Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

11.2.2017 12:21 ・ Päivitetty: 11.2.2017 12:21

Armenia uhkaa muuttua sinkkumiesten yhteiskunnaksi

Ani Kirakosyania pelottaa tulla raskaaksi. Jos ultraäänessä selviäisi, että tuleva lapsi olisi tyttö, 27-vuotiaan Kirakosyanin olisi harkittava aborttia.

Entisessä Armenian sosialistisessa neuvostotasavallassa perheet suosivat perinteisesti poikia, ja naisia painostetaan usein sukupuoliperusteiseen raskaudenkeskeytykseen, jotta tyttövauvoista päästäisiin eroon.

– Sukulaiset lohduttivat minua, kun synnytin ensimmäisen tyttäreni, Armenian pääkaupungissa Jerevanissa asuva Kirakosyan kertoo.

– Kun toinen tyttäreni syntyi, anoppini sanoi minulle, etten voi enää saada tyttöjä, vaan minun olisi synnytettävä miehelleni poika.

114 poikaa sataa tyttöä kohden.

Armenia sijaitsee Kaukasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Asukkaita on noin kolme miljoonaa, joista enemmistö on kristittyjä.

Tyttösukupuolen takia tehtyjen aborttien määrät ovat Armeniassa suhteellisesti maailman korkeimpia. Luvut nousivat jyrkästi Neuvostoliitosta irtaantumisen jälkeen.

YK:n väestörahasto (UNFPA) on kertonut, että vuonna 2012 Armeniassa syntyi 114 poikaa sataa tyttöä kohden. Luonnollisena suhteena on pidetty 102–106:ta poikaa sataa tyttöä kohden.

Sukupuolta syrjivä raskaudenkeskeytys tulee Armeniassa ajankohtaiseksi erityisesti toisen ja sitä seuraavien lapsien kohdalla. Arvion mukaan maassa jää syntymättä vuosittain noin 1 400 tyttöä.

– 10–20 vuoden kuluttua meillä on pula naisista ja sen myötä syntyvyys laskee dramaattisesti. Tämä taas johtaa vakavaan demografiseen kriisiin, sanoo YK:n väestörahaston Armenian avustava edustaja Garik Hayrapetyan.

Hayrapetyanin mukaan maassa on vuoteen 2060 mennessä jäänyt syntymättä noin 100 000 potentiaalista äitiä.

– Meistä tulee sinkkumiesten yhteiskunta, hän sanoo.

Laittomat abortit voivat yleistyä.

Armenian parlamentti hyväksyi viime vuoden puolivälissä lain, jolla tähdätään suunnan kääntämiseen. Uusi laki muun muassa velvoittaa lääkäreitä kyseenalaistamaan naisten motiiveja tehdä abortti ja kieltäytymään sukupuolen takia tehtävistä keskeytyksistä.

Uusi laki myös kieltää abortin 12 raskausviikon jälkeen, ellei kyseessä ole terveysriski naiselle, raiskaus tai yksinhuoltajaäiti.

Armeniassa naisten oikeuksia ajavat ryhmät ovat kuitenkin kritisoineet lakia ja ilmoittaneet, ettei moinen laki toimi patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Laki johtaa vain laittomiin abortteihin, jotka vaarantavat naisten terveyden.

– Meidän täytyy keskittyä ongelman alkuperään eli patriarkaaliseen mentaliteettiin ja laajalle levinneeseen köyhyyteen, sanoo Anush Poghosyan Women’s Resource Centre -järjestöstä.

– Jos naiselle ja miehelle annettaisiin samat mahdollisuudet ja jos nainen voisi olla yhtä menestyvä, vaikuttava ja itsenäinen kuin mies, yksikään vanhempi ei tekisi eroa tytön ja pojan välillä.

YK:n väestörahaston Hayrapetyanin mukaan mediassa esille nostettu keskustelu asiasta on rohkaissut väittelemään syistä kulttuurinormien takana.

– Paradoksi on, että Armeniassa moni ei halua tyttöä ennen hänen syntymäänsä, mutta syntymisen jälkeen tytär on yhtä rakastettu kuin poikakin, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU