Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Apulaisohjaaja myöntää nyt: ei tarkistanut Baldwinille antamaansa asetta

LEHTIKUVA / AFP Nick Layman

Viime viikolla kuvaajan kuolemaan johtaneessa turmassa Hollywood-tähti Alec Baldwinille ladatun aseen antanut apulaisohjaaja on myöntänyt, ettei ollut tarkistanut asetta täysin. Asia selviää apulaisohjaajan poliisille antamasta lausunnosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Rust-lännenelokuvan kuvauspaikalla Yhdysvaltain New Mexicossa sattuneessa turmassa kuoli kuvaaja Halyna Hutchins ja haavoittui ohjaaja Joel Souza.

Elokuvan tuottaja ja elokuvassa pääosaa esittävä Baldwin oli ennen aseen laukaisemista osoittanut kyseisellä Colt .45 -käsiaseella kameraa. Aseesta singonnut ammus oli lävistänyt Hutchinsin kehon, minkä jälkeen surmanluoti oli jatkanut matkaansa osuen Souzaa olkapäähän.

Apulaisohjaaja Dave Halls oli kertonut Baldwinille aseen olleen turvallinen, mutta todellisuudessa ase olikin ollut ladattu oikeilla patruunoilla.

Halls kertoi tapausta tutkiville etsiville, että muistaa nähneensä aseessa olleen ammuksia, ennen kuin hän ojensi sen Baldwinille. Toisinaan aseisiin laitetaan kuvauksien aikana valeammuksia.

Apulaisohjaaja kertoo, että hänen olisi pitänyt tarkistaa kaikki ammukset, muttei tehnyt niin. Hän ei myöskään muistanut oliko tuotannon asemestari pyöräyttänyt aseen rullaa näyttääkseen tälle, mitä aseen sisällä oli.

Muutama päivä sitten kävi ilmi, että Halls oli saanut aiemmin potkut aseturvallisuusrikkomuksen vuoksi. Apulaisohjaaja oli saanut vuonna 2019 potkut kesken Freedom’s Path -elokuvan kuvauksien, kun tuotannon työntekijä loukkaantui aseen lauettua yllättäen.

New Mexicon osavaltion Santa Fen piirisyyttäjän Mary Carmack-Altwiesin mukaan apulaisohjaajan tausta voi vaikuttaa siihen, nostetaanko tapauksesta syytteitä vai ei.

Asemestari sai Nicolas Cagen raivonpartaalle.

Rustin kuvauksissa rekvisiitta-aseista vastannut asemestari Hannah Gutierrez-Reed on niin ikään joutunut viime päivinä myrskyn silmään ampumisen vuoksi. Vasta 24-vuotiasta asemestaria on kuvailtu viime päivinä yhdysvaltalaismediassa kokemattomaksi.

Gutierrez-Reedin on kerrottu muun muassa saaneen toisen lännenelokuvan The Old Wayn kuvauksissa näyttelijä Nicolas Cagen raivonpartaalle. Gutierrez-Reediin kohdistuvista väitteistä kertovat muun muassa yhdysvaltalaiset verkkomediat Daily Beast ja Wrap. Gutierrez-Reedin edesottamuksista ovat kertoneet Suomessa aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat ja elokuvalehti Episodi.

Cagen hän oli suututtanut laukaisemalla varoittamatta ladatun aseen näyttelijän lähellä. Cage ripitti välittömästi kovin sanavalinnoin asemestarin hajottaneen näyttelijän tärykalvon. Gutierrez-Reedistä on tehty aiemman elokuvan kuvauspaikalta useita valituksia.

Asemestarin on kerrottu muun muassa vaarantaneen 11-vuotiaan lapsinäyttelijän turvallisuuden antamalla tälle rekvisiitta-aseen, jota ei ollut tätä ennen tarkistettu kunnolla.

Rust-elokuvan kuvauksissa käytettyjen aseiden turvallisuus on ollut Gutierrez-Reedin vastuulla. Samoin asemestarin kontolla on se, että aseiden olinpaikat ovat koko ajan tiedossa ja aseita pidetään lukkojen takana, kun ne eivät ole käytössä.

Gutierrez-Reed kertoi poliisille antamansa lausunnon mukaan, että turmapäivänä aseet olivat olleet turvallisessa säilytyksessä, kun kuvaustiimi söi lounasta. Asemestarin kertoman perusteella ammukset eivät sen sijaan olisi olleet turvattuna.

Kuvauspaikalta on löytynyt viitisensataa ammusta.

Hutchinsin kuolemaan johtanut ampuminen tapahtui viime torstaina. Tutkinnan aikana kuvauspaikalta on Santa Fen piirikunnan sheriffin Adan Mendozan mukaan löydetty kaikkiaan viitisensataa ammusta.

Mendozan mukaan poliisi uskoo ammusten joukossa olleen räkäpäitä, valeluoteja sekä oikeita patruunoita.

Wrap-sivusto kertoi aiemmin tällä viikolla, että tuotannon henkilökunta oli käyttänyt rekvisiitta-aseita vain tunteja ennen kohtalokasta ampumista. Henkilöstön kerrotaan ampuneen harjoituksen vuoksi peltipurkkeja.

Mendozan mukaan poliisi on löytänyt kuvauspaikalta muitakin kovia panoksia Hutchinsin tappaneen lisäksi.

-  Aiomme selvittää, miten ne päätyivät sinne ja miksi ne olivat siellä, koska niiden ei olisi kuulunut olla siellä, Mendoza kertoi toimittajille.

Mendozan mukaan poliisi aikoo esittää vielä lisäkysymyksiä niille henkilöille, jotka ovat tarkistaneet turma-aseen tai käsitelleet sitä ennen kuin se päätyi Alec Baldwinin käsiin.

-  Aiomme selvittää, miten tuo tarkalleen tapahtui ja olisiko heidän pitänyt tietää, että aseessa on ollut oikea patruuna.

Rustin henkilöstö oli esittänyt valituksia turvatoimien lepsuudesta kuvauspaikalla, useat yhdysvaltalaismediat kertovat. Lisäksi Hutchinsin kuolemaa edeltävinä päivinä kuvauspaikalla oli ammuttu vahingossa aseella ainakin kahdesti.

”Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä.”

Piirisyyttäjä Carmack-Altwiesin mukaan rikossyytteet Baldwinia vastaan ”eivät ole poissuljettuja”. Hän kommentoi 63-vuotiaan Emmy-palkitun näyttelijän tilannetta keskiviikkona.

-  Baldwin on päivänselvästi se henkilö, joka ampui aseella. Kaikki vaihtoehdot ovat tässä vaiheessa pöydällä.

Oikeusasiantuntijat kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että rikossyytteiden nostaminen Baldwinia vastaan on epätodennäköistä, vaikka hän olikin viime kädessä se henkilö, joka veti liipaisimesta.

-  (Baldwin) näyttää aiheellisesti uskoneen, että kyseessä ei ollut ladattu ase, sanoi kalifornialaisyliopiston oikeustieteen professori Gregory Keating.

Oikeuskonsultti Bryan Sullivan puolestaan uskoo, että todennäköisempää on se, että Baldwinia ja hänen tuottajakollegoitansa vastaan voitaisiin nostaa siviilikanne.

-  Uskon, että kaikkia haastetaan oikeuteen, Sullivan sanoi ja alleviivasi, että Baldwin nimettäneen mahdollisissa oikeuskanteissa hänen varallisuutensa ja näkyvyytensä vuoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE