Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pihlajalinna vetäytyi sote-kokeilusta, potilaat tulivat liian kalliiksi – Kansanedustaja: “Tämä tuli yllätyksenä kokeilua kannattaneille”

Tuore kansanedustaja, Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen (sd.) katsoo Jyväskylän valinnanvapauskokeilun osoittavan ennen kaikkea, että julkinen terveydenhuolto osaa ja kykenee hoitamaan tehtävänsä.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Pilotointi on osoittanut käytännössä, että Jyväskylän oma julkinen palvelutuotanto on paitsi erittäin kustannustehokasta, myös laadukasta, Mäkinen arvioi Demokraatille.

– Toisin kuin alun perin odotettiin, vain marginaalinen osa jyväskyläläisistä päätyi valitsemaan yksityisen palveluntuottajan oman lähiterveysaseman sijasta.

Kansanedustaja Riitta Mäkinen (vasemmalla) esitti valtakirjansa puhemies Paula Risikolle eduskunnassa kesäkuussa. Mäkinen nousi eduskuntaan kansanedustaja Susanna Huovisen tilalle. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

140 000 asukkaan kaupungissa tämä tarkoittaa, että vain joitain tuhansia ihmisiä on valinnut kokeilun myötä hoitopaikakseen yksityisen terveyspalveluiden tuottajia.

– Huolimatta siitä, että valinnanvapauskokeilu laajeni vuoden alusta koskemaan kaikkia, Mäkinen lisää.

Kaukana varmasta, että sote-paketista päästäisiin äänestämään saati että se hyväksyttäisiin.

Lisää aiheesta

Jyväskylän kokeilu liittyy Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailemaan sote-uudistukseen. Vaikka sote- ja maakuntapaketin käsittely on yhä eduskunnassa kesken, valinnanvapauskokeiluja on käynnistetty jo eri laajuisina ympäri Suomen. Hallituksen tavoitteena on, että sote-paketista päästäisiin äänestämään ensi syksynä.

On kuitenkin kaukana varmasta, että sote-paketista äänestetään syksyllä saati että se hyväksyttäisiin. Esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru arvioi torstaina Uutissuomalaiselle, että uudistus törmää todennäköisesti jälleen perustuslakivaliokuntaan eikä päädy koskaan edes suureen saliin äänestettäväksi.

Jyväskylän terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilu nousi julkisuuteen puolestaan viime viikonloppuna, kun yksityinen palveluntuottaja Pihlajalinna ilmoitti vetäytyvänsä kokeilusta etuajassa. Asiasta uutisoi Keskisuomalainen.

Pihlajalinna vetäytyi kokeilusta, sillä palveluiden tuottaminen osoittautui sille kannattamattomaksi.

Lähtökohtana pilotoinnissa on ollut, että palveluntuottajan tulee kyetä tuottamaan palvelut vastaavalla hinnalla, kuin mitä se julkiselta puolelta on keskimäärin ottanut, Mäkinen huomauttaa.

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa vuodesta 2009 vaikuttanut ja kaupunginhallituksen puheenjohtajankin toiminut Mäkinen kertoo, miten kaupungissa odotettiin alun perin, että yksityisten toimijoiden mielenkiinto kokeilua kohtaan olisi ollut runsasta.

– Toisin kuitenkin kävi.

Ei tuottavaa liiketoimintaa.

Mäkinen katsoo nyt käyneen viimeistään selväksi, että kuntalaisten terveyspalveluiden tuottaminen julkisen puolen hintatasolla ei ole yksityisille sote-keskuksille tuottavaa liiketoimintaa.

– Maksettava keskimääräinen korvaus on osoittautunut yksityisille liian alhaiseksi. Tämä oli keskeinen peruste sille, miksi esimerkiksi Pihlajanlinna irtisanoutui kokeilusta, Mäkinen toteaa.

Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa palveluntuottajat eivät ole voineet itse valita hoidettavia asiakkaitaan, vaan asiakkaat ovat voineet valita itse terveyskeskuksekseen myös yksityisen palveluntuottajan. Yksityisen ja julkisten palveluntuottajien piti siis Jyväskylässä tulla toimeen reilussa kilpailuasetelmassa ja samalla korvauksella.

– On ihan keskeistä huomata, että Jyväskylän kokeiluissa asukkaiden valinnanvapaus on ollut rajoittamaton. Pihlajanlinnakin totesi itse, ettei toimintaa voida pyörittää vallitsevalla korvaustasolla, Mäkinen huomauttaa.

Keskisuomalaisen uutisen mukaan Pihlajalinnan kokikin, että valinnanvapauspalveluihin hakeutuvat etenkin paljon palveluita käyttävät henkilöt. Näin ollen Jyväskylän kaupungin määrittelemä hinta ei kata toiminnasta aiheutuvia kuluja.

Osoitus vääristä kannustimista?

Hallituksen sote-uudistuksen valinnanvapaudessa palveluiden tuottajat ovat saamassa hoitamistaan potilaista niin kutsuttua kapitaatiokorvausta. Julkisuudessa on esitetty lukuisia puheenvuoroja, joissa on pelätty mallin kannustavan yksityisiä tuottajia niin kutsuttuun kermankuorintaan suuntaamalla palvelunsa esimerkiksi mahdollisimman terveille ihmisille.

Tällöin hoitoon kuluisi mahdollisimman vähän rahaa ja valtion palveluntuottajille asiakasmäärän mukaisesti maksamasta kapitaatiokorvauksesta saatu kate parantaisi yksityisen yritysten tulosta.

Pihlajalinnan vetäytyminen onkin nähty nyt osoitukseksi siitä, että sote-mallin kannustimet ohjaavat yksityisiä toimijoita suuntaamaan palvelut mahdollisimman terveille. Asiasta huomautti esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja, Li Andersson alkuviikosta.

Riitta Mäkinen näkee lisäksi keskeisenä sen, että kokeilun myötä on käynyt selväksi miten jyväskyläläiset ovat hyvin tyytyväisiä ja luottavaisia julkisen sektorin toimintaan.

– Tämä on saattanut tulla yllätyksenä paitsi yksityisille palveluntuottajille myös kokeilua kannattaneille poliittisille ryhmille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE