Politiikka

Antero Vartia: ”Demokratian idea ei ole sitä, että kaikki saavat äänestää”

Johannes Ijäs
Johannes Ijäs
Johannes Ijäs

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia sanoo verkossa ilmestyvän Ainamedian haastattelussa, että demokratia on monelta osin rikki. Hänen mukaansa on poliitikkojen vastuulla, siis myös hänen itsensä, korjata se. Työkaluksi hän tarjoaa dialogisia menetelmiä työyhteisöönsä eduskuntaan.

− Demokratian idea ei ole sitä, että kaikki saavat äänestää tai me kansanedustajina painamme kyllä tai ei. Demokratia on paljon laajempi. Tärkein elementti sen toteutumisessa on, että pyrimme ymmärtämään toinen toisiamme, erityisesti niitä, jotka ovat meidän kanssamme eri mieltä.

Ainamediaa kustantaa Suomen vanhin sivistysjärjestö Kansanvalistusseura (KVS).

− Jos sivuutamme erilaiset ajatukset miettimällä, että ihmiset ajattelisivat niin pahuuttaan tai tyhmyyttään, demokratia ei toimi kovin hyvin.

Vartia pitääkin pitää tärkeänä keskusteluja erityisesti niiden kansanedustajien kanssa, joiden arvomaailmat poikkeavat jyrkästi hänen omistaan.

− Kun dialogi toimii hyvin, se lisää ymmärrystä, luottamusta ja kunnioitusta. Ellei demokratiassa toimijoiden välillä ole luottamusta, vaan epäilemme toistemme tarkoitusperiä, järjestelmä toimii todella huonosti.

Dialogin puuttuminen on Vartian mukaan suora uhka demokratialle.

− Jos kansanedustajilla ei ole riittävää luottamusta ja ymmärrystä keskenään, viestimme ulospäin, että emme kunnioita toisiamme. Silloin on turha kuvitella, että ihmiset luottavat poliitikkoihin, Vartia sanoo Ainamedialle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat