Uutiset

Arvo Sipilä poistui joukoistamme

Keskiviikko, 5. lokakuuta 2016, yllätti Tampereen entisen apulaiskaupunginjohtajan Arvo Sipilän ystävät ja tuttavat. Arvo Sipilä oli kuollut. Monet tiesivät hänen sairaudestaan, mutta siitä huolimatta uutinen satutti.

Arvon matka duunarista yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi oli näyttävä. Tampereen Pukutehtaalla hän sai kosketuksen varastomiehenä perinteiseen tamperelaiseen elämään.

Tuo kokemus saneli myös hänen elämänkatsomuksensa. Se perustui palkansaajan arkeen, jota hän ymmärsi ja johon hän osasi asettua ja asennoitua.

Niinpä hän valitsi elämän- ja toimintaohjeekseen sosialidemokraattisen aatteen. Sitä hän noudatti kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassaan, myös Tampereen kaupunginvaltuustossa, missä hän aloitti uransa vuonna 1966.

Hänen elämäntyönsä jälki jää pysyvästi Tampereen kaupungin historiaan.

Työuraansa hän jatkoi Tampereen Pantin toimitusjohtajana, kunnes hänet valittiin Tampereen sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 1982. Tuossa tehtävässä hän edisti aatteensa mukaisia yhteiskunnallisia ja inhimillisiä näkemyksiä sekä sovelsi oppejaan ja ajatuksiaan yhteiskunnallisesta tasapuolisuudesta, inhimillisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta.

Arvon kunnallispoliittista uraa voi aiheellisesti kuvata jatkuvaksi oppimiseksi -käytännön yliopistoksi. Hänen panoksensa kulttuurin, sosiaali- ja terveystoimen, henkilöstöhallinnon, kaupunkisuunnittelun, rakentamisen, yhtiöiden hallituksissa toimimisen saralla on mittava kokemus. Sipilän elämäntyön kattava kuvaus edellyttäisi hänen elämänkertansa kirjoittamista. Hänen elämäntyönsä jälki jää pysyvästi Tampereen kaupungin historiaan.

Sipilän poliittinen rooli näkyi ja näkyy Tampereen Sos.- dem. Toveriseuran 20 vuoden puheenjohtajakaudessa. Hän tunsi jäsenistön, muisti nimet ja keskusteli kaikkien kanssa.

Erilaisia näkemyksiä kyettiin Arvon johtamistavalla hyödyntämään – päämääränä yksimielisyys ja yhtenäisyys. Sama henki heijastui myös puoluekokous-, piiri- ja Arvon muissa edustuksissa.

Yhdistys, joka perustamisestaan lähtien on ollut eräs merkittävimmistä – ehkä merkittävin yhdistys Tampereella ja Pirkanmaalla, vaalii tätä perintöä.

-Haluan käydä jokaisessa maapallon maassa, Arvo sanoi.

Matkailusta ja historiasta kiinnostunut Arvo oli kotimaan tuntija. Hän oli tutustunut ei ainoastaan jokaiseen Suomen kuntaan vaan myös niiden historiaan. Hän kertoi vierailupaikkakunnistaan kuin parhaat matkaoppaat.

Erityisen kiinnostunut Arvo oli sankarihautausmaista. Hän kertoi, missä paikkakunnan miehet taistelivat Talvi- ja Jatkosodassa, miksi jollakin paikkakunnalla sankarivainajia oli poikkeuksellisen paljon, ja missä nuo uhrit oli annettu.

Äyräpään, Kollaan, Viipurinlahden ja monien muiden taistelupaikkojen historia avautui kuulijalle tapahtumien kokonaisuuksina torjuntavoittoineen ja tappioineen.

-Haluan käydä jokaisessa maapallon maassa, Arvo sanoi.

Tämän tavoitteen ystävämme saavutti lähes täydellisesti. Ennen matkojaan hän kertoi tutustuneensa maiden historiaan, maantieteeseen, urheilu- ja kulttuurisaavutuksiin sekä matkakohteiden erikoispiirteisiin.

Tuttavapiirissä hän kertoi elävästi matkaa edeltäneistä odotuksistaan, mielikuvistaan ja matkan jälkeisistä kokemuksistaan.

Tavoite käydä kaikissa maapallon valtioissa ei täysin toteutunut, saavutus oli 192 valtiota, kaksi jäi näkemättä.

– Niitä kun tuli aina vaan lisää, totesi Arvo.

Ystävät ja toverit jäävät kaipaamaan Arvo Sipilän sovittelevaa ja sovitteluun pyrkiessäänkin veitikkamaista luonnetta, jolla hän tasoitti ristiriitoja ja hioi pahimpia särmiä vaikeissa tilanteissa.

Siitä on hyvä ottaa oppia.

Seppo Salminen

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat