Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

10.11.2020 13:46 ・ Päivitetty: 10.11.2020 13:46

”Arvuuttelua” ja ”vääriä johtopäätöksiä” – näin Elenia ja Caruna arvioivat Finnwatchin raporttia sähkönsiirtoyhtiöden verojärjestelyistä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sähkönsiirtoyhtiöt Caruna ja Elenia ovat verojärjestelyin välttäneet lähes 90 miljoonan euron edestä veroja Suomeen viimeisen viiden vuoden aikana, arvioi kansalaisjärjestö Finnwatch tuoreessa raportissaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Molempien yhtiöiden verojärjestelyt ovat perustuneet osakaslainoihin ja Suomen heikon verolainsäädännön hyödyntämiseen, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa.

Raportin mukaan sekä Carunassa että Eleniassa voittoja on siirretty konsernien omistajille korkokulujen muodossa.

Sähkönsiirtoyhtiöiden mukaan ne ovat noudattaneet liiketoiminnassaan lakia ja hyvää tapaa.

Carunan tasevapautusjärjestely

Finnwatchin mukaan Caruna hyödyntää verojärjestelyssään edelleen niin sanottua tasevapautusta, jonka avulla se saa vähentää yhtiön osakkaille maksetut korkokulut verotuksessaan.
Finnwatchin selvityksen mukaan Carunalla oli viime vuoden lopussa korkeakorkoisia osakaslainoja 774 miljoonaa euroa, joille maksettiin 8,5 prosentin korkoa. Korkokulut kipusivat 75 miljoonaan euroon.

Carunan varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori sanoo, että Finnwatch on tehnyt tietojensa pohjalta vääriä johtopäätöksiä. Tammivuoren mukaan Carunan omistajat ovat investoineet sähköverkkoon vuodesta 2014 lähtien noin 1,4 miljardia euroa. Carunan omistajiin lukeutuvat muun muassa eläkeyhtiöt Keva ja Elo.

Lisää aiheesta

– Mitä niillä koroilla on saatu? Niillä on tehty investointeja ja niillä on tuotu työllisyyttä Suomeen. Verovähennysoikeus on kirjattu lakiin hyvästä syystä, Tammivuori sanoo.

Carunan mukaan se maksoi viime vuonna yhteisöveroa yhteensä 12,2 miljoonaa euroa. Asiakkailta kerättyä sähkö- ja arvonlisäveroa se kertoo tilittäneensä valtiolle 287 miljoonaa euroa.

Elenian yhtiöjärjestelyt

Finnwatchin mukaan Eleniassa osakaslainoja on kanavoitu suomalaiseen emoyhtiöön Luxemburgin ja Hollannin kautta. Lainoille on maksettu 12 prosentin korkoa.

Elenian mukaan se on vuosikymmenen aikana investoinut sähköverkon uudistamiseen yli miljardi euroa. Investointeja on rahoitettu lainarahoituksella, jonka koron määrittelyyn Elenia kertoo käyttäneensä ulkopuolista arvioijaa.

Finnwatchin raportin mukaan Elenia on tämän vuoden aikana toteuttanut yritysjärjestelyjä, joilla Elenia tähdännee tasevapautuksen hyödyntämiseen.

Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala kertoo, että yhtiö ei ole suunnitellut tasevapautuksen käyttöä.

– Kaiken kaikkiaan tämä raportti on Finnwatchin arvuuttelua, Liuhala sanoo STT:lle.

Elenia korostaa maksaneensa veroa verotettavasta tuloksestaan muiden Suomessa toimivien yhtiöiden tapaan.

– Me emme tee aggressiivista verosuunnittelua, mutta me teemme normaalia yrityksen toiminnan suunnittelua, ja osa sitä on yleisesti hyväksyttävällä tavalla tehtävä verosuunnittelu, Liuhala sanoo.

STT–Mika-Matti Taskinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU