Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Asiantuntija: Tämä on budjettiriihen isoin verouutinen – SAK:n Eloranta: ”Kertoo kenen puolella hallitus on”

iStock

Petteri Orpon (kok.) hallitus kiristää ansiotuloverotusta niin, että kiristys vastaa työttömyysvakuutusmaksujen 0,2 prosentin alenemista. Kiristys toteutetaan ansiotuloverotuksen indeksitarkistusta pienentämällä. Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, veroasiantuntija Lauri Finér pitää päätöstä budjettiriihen suurimpana verouutisena.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Finérin lisäksi myös SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen ihmettelee, että kiristys koskee vain palkansaajia vaikka sotu-maksut alenevat myös työnantajilla.

– Hallitus korottaa näemmä ansiotuloverotusta sen verran, että työttömyysvakuutusmaksun alenemista saadaan osa takaisin valtion talouteen. Kas kummaa, että tämä koskee tietenkin vain palkansaajia, muttei työnantajia, vaikka molemmat makaavat sotu-maksuja, Räsänen kirjoittaa X:ssä.

Kalevi Sorsa -säätiö on Suomen Sosialidemokraattista Puoluetta (SDP) lähellä toimiva ajatushautomo

TYÖLLISYYSRAHASTO on päättänyt alentaa työttömyysvakuutusmaksuja puolet ja puolet työnantajilta ja työntekijöiltä, yhteensä 1,4 miljardia euroa.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt julkaisivat viime viikon maanantaina Petteri Orpon hallitukselle avoimen kirjeen. Kirjeessä järjestöt totesivat, ettei työttömyysvakuutusmaksujen alentamisvarasta saa seurata veronkorotuksia tai sosiaaliturvan rahoitusvastuiden muuttamista julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Allekirjoittajina olivat niin EK:n ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kuin työntekijäpuolen keskusjärjestöjenkin (SAK, STTK ja Akava) johto.

Vaikka vetoomus oli yhteinen, nyt hallituksen päätöksellä työnantajapuoli hyötyy työttömyyvakuutusmaksujen alentamisesta enemmän.

– On kyllä erittäin ikävä päätös ja kertoo kenen puolella hallitus on, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi Demokraatille tekstiviestitse.

Myös STTK:n tiedotteessa todetaan, että hallitus verottaa toimiensa vaikutukset pois palkansaajilta, mutta ei koske työnantajien osuuteen.

– Tätä STTK ei voi hyväksyä, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa.

– Palkansaajilta on kerätty maksuja työllisyysrahastoon. Nyt lakisääteisiä kertyneen ylijäämän palautuksia viedään palkansaajilta veroilla pois. Työnantajien maksuosuudet palautetaan. Hallitus ei noudata sovittuja työelämän pelisääntöjä ja kiertää lakia, kommentoi puolestaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE