Politiikka

Arhinmäki: ”Liike on oikeaan suuntaan, vasemmalle”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mielestä uusi hallitusohjelma on kansan eduskuntavaaleissa osoittaman muutoshalun mukainen. Arhinmäki piti vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron keskustelussa Antti Rinteen hallituksen ohjelmasta eduskunnassa tiistaina.

Arhinmäen mukaan hallitusohjelma vie Suomea vasemmistoliiton toivomaan suuntaan, minkä osoitti vasemmistoliiton jäsenten sille jäsenäänestyksessä osoittama lähes yksimielinen tuki.

– Hallitusohjelmaa tarkasteltaessa voi todeta, että liike on oikeaan suuntaan: vasemmalle. Joissakin asioissa otetaan pieniä askelia eteenpäin, toisissa suurempia harppauksia. Taka-askelia ei ole juurikaan tarvinnut ottaa, Arhinmäki kuvaili.

Hallitusohjelma vastaa myös ilmastohuoleen. Ohjelmassa Suomesta tehdään hiilineutraali vuonna 2035 ja tämä tehdään sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla.

– Haluamme olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Tästä tavoitteesta voi olla ylpeä, Arhinmäki sanoi puheessaan.

Aktiivimalli kumotaan ja perusturvaa parannetaan.

Hallitusohjelmasta Arhinmäki nosti esiin aktiivimallin kumoamisen ja perusturvan parantamisen.

– Aktiivimalli on ollut tosiasiassa passiivimalli, jossa ihmiset ovat aktiivisesta työnhaustaan huolimatta ajautunut entistä syvempään köyhyyteen ja toimeentulotukiloukkuun. Yhtään ihmistä aktiivimalli ei ole työllistänyt, Arhinmäki sanoi.

– Vasemmistoliiton yksiselitteinen kynnyskysymys hallitukseen menolle oli se, että aktiivimalli puretaan. Ja niin myös tapahtuu.

Arhinmäen mukaan nyt ovat ohi ne ajat, jolloin perusturvan varassa olevilta pienituloisilta leikattiin. Hallitusohjelmassa tehdään perusturvaan ja muihin etuisuuksiin täydet indeksikorotukset, pienimpiin eläkkeisiin tasokorotus ja myös muihin perusturvan etuisuuksiin pienet korotukset.

– Hallituspolitiikan päätöksillä eriarvoisuus vähenee ja tuloerot pienenevät. Tämä on aivan keskeistä vasemmistoliitolle, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki myös ennakoi, että sote-uudistus saadaan maaliin tällä vaalikaudella.

– Sote-uudistus saadaan lopulta toteutettua tämän hallituksen aikana. Rohkeasti sanottu, mutta nyt palaset ovat kasassa, kun kokoomuksen hellimä yksityisiä terveys- ja hoivajättejä suosinut bisnesmalli on heitetty romukoppaan, Arhinmäki sanoi.

Kunnianpalautus koulutukseen.

Arhinmäen mukaan viime vaalikaudella kokoomuslaisen opetusministerin johdolla koulutuksesta leikattiin lupauksista huolimatta ennätyksellisesti.

– Nyt uuden opetusministerin Li Anderssonin johdolla lähdetään tekemään kunnianpalautusta koulutukseen. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan kaikille lapsille ja ryhmäkokoja pienennetään sekä selvitetään kaksivuotista esiopetusta, Arhinmäki sanoi.

– Koulutuspolitiikassa katsotaan myös rohkeasti tulevaisuuteen. Oppivelvollisuusikää nostetaan 18 vuoteen. Ketään ei päästetään putoamaan peruskoulun jälkeen, vaan jokaisesta kannetaan vastuuta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 16/19
KÄTKETTY VENÄJÄ - Putinin suosio laskee
VÄRIKÄS SUOMI - Emme pärjää ilman maahanmuuttoa
SIXTEN KORKMAN - Ison kuvan hahmottaja
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

PT arvioi Suomen talouden jäähtyvän – näin käy Eila Eläkeläiselle ja Tomi Työttömälle
17.9.2019

Luetuimmat


Uusimmat