Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Arvio: Spede oli kontrollifriikki, joka tiesi kansan maun

Yellow Film & TV/ Vytautas Juozénas

Elokuvatuottaja Spede Pasanen (1930-2001) tunnetusti turhautui elokuvakriitikoihin niin, ettei järjestänyt uusista filmeistään aina lehdistönäytöksiä.

Jukka Sammalisto

Kun Pasasen viimeiseksi jäänyt Uuno Turhapuro (1998) ja testamentiksi osoittautunut Naisen logiikka (1999) tulivat ensi-iltaan, olin jo alalla, mutta ne täytyi mennä katsomaan normaalina maksavana asiakkaana.

Liekö Pasasen haamu kummitellut Tennispalatsin yllä, kun yksi uuden Spede-elämäkertaelokuvan lehdistönäytöksistä olikin peruttu. Kriitikoiden letkaa käännytettin ovelta.

Korvaava näytös järjestettiin muutama päivä myöhemmin punavuorelaisessa pikkuteatteri Rivierassa, jonne vaivautui neljä median edustajaa.

Punttikomedian (2022) esikoisenaan ohjanneen Aleksi Delikourasin Spede kertoo tv- ja elokuvaviihteen myyttisestä tekijästä ajoittuen 60-luvulta 70-luvun puoleenväliin.

SPEDEN (Riku Nieminen) problemaattisesta suhteesta Yleisradion sivistystehtävään on tarjolla odotettua vääntöä. Sama pätee elokuvien lehtivastaanottoon. Kriitikko saa kuulla kunniansa ravintolassa. Alaa on moukaroitu hurjemminkin, jos muistaa vaikka Olli Soinion Kadunlakaisijat (1991).

Elokuva:
Spede
Ohjaus: Aleksi Delikouras
Pääosissa: Riku Nieminen, Joonas Nordman, Aku Sipola, Minka Kuustonen
2023, 95 min. Ensi-ilta 29.9.
★★☆☆☆
Kiinnostavinta Spedessä ovat nimihahmon suhteet lähimpiin työtovereihin, erityisesti Vesa-Matti Loiriin (Aku Sipola) ja Ere Kokkoseen (Joonas Nordman).

Kokkonen kuvataan yllättävänkin suurena taiteilijana, auteurina, jota Spede joutuu vinkumaan takaisin talliinsa jostain pikkuteatterista nimeämätöntä ranskalaista elokuvaa yksinään katsomasta.

Delikouras antaa Spedestä kuvan miehenä, joka halusi, että kivaa piisaa ammatillisesti, mutta joka koki olevansa valmis tajuamatta vaikkapa ohjaamisesta juuri mitään. Kansan maun tunteva kontrollifriikki pakeni vakavoitumisen hetkiä tai väänsi ne vitsiksi.

Näkemys tuntuu aika uskottavalta, mutta sitä on työstetty paperinmakuisesti. Speden hallitseva persoona ei hengitä tarpeeksi tukalasti katsojan niskaan. Pikemmin se on etäinen epävarmuus, joka Delikourasin Spedestä huokuu. Sitä ei millään tapaa avata, esimerkiksi Speden lapsuus ja nuoruus sivuutetaan täysin.

Osuvin sivuhahmoista on vanhempi kollega Edvin Laine (Teijo Eloranta), joka varoittaa viihteen tekemisen tuottamasta
sielullisesta vammasta.

Riku Niemisestä taas on tullut omanlaisensa näköismonumentti jo niin Juice Leskiselle kuin Spede Pasaselle. Yhtenäiskulttuuri taitaa elää, jos se tarvitsee jokaiselle legendalleen yhden ja saman tulkin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE