Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Antti Lindtmanilta yllätysilmoitus SDP:n ministerivalintojen alla: ”Haluan jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma valmistui eilen maanantaina. Edessä on vielä hallitukseen osallistuvien puolueiden puolue-elinten käsittely.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata hallitusohjelmaa, sana olisi muutos. Olen iloinen, että äänestäjien meille antama valtakirja näkyy uudessa hallitusohjelmassa, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa Demokraatille.

Lindtmanin mukaan Suomessa tapahtuu nyt muutos leikkauslinjalta uudistuslinjalle.

– Vuosia kestäneiden leikkausten ja säästöjen jälkeen hyvinvointiyhteiskuntaa kehitetään ja vahvistetaan. Osaaminen nähdään investointina eikä leikkauskohteena. Oppivelvollisuus laajennetaan toiselle asteelle. Perusturvaa parannetaan ja vanhustenhoivaan on vihdoin tulossa lisää panostuksia leikkausten sijaan. Kauan kaivattu hoitajamitoitus kirjataan lakiin ja kotihoito saa lisää resursseja, hän jatkaa.

Lindtman sanoo olevan selvää, että Rinteenkin hallitusohjelmaa – kuten kaikkia aiempia – tullaan varmasti arvioimaan myös kriittisesti.

– Hallitukselta tullaan varmasti kysymään, ovatko nyt tehdyt panostukset esimerkiksi hoivaan, koulutukseen tai eläkkeensaajien asemaan riittäviä. Keskustelussa on kuitenkin hyvä muistaa, että tärkein päätös on ollut suunnan muuttaminen kohti hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamista. Ja tämä työ ei suinkaan loppunut hallitusohjelman julkistamiseen, vaan tulevat neljä vuotta tuleva hallitus aikoo tehdä hartiavoimin töitä paremman huomisen eteen.

– Tämä työ tulee jatkumaan myös eduskunnassa, sillä monet asiat vaativat vielä jatkovalmistelua ja päivystämistä.

”Arvostan eduskuntatyön korkealle.”

Lindtman sanoo, että hänelle on ollut suuri kunnia ja ilo olla mukana tekemässä muutosta osana joukkuetta. Seuraava kysymys kuuluukin, missä roolissa hän on tekemässä muutosta seuraavat neljä vuotta.

– Lait pohjustaa hallitus, mutta päätökseen ne viedään eduskunnassa. Minut valittiin yksimielisesti jatkamaan sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Takanani on neljän vuoden kokemus tässä tehtävässä. Suurimman hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajuus asettaa tehtävälle erityisen merkityksen ja sen lisävastuun olen valmis kantamaan, Lindtman sanoo.

Lindtman painottaa, että SDP:n eduskuntaryhmässä on paljon osaamista ja sitä on voitava hyödyntää täysimääräisesti.

– Näin voin parhaiten vaikuttaa niihin asioihin, joita vaaleissa pidin esillä. Juuri nyt eduskuntatyö soveltuu myös hyvin nykyisen perhetilanteen vaatimuksiin, Lindtman toteaa.

Varmana ministerinimenä julkisissa spekulaatioissa mainittu Lindtman kertoo viestittäneensä puolueen puheenjohtajalle, ettei ole hakemassa nyt ministeripostia.

– Arvostan eduskuntatyön korkealle. Haluan jatkaa työtäni eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja vaikuttaa tältä paikalta myös kaikkeen päätöksentekoon. Uusmaalaisilla äänestäjilläni on siis jatkossa suora kanava niin hallituksessa kuin eduskunnassa tehtäviin päätöksiin. Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, Lindtman sanoo.

SDP:llä on tänään eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kokous, jossa päätetään ministereistä. Puoluevaltuusto vahvistaa ministerinimet ja tekee päätöksen hallitukseen osallistumisesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE