Kolumnit
23.12.2020 16:00 ・ Päivitetty: 23.12.2020 12:31
Antton Rönnholm: Petaa sänky – yksin voi olla oikeassa, mutta onnellinen vain muiden kanssa
Mietin eräänä iltana nuorten miesten hämmennystä ja puhuin ystäväni kanssa tunnetusta verkkofilosofi Jordan Petersonista. Heti sen jälkeen Facebookissani alkoivat pyöriä aiheeseen liittyvät videot. Katselin niitä hämmentyneenä ja ryhdyin miettimään, mikä pelimaailmoissa ja ylilaudan keskusteluissa viihtyvällä sällillä ja toisaalla Covid-rokotetta epäilevillä on yhteistä.
Ehkä nuori mies ajattelee olevansa niin kutsuttu incel. Kuten Wikipedia asiaa selittää, hän kokee seksuaalisen ilmaisun puutetta, yksinäisyyttä ja yhteiskunnallista syrjintää. Parisuhdetta ei synny, ja se on naisten vika. Hän on löytänyt mainitsemani filosofin Käsikirja kaaosta vastaan -teoksen elämänohjeet. Niistä ensimmäinen on: seiso suorana hartiat taakse vedettyinä. Se kuulostaa hyvältä pojan vanhempienkin mielestä.
Filosofin seuraajat näkevät hänet sanan- ja yksilönvapauden airuena maailmassa, jossa poliittinen korrektius ja vähemmistöjen ylivalta vie kohti totalitarismia. Hänen mukaansa ”postmoderni uusmarxismi” on vallannut maailman yliopistot ja antaa tilaa vain vähemmistöjen ruikutukselle. Peterson ei esimerkiksi ymmärrä, miksi naisille pitäisi maksaa parempaa palkkaa, jos heidän työsuorituksensa ei sitä perustele.
Minulla ei ole nuorukaiselle muuta neuvoa kuin se, että sinä et ole uhri.
Mutta miksi sängyn armeijakurilla petaamiseen määräävä konservatismi puhuttelee nuorta miestä? Koska hän näkee sanavalmiissa filosofissa itsensä. Omilla ajatuksillaan menestyvän miehen, jota maailma painaa alas. Milloin Petersonia koettavat hiljentää naiset ja milloin marxilaiset; verkkoevankelistan esiintyminen on uran alusta asti ollut uhriutumista. Ja kun tarkemmin miettii, ”Vaalit ovat väärennös” ja ”Suvivirttä ei saa enää laulaa”. Kuulostaa aika tutulta.
Monille, joille neuvolassa rokottaminen on ollut selviö, tuntuu, että somessa on nyt liikaa kysymyksiä ja epäilystä. Se epäilemättä pitääkin paikkaansa, sillä ihmisen näkemyksiä muokkaavat hänen kokemuksensa. Ja mitä useammin joku näkemys toistetaan, sitä todemmalta se tuntuu. Nyt algoritmit nostavat inhimillisen ajattelun pohjamudista esille salaliittoteoriat, väkivaltauhat ja terveyspelot ja levittävät ne kaikkien silmien eteen. Ja mitä useampi klikkaa, sitä useampi ja useammin ne näkee.
Niin nuorukainen kuin rokotekriitikot ovat hämmentyneitä. Tuntuu, että asiat eivät ole mallillaan. Verkko vahvistaa huolia ja tarjoaa niihin vastauksia. Filosofi tarjoaa uhan ja syyllisen. Tässä on kaksi ongelmaa: somesta on tullut turvallisuudelle ja demokratialle jo aito uhka. Huolia ei saa hiljentää, mutta hulluudelle on pantava rajat. Toiseksi, ihminen ei saa rauhaa, jos vain etsii syitä muista ja ratkaisuja itsestään. Yhteiskuntamme pitää tarjota nuorukaiselle kannustimia kurottaa kohti muita eikä jäädä kuuntelemaan verkon myrkkysaarnoja.
Minulla ei ole nuorukaiselle muuta neuvoa kuin se, että sinä et ole uhri. Yksin voi olla oikeassa, mutta onnellinen vain muiden kanssa. Hyvän joulun sanomana voi muistaa, että hyvän tekeminen luo merkityksen omaan elämään. Petaa siis sänkysi joka aamu, mutta tee se myös jollekin toiselle.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.