Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Antonio Guterres pitää iskua ydinvoimalaan itsetuhoisena tekona – “Emme voi taaskaan täysin unohtaa ydinsodan uhkaa”

AFP / LEHTIKUVA / ED JONES

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää iskua ydinvoimalaan itsetuhoisena tekona. Guterres esitti kantansa lehdistötilaisuudessa Tokiossa Japanissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan viimeisimmästä iskusta Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa Zaporizhzhjassa. Voimala on ollut Venäjän hallussa hyökkäyssodan alkuvaiheesta asti.

Lehdistötilaisuudessa Guterres tuomitsi tämänkaltaiset iskut kommentoimatta kuitenkaan sitä, kumpi osapuoli on niistä vastuussa.

Perjantain taisteluiden jälkeen YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti “erittäin todellisesta ydinkatastrofin vaarasta”. Guterres vakuutti YK:n tukevan IAEA:ta yrityksissä vakauttaa voimalaa ja sanoi toivovansa, että IAEA:lle tarjotaan pääsy voimalaan.

Guterres vieraili viikonloppuna myös Hiroshimassa atomipommi-iskun 77. vuosipäivänä. Vierailullaan hän varoitti, että ihmiskunta “leikkii ladatulla aseella”, kun ydinkatastrofin mahdollisuus kasvaa kaikkialla maailmassa aina Ukrainasta Lähi-itään ja Korean niemimaalle.

Lisäksi Guterres muistutti jälleen ydinaseiden vaarallisuudesta.

-  Todistamme geopoliittisen tilanteen radikalisoitumista, jonka vuoksi emme voi taaskaan täysin unohtaa ydinsodan uhkaa, hän sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi penäsi sunnuntai-illan puheessaan kansainväliseltä yhteisöltä “periaatteellista vastausta” Venäjän hyökkäyksiin Zaporizhzhjassa.

-  Maailmassa ei ole sellaista maata, joka voisi tuntea olonsa turvalliseksi, kun terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa. Jos tapahtuu jotakin, joka ei ole korjattavissa, kukaan ei voi pysäyttää tuulta, joka levittää radioaktiivista kontaminaatiota, presidentti lausui.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE