Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Arvokas vanhuus, onko sitä?

Uudet aluevaltuustot ovat haasteellisen tehtävän edessä aloittaessaan toimintansa maaliskuussa 2022. Hyvinvointialueille on luotava strategiat, joilla taataan palvelut ja täytetään asukkaiden tarpeet tuleviksi vuosiksi.

Kari Kivinummi

Pohjanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja, Ähtäri

Kaikki tähän sote- ja pelastuspalvelu-uudistukseen liittyvät toiminnot ovat tärkeitä meidän käyttäjien kannalta, mutta tässä kirjoituksessa haluan käsitellä vanhuspalveluita koskevia kysymyksiä. Kaikki meistä ikääntyvät ja siksi on osattava katsoa tulevaisuuteen. En taida itsekään enää ihan ”nuorisolainen” olla.

Tampereen yliopisto tutki suomalaisten ikääntyneiden hyvinvointia vuonna 2021 julkaistussa kyselytutkimuksessa, joka on osa Vanheneminen ja sosiaalinen hyvinvointi (SoWell) -tutkimushanketta. Itseäni tutkimuksessa järkytti osio, josta kävi ilmi, että vain 39 prosenttia 65-84-vuotiaista suomalaisista luottaa siihen, että saa tarvittaessaan hoito- ja hoivapalveluja kotiin. Samassa vastaajaryhmässä luottamus hyvän loppuvaiheen hoitoon tai saattohoitoon oli vain 32 prosenttia ja vastaavasti ympärivuorokautisen hoidon saamiseen luotti vain 21 prosenttia. Mielestäni nämä lukemat ovat surullisia ja hälyttäviä.

SDP:n kärkiteemoja on jo vuosia ollut arvokkaan vanhuuden turvaaminen kaikille asumismuodosta riippumatta. Olemme myös peräänkuuluttaneet oikea-aikaisia, oikein mitoitettuja palveluita ja sitä, että palveluiden muoto on ikääntyneen itsensä valittavissa. Haluamme tuoda esille, että sote-henkilöstön hyvinvointiin panostamisen lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että omaishoitajat saavat vihdoin ansaitsemansa arvostuksen ja tuen. Edellä mainitut toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta väestön ikääntymisen mukanaan tuomia kustannuksia voidaan hillitä ja samaan aikaan voimme turvata jokaisen hyvän elämän viime metreille asti. Hyvinvointialueiden on tartuttava tähän!

Digitalisaatio ja hyvinvointiteknologian nopea kehittyminen ovat tuoneet meille säästöjä jo tovin ja niiden hyödyntäminen tulee olemaan keskeisessä roolissa myös hyvinvointialueilla. Pelkät kustannussäästöt eivät saa kuitenkaan olla määräävässä roolissa. Kaikissa sote-palveluissa ihmisen ja hänen tarpeidensa on oltava keskiössä ja erityisen tärkeää se on ikäihmisten kohdalla; digi- ja etäpalveluiden on oltava helppokäyttöisiä, käyttäjälähtöisesti kehitettyjä eivätkä ne saa johtaa fyysisten palveluiden heikkenemiseen. Me haluamme, että ikäihmisten arki on helpompaa.

Ikäihmisten palvelut ovat huomattavasti laajempi kokonaisuus kuin tässä kirjoituksessa on edes mahdollista tuoda esille ja nekin ovat vain osa tätä valtavaa sote-kokonaisuutta.

Tulevana sunnuntaina on vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten tulevat aluevaltuustot näistä suurista asioista päättävät. Nyt jos koskaan on aika tuoda äänensä kuuluviin jokaisen arkea koskettavassa uudistuksessa!

 

Kirjoittaja on Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Ähtäristä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE