Politiikka
20.8.2018 11:45 ・ Päivitetty: 20.8.2018 12:42
”Asiakkaista on pakko siivota muistisairaat vanhukset ja hakatut vaimot” – Professorilta tyly arvio markkinamallista: Vaikeasti hoidettaville luvassa vain ”lämmintä kättä”
Suomen Kuvalehti uutisoi heinäkuun alussa, miten sosiaali- ja terveysministeriössä parinkymmenvuoden virkauran tehnyt lääkintäneuvos Terhi Hermanson irtisanoutui, koska ei suostunut valmistelemaan soten valinnanvapautta. Emeritusprofessori Martti Kekomäki kirjoittaa maanantaina Lääkärilehdessä julkaistussa blogissaan, ettei hän pidä lääkärineuvoksen irtisanoutumista ihmeenä.
– Lääkintöneuvos jäi palaamatta lomiltaan, koska ei halunnut tuppisuuna rakentaa surkeata lakipohjaa. Harvinainen ja samalla harvinaisen ryhdikäs liike, Kekomäki arvioi.
Kekomäki ruotii kirjoituksessaan laajemmin sote-uudistuksen vallitsevaa tilannetta. Hän nostaa esiin, miten kesällä kuultiin uutinen lääkärikeskus Pihlajalinnan irtisanoutumisesta Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta. Pihlajalinna lähti kokeilusta ennen sen päättymistä, sillä se ei pitänyt toimintaa kannattavana.
Kekomäki tulkitsee Pihlajalinnan lähdön johtuneen siitä, että kokeilun myötä terveystalon asiakkaiksi päätyneet henkilöt sattuivat olemaan odottamattoman monen avun tarpeessa.
– Ratkaisu nosti uudelleen esiin julkisen sektorin konkurssisuojan, josta on yritetty pitää kovaa hälyä ja vedota jopa EU-lainsäädäntöön. Hyvä, ettei julkinen puoli voikaan tehdä konkurssia, sillä jonkunhan on aina siivottava markkinameiningin sotkut. Periaate on siis sama vanha tuttu, voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan.
Kekomäki ei usko hallituksen pelotteluihin.
Kekomäki tarttuu kirjoituksessaan myös Sipilän (kesk.) hallituksen suunnalta kuultuihin ”pelotteluihin”, joiden mukaan hallituksen nyt ajaman sote-uudistuksen kaatuminen johtaisi saman tien parinsadan miljoonan euron julkisiin lisäkustannuksiin sekä parin vuosikymmenen mittaisen korpivaelluksen alusta aloittamista.
Lisää aiheesta
– Pelottelijoilta on jäänyt huomaamatta se valtava ja oikean suuntainen oppimiskehitys, joka nimenomaan muutaman viimeisen vuoden aikana on alkanut tuottaa tuloksia: Kunnat aikuistuvat ja löytävät toisensa, sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio luo aivan uusia toimintamalleja ja vähentää potilaiden pompottelua, sisäinen laskentatoimi kehittyy tukemaan johtamista ja tietojärjestelmiä kytketään yhtenäisiä hoitopolkuja vahvistamaan, emeritusporfessori kirjoittaa.
– Surkuhupaisaa, mutta melkein kaikki tämä tehdään arvioitavana olevaan valinnanvapauslakiin nähden vastavirtaan, lakiluonnoksesta suuremmin piittaamatta. Pelko ”lähtöruutuun palaamisesta” pienenee joka päivä.
Lisäksi professori kertoo, ettei ainakaan hän itse ole kuullut yhtään järkevää selitystä siitä, mistä hallituksen esittämät parinsadan miljoonan euron lisäkustannukset syntyisivät.
– Itse olen laskeskellut, että soten läpimeno kasvattaisi erillisten, kovapalkkaisten integraatio-osaajien, hoitovastuita koskevien juridisten riitojen ratkomisen, myynti- ja markkinointikustannusten, pätevimmästä työvoimasta käytävän palkkakilpailun ja sijoitetulle yksityiselle pääomalle asetetun tuotto-odotuksen muodossa kustannuksia moninkertaisesti tuon maagisen kahdensadan miljoonan euron verran.
Vaikeasti hoidettaville luvassa vain lämmintä kättä.
Kirjoituksensa lopussa Kekomäki arvioi, miten hallituksen ajama valinnanvapausmalli tarkoittaisi vaikeasti ja kalliisti hoidettaville sitä, että suoran valinnan sote-keskuksista avuksi olisi luvassa vain ”lämmintä kättä”.
– Valinnanvapauslakiin ”lämmin käsi” on kirjoitettu lain 18. pykälän sanamuotoon ”ohjausta ja neuvontaa”.
– Asiakkaista on pakko siivota päihde- ja mielenterveysongelmaiset, muistisairaat vanhukset, rammat ja raihnaiset, hakatut vaimot, kaltoinkohdellut lapset, työttömät, maahanmuuttajat ja kaikki muut, joiden omat voimat eivät riitä edes perusasioiden hoitamiseen. Heidät ”ohjataan ja neuvotaan” pois silmistä ja pois mielestä, jonnekin liikelaitokseen, missä semmoinenkin lienee.
– Ellei tämä pykälä ole puhdasta pompottelua ja aseta kansalaisia eriarvoiseen asemaan ja riko räikeästi perustuslain 6. pykälää eli kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatteen pyhyyttä, niin mikä sitten on?
Kekomäki huomauttaa, että näin on pakko toimia, jos halutaan ”poikien pisnekset pyörimään”.
– Eipä siis ihme, että kokenut, omaatuntoaan kuunteleva lääkintöneuvos pakkaa penaalinsa ja hakeutuu kunniallisiin hommiin, hän vielä palaa Hermanssonin tapaukseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
20.8.2018 10:27
Hallituspuolueiden edustajat äänestivät sote-valiokunnassa: Ei enää asiantuntijoiden kuulemisia
Politiikka
16.8.2018 12:31
”Ennennäkemättömän kova lobbaus” – Husin toimitusjohtajasta kulisseissa käyty koplaus kummeksuttaa, vihreiden ”kaksille rattaille” povataan huonoa loppua
Politiikka
27.7.2018 10:45
Pihlajalinna vetäytyi sote-kokeilusta, potilaat tulivat liian kalliiksi – Kansanedustaja: ”Tämä tuli yllätyksenä kokeilua kannattaneille”