Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Aniharva isä käyttää vanhempainvapaataan – Ruotsissa huimasti enemmän

Kuva: Thinkstock
Suomessa vain 1-3 prosenttia isistä käyttää vanhempainvapaataan.

SAK kannustaisi isiä perhevapaille tasaamalla vanhempain- ja hoitorahan vanhempien kesken.

Vanhempainvapaalle jää isistä Suomessa vain 1–3 prosenttia ja hoitorahan käyttäjistä isiä oli viime vuonna seitsemän prosenttia. Isyysvapaata käyttää 78 prosenttia isistä. Yhteensä isät käyttävät seitsemän prosenttia perhevapaista, kun Ruotsissa vastaava luku on 25 prosenttia.

Suomen suurimman palkansaajajärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa, että uudistukselle on selvä tarve, sillä Tilastokeskuksen vuoden 2013 työolotutkimuksen mukaan noin joka kolmas isä kokee perhevapaille jäämisen työpaikallaan melko tai erittäin vaikeaksi.

–   Kustannusvapaa SAK:n perhevapaamalli osoittaa, ettei tasa-arvon edistäminen vaadi lisärahoitusta vaan ainoastaan rohkeaa uudistamista. Jos aloitamme valmistelut nyt, saamme isiä tukevat uudistukset voimaan viimeistään ensi vaalikaudella.

–   Työyhteisöt pitävät lyhyttä isyyslomaa nykyisin itsestäänselvyytenä, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten isällä ei ollut lainkaan oikeutta isyysvapaaseen. Tämä todistaa, että korvamerkitty etuus on tehokas tapa muuttaa vanhempien ja työpaikkojen asenteita, Eloranta muistuttaa.

SAK:n mallissa vanhemmat voisivat luovuttaa osan etuuksistaan toiselle huoltajalle tai muulle läheiselle, vain kolmen kuukauden kiintiö on pidettävä itse. Etuuspäiviä voisi myös käyttää yksittäin, puolitettuina sekä lyhyenä tai pitkänä pätkänä.

–   Isän kynnys lähteä perhevapaalle laskee, jos etuudet toimivat ylimääräisten vapaapäivien tapaan. Malli sujuvoittaa perheen ja työelämän yhdistämistä.

Isänpäivänä SAK haluaa muistuttaa myös niistä isistä, jotka jäävät nykyisessä järjestelmässä ilman perhe-etuuksia jäykkien sääntöjen vuoksi. Esimerkiksi etäisät ja lasta yksin hoitavat yksinhuoltajaisät jäävät vanhempainvapaiden ulkopuolelle.

– Kelan tehtävä ei ole päättää siitä, kuka on lapsen lähimmäinen. Kaikkia perheitä on kohdeltava tasapuolisesti niin, että he saavat vapaasti jaettavakseen saman verran etuuksia, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa.

SAK korjasi SAK:n työolotutkimuksen Tilastokeskuksen Työolotutkimukseksi.

Alkoholikinan kimppuun taas huomenna – ”Jokseenkin joka ryhmässä on hajontaa”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilakia koskevassa kiistassa ei syntynyt ratkaisua hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken tänään. Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen totesi, ettei valmista tullut vielä.

– Jatkamme huomenna aamupäivällä. Katsotaan silloin, pääsemmekö tässä vaikeahkossa asiassa tulokseen.

Kaikkosen totesi, että osa keskustan kansanedustajista on ollut huolissaan alkoholihaittojen kasvusta, jos vähittäiskauppoihin tulee 5,5 prosentin vahvuisia tuotteita.

– Jokseenkin joka eduskuntaryhmässä on hajontaa, Kaikkonen sanoi.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Toimi Kankaanniemi totesi, että perussuomalaisten ryhmän enemmistö torjui esitetyn kompromissin. Ryhmässä haluttiin pitää kiinni vuosi sitten neuvotellusta ratkaisusta.

Alkoholilakia koskevassa kompromissiesityksessä ehdotettiin, että hallituksen lakiesitys annettaisiin sellaisenaan, mutta kansanedustajilla olisi vapaat kädet äänestää, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Puska. Esityksen mukaisesti esimerkiksi limuviinat olisi sallittu.

 

Apulaisoikeusasiamieheksi valittiin Pasi Pölönen

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Eduskunnan täysistunto on valinnut oikeustieteen tohtori Pasi Pölösen apulaisoikeusasiamieheksi lokakuun alussa alkavalle nelivuotiselle toimikaudelle.

Pölönen sai vaalissa 145 ääntä.

Pölönen työskentelee tällä hetkellä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa esittelijäneuvoksena ja apulaisoikeusasiamiehen sijaisena.

 

Kansalaiset pääsevät muistelemaan Mauno Koivistoa – kaikki ovat tervetulleita

Kaikki ovat tervetulleita keskiviikkona muistelemaan äskettäin edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa.

Tilaisuus järjestetään 31. toukokuuta Helsingin Paasitornissa Juho Rissanen -salissa kello 15–17. Kahvia on tarjolla jo klo 14.30.

Tilaisuuden alussa puhuvat presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri Paavo Lipponen. Tilaisuuden avaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Keskustelua johdattelee Koiviston läheinen ystävä, talousmies ja entinen ministeri Seppo Lindblom.

Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 93-vuotiaana. Hänet haudattiin valtiollisin menoin helatorstaina.

Muistelutilaisuuteen voi herkistyä jo etukäteen katsomalla videolta tunnelmia Mauno Koiviston hautajaisista. Videolla soivan musiikin esittäjänä on Polyteknikkojen kuoro johtajanaan Tapani Länsiö. Videon on ohjannut ja kuvannut Kari Ylitalo ja editoinut Jarno Kivelä Jedit Oy:stä. Tuotanto on Demokraatin.

HS: Perussuomalaiset kaatoivat viinakompromissin

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Vahvoja oluita ei nähdä kaupoissa.

Hallitusryhmien puheenjohtajien kompromissiesitys alkoholilain uudistukseksi kaatui perussuomalaisten ryhmässä, kertoi Helsingin Sanomat hetki sitten verkkosivuillaan..

Ryhmä pitäytyi vanhassa, vuosi sitten sovitussa neuvottelutuloksessa.

Sen mukaan vähittäiskaupoille olisi annettu oikeus myydä ulos 5,5-prosenttisia juomia, muitakin kuin käymisteitse valmistettuja. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusta tarjosi kompromissiksi enintään 5,2-prosenttisten myyntioikeutta.

Lisäksi keskusta olisi halunnut asiasta omantunnon kysymyksen, eli oikeuden äänestää ilman ryhmäkuria. Tämäkään ei sopinut perussuomalaisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Niinistön vaalivankkuri lähti saman tien liikkeelle: kampanjasivut auki

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasivut on avattu. Niinistö ilmoitti eilen pyrkivänsä jatkokaudelle presidenttinä valitsijayhdistyksen kautta.

Valitsijayhdistyksen kannattajakorttien keruun on tarkoitus alkaa sunnuntaina Helsingissä, jos kannattajakorttien pohjat saadaan teknisesti kuntoon. Asiasta kertoi Niinistön valitsijayhdistyksen asiamies Heikki A. Ollila STT:lle.

Niinistön presidenttiehdokkuuteen tarvitaan vähintään 20 000 kannattajakorttia. Presidentinvaalin ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta, ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.