuttua tämän vuoden viimeistä velkaerää ei tarvinnut nostaa.

– Sotaveteraaneja ja heidän läheisiään varmaan kyllä ihmetyttää, että jos on varaa maksaa velkaa pois, niin miksi Sipilän (kesk.) hallitus leikkaa rintamalisää? Sosialidemokraatit toivoisivat hallitukselta sen verran joulumieltä, että tehdään tarvittavat lakimuutokset, eikä leikata niiltä miehiltä ja naisilta, jotka ovat itsenäisyytemme turvanneet, Harakka sanoi.

Hän muistutti, että talouskasvu hidastuu jo nyt, kuten ilmenee valtiovarainministeriön tänään julkaisemista tiedoista.

– Miten tämänhetkinen hallitus on varautunut haasteisiin? Vastaus on tyly. Ei mitenkään.

Kahdeksan miljardin perintö.

Timo Harakka sanoi, että on surkeaa, että hallitus jättää kaiken vastuun seuraavalle hallitukselle.

– Tiedetään, että seuraavina vuosikymmeninä työvoima supistuu ja hoivatarve kasvaa. Tämänhetkinen hallitus lupasi poistaa 10 miljardin euron kestävyysvajeen – kahdeksan miljardia jäi huonoksi perinnöksi.

– Suomi ei tullut kuntoon. Eläkeläisiltä leikkaamalla se ei onnistunut, koulutuksesta leikkaamalla se ei onnistunut, innovaatioista leikkaamalla se ei onnistunut.

Juuri nyt, kun talouskasvu on hiipumassa, Harakan mukaan on pakko tehdä uudistuksia.

– Mutta tämänhetkinen hallitus ei kykene uudistuksiin… Tämä keltainen kirjakin kertoo menneisyydestä, se on väistyvän ja väsyneen hallituksen muistokirjoitus. Nyt on aika esittää ohjelma 2020-luvulle, turvallinen tulevaisuuslinja.

“Työllisyysasteen on noustava nopeasti 75:een.”

Tämän jälkeen Harakka kävi läpi SDP:n seuraavan hallituksen työlistalle esittämät viisi uudistusta ja viisi investointia.

– Meillä kaikilla on varmasti yhteinen tavoite, että työllisyysasteen on noustava nopeasti 75:een, ja siitä yli. Mutta meillä on myös keinot ja selvä ohjelma, miten kasvu ja työllisyys turvataan myös vaikeammissa oloissa, tuulisemmassa tulevaisuudessa.

Harakan esittelemät uudistukset ovat perhevapaiden uudistus, varhaiskasvatusuudistus, joka on asteittain maksuton kaikille.

Kolmas uudistus on oppivelvollisuuden laajentaminen aidosti maksuttoman toisen asteen avulla. Neljäs on sosiaaliturvan uudistamisen.

– Viidenneksi esitämme pieni- ja keskituloisia suosivan verouudistuksen. Työllisyysasteen nosto vaatii voimakasta panostusta kaikkein vaikeimmin työllistyviin. Työttömien kepityksen sijaan tarvitaan kannusteita, joilla pienipalkkainen työ kannattaa ottaa vastaan – siksi esitämme työtulotukea.

– Seuraavan hallituksen on noudatettava hyvän verotuksen periaatteita. Tiivis veropohja mahdollistaa matalat verokannat. Ei siis pidä tehdä osakesijoitustiliä, joka heikentää veropohjaa ja vähentää verotuloja. Lopetetaan sen sijaan ulkomaisten rahastojen osinkojen nollaverotus – ja rahoitetaan niillä tuotoilla osinkoveron alennus piensijoittajille, nykyisestä 25 prosentista kohti 20 prosenttia.

“Ei uskoisi, että kaltaiseni pienyrittäjä joutuu muistuttamaan tästä perusasiasta .”

Timo Harakka totesi, että Suomi tarvitsee investointeja tulevaisuuteen juuri nyt, kun kasvu on vaarassa.

– Investointi ei ole sama asia kuin menonlisäys. Ei uskoisi, että kaltaiseni pienyrittäjä joutuu muistuttamaan tästä perusasiasta yritysjohtajaa. Investointi tehdään sillä perusteella, että se maksaa itsensä takaisin ja tuottaa tuloa. Viisaat ja rohkeat investoinnit ovat yhteiskunnan elinvoimalla yhtä välttämättömiä kuin yrityksille.

– Sosialidemokraatit haluavat investoida koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Tiede on ansainnut kunnianpalautuksen. Ja kun työ ei kohtaa tekijää, niin ne on tuotava konkreettisesti toistensa luo. On panostettava työssäkäynnin infraan, raiteisiin ja asuntoihin, jotka luovat työtä ja tuovat tekijät työhön. Emme vahvista vain keskuskaupunkeja, vaan kasvualueita kaikkialla Suomessa, joissa jokaisessa on oma ja ominainen elinvoimansa.

Ilmastonmuutos kuuluu talouspolitiikan ytimeen.

Timo Harakan mukaan ilmastonmuutos ei ole enää mikään ympäristöasia, vaan se kuuluu talouspolitiikan ytimeen.

– Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä 1,5 asteeseen. Siltä osin, kun tavoitteeseen päästään taloudellisin keinoin, muutos on pantava heti liikkeelle. Tuotannon, kuluttamisen, yhdessäolon ja liikkumisen muodot muuttuvat – ja suomalaiset hyötyvät siitä, että olemme muutoksen etujoukoissa. Puhdas ja uusiutuva tuotanto ja kiertotalous ovat 20-luvun menestyviä elinkeinojamme, joiden vientikysyntä on valtava.

– Seuraavat sukupolvet eivät halua perinnökseen neljäsataa tv-kanavaa. Eivätkä he halua 40 gigaa laajakaistaa. Jälkeemme tulevat tahtovat vain neljä – he tahtovat neljä vuodenaikaa.

Puheensa lopuksi Harakka totesi, että suuri osa suomalaisista ei edes huomannut talouskasvua.

– Ensi vuoden budjetissa leikkaukset jatkuvat, leikkaukset eläkeläisiltä, työttömiltä, opiskelijoilta, vähävaraisilta perheiltä ja vähävaraisten perheiden lapsilta. Muuttumattomina ja yhtä säälimättöminä kuin tänä vuonna, kuin viime vuonna, kuin toissa vuonna.

– Aluksi heiltä leikattiin huonon taloustilanteen takia, ja lopuksi heiltä leikataan hyvästä taloustilanteesta huolimatta.

Harakka sanoi, että kasvu ei ole itseisarvo, vaan vastuullisten päättäjien pitäisi pitää huoli, että kasvu kuuluu kaikille. Hän esitti hallitukselle epäluottamusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE