Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Antton Rönnholm: Ruusu ja tähti

Nora Vilva
Politiikka

Antton Rönnholm

SDP:n puoluesihteeri

Von Döbeln joukkonsa Juuttaalle toi ja synkkinä kanuunat ne soi. Vuonna kahdeksantoist’ 08 kai, tuskin 15 vuottansa täyttää ne sai. Näin alkaa Tauno Palon levyttämä Ruusu on punainen. En rehellisesti muistanut koko laulua ennen kuin taas muutamia viikkoja sitten sain kuulla sen Rafaelin enkelien esittämänä Työväentalojen liiton kokouksessa Turussa.

Antton Rönnholm

Laulussa käydään läpi Suomen sotia ja niissä mukana olleiden synkkiä kohtaloita: Suomen sodasta 110 vuotta kun meni niin, nyt Tampereen hangilla taisteltiin. Sitten jo seuraavassa säkeistössä Summan pettäessä todetaan: Ette kuvia heistä kirjoissa nää, ne vahvimmat miehet ei ehjiksi jää. Ukrainan tästä päivästä ja Suomen historiasta nousevien kuvien vilistäessä silmissä, varttuneiden toverien esitys klassikkokappaleesta kosketti itseäni vahvasti. Melkein näin ne ruusut, jotka menneiden sankarien muistoksi laulussa tuodaan.

Sanoitus on nousut välillä mieleeni miettiessäni tätä kevättä ja keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä. Ei siksi, että pelkäisin näkeväni kuvattuja kohtaloita tai ylipäänsä aseellista konfliktia. Enemmänkin koska meillä on usein tapana, että yhteiskunnallisessa keskustelussa ottaa vallan yksi ajatus, huoli tai ismi. Ja toivon, että se ei nyt ole militarismi.

Kestävää turvallisuutta Suomen sisällä rakennetaan jatkossakin pitämällä huolta oikeudenmukaisuudesta ja kaikkien osallisuudesta.

Puolueessa päätös Nato-jäsenyyden puolesta on nyt tehty siinä järjestyksessä, kun sääntömme sanovat. Uskon, että valintamme on tässä ajassa oikea ja uskon myös, että ensi puoluekokous antaa siitä risujen sijaan ruusut. Nyt on kuitenkin siirryttävä katsomaan jo eteenpäin. Suomen pitää jäsenyyttä hakiessaan osoittaa halunsa antaa panoksensa Naton kolmeen päätehtävään: kollektiiviseen puolustukseen, kriisinhallintaan ja yhteistyönvaraiseen turvallisuuteen.

Meidän tulee demareina miettiä kiireesti näkemyksemme Itämeren yhteistyöhön lähimpien naapureidemme kanssa, aina nopeasti uudelleenarvioinnin tehneeseen Saksaan asti. Kontakteja Yhdysvaltoihin on luonnollisesti luotava lisää eri tasoille ja Venäjänkin kanssa jonkinlainen yhteys on oltava. On mietittävä, miten suhtaudumme kriisinhallintaan ja sen resursseihin?

Pitkällä aikavälillä Yhdysvallat siirtänee katsettaan taas vanhalta mantereelta kohti Aasiaa. Euroopan on pidettävä huolta omasta turvallisuudestaan ja eduistaan. Mikä on toivomamme EU:n tulevaisuustyö ja kehityssuunta, ja mihin me Suomena olemme valmiita sitoutumaan? Nyt ei ole aika heikentää vaan voimistaa EU:ta

”Konfliktinesto, rauhanvälitys ja -rakennus ovat Suomen ulkopolitiikan vahvistuva painopiste”, listaa Marinin hallitusohjelma. Mutta kysymys on mitä kirjoitetaan tulevaan hallitusohjelmaan? Minkälainen on kokonaiskäsityksemme ja tavoitteemme Natossa olemiseen, ja miten päätökset valmistellaan ja tehdään?

SDP:n on oltava poliittisesti valmistautunut siihen mitä tehdyt ratkaisut poliittisesti vaativat. On pidettävä huolta kokonaisturvallisuudesta. Siihen kuuluvat puolustuksen lisäksi myös vaikkapa toimiva terveydenhoito ja työ, jolla tulee toimeen. Militarismi ei ole oikea eikä riittävä vastaus tälle tai tuleville vuosille. Laulun viimeisen säkeistön rauhanviesti kuuluu:

Niin ei käydä saa milloinkaan uudestaan, ei hulluutta päästää saa jatkumaan. Meidän isämme isät ja isämme niin, ovat kaatuneet taistoihin mielettömiin. Turhaanko? Ei, mutta tunnustakaa; Nyt ei miekalla oikeutta saa.

Tämän täytyy olla viestimme niin Venäjälle kuin muille väkivallalla uhkailijoille.

Puolustusallianssin tähti on hyvä lisä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden edistämiseksi. Samalla se on väline. Kestävää turvallisuutta Suomen sisällä rakennetaan jatkossakin pitämällä huolta oikeudenmukaisuudesta ja kaikkien osallisuudesta. Se tehdään harkinnalla ja valtioviisaudella asettamalla yhteinen etu oman edelle. Siihen tarvitaan sosialidemokraatteja ja uusien välineiden lisäksi aatetta. Sen aatteen pohjana on kestävä ymmärrys siitä, että menneiden polvien uhraukset on tehty, jotta tulevat eivät joutuisi niitä enää tekemään:

Se ruusu on hehkua sydämen, eikä kuihdu purppura sen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE