Asiantuntijat halutaan velvoittaa valiokuntien kuultaviksi – Demokraatin tietojen mukaan taustalla tapaus Wahlroos

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valiokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä, puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja jäsen Johanna Karimäki eduskunnan tarkastusvaliokunnan tiedotustilaisuudessa.

Tällä hetkellä Suomessa ei voida velvoittaa asiantuntijaa tulemaan kuultavaksi eduskunnan valiokuntaan. Myöskään asiantuntijalla ei ole erityistä velvoitetta pysyä totuudessa.

Nyt eduskunnan tarkastusvaliokunta katsoo tuoreessa mietinnössään, että suomalainen käytäntö pitäisi saada vastaamaan monien muiden maiden käytäntöä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta toteaa pitävänsä perusteltuna, että valiokuntien tietojensaantia koskevia valtuuksia vahvistetaan. Näin valiokuntaan voitaisiin velvoittaa tulemaan kuultavaksi ja yhtä lailla voitaisiin velvoittaa pysymään totuudessa.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajalta, kansanedustaja Eero Heinäluomalta kysyttiin valiokunnan tiedotustilaisuudessa, onko koskaan ollut tapausta, jossa jokin asiantuntija ei olisi pyynnöstä huolimatta valiokuntaan.

– Sellainenkin tapaus tulee mieleen, mutta se on hyvin harvinaista eikä siinäkään kyllä menty sitten ihan loppuun saakka, että olisi ruvettu kotoa hakemaan. Kiistatta se herätti tämän kysymyksen, että pitäisikö näitä säännöksiä vahvistaa.

Heinäluoma ei kuitenkaan kertonut, kenestä on kyse.

– En halua nostaa ketään tässä nyt tikunnokkaan, mutta se on tämän vaalikauden tapaus, hän tyytyi toteamaan.

Demokraatin tietojen mukaan kyseinen henkilö on pankkiiri, konsernijohtaja Björn Wahlroos, joka kieltäytyi tulemasta Panama-papereihin liittyvään valiokuntakuulemiseen.

Valvontavaltaa halutaan vahvistaa.

Eero Heinäluoma pohdiskeli, että valiokuntiin voitaisiin velvoittaa pelkällä kirjauksella, ilman sanktioita. Tulematta jättäminen olisi julkinen asia ja näin ollen joka tapauksessa ison huomion arvoinen asia. Myös sakkomenettely voisi olla mahdollinen.

Heinäluoma ei kuitenkaan halunnut lähteä asiaa ratkomaan.

– Se on parempi, että hallitus käynnistää tämän selvistystyön, eduskunta on mukana ja tämä pohdiskelu tehdään ottamatta kantaa lopputulokseen. Tehtään tämä avoimin mielin ilman että on etukäteen lukittu, mihin selvitys johtaa, hän sanoi.

Velvoittaminen valiokuntaan tulemiseen liittyy yhtenä ehdotuksena eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvitykseen eduskunnan budjetti- ja valvontavallan toteutumisesta.

Tarkastusvaliokunnan toimesta Helsingin yliopisto toteutti eduskunnan budjetti- ja valvontavallasta tutkimuksen, joka julkaistiin syksyllä 2016.

Nyt valiokunta on saanut valmiiksi asiasta myös mietinnön eduskunnan täysistunnolle. Mietinnösssä valiokunta kiinnittää eri tavoin huomiota eduskunnan valvontavallan välineiden riittävyyteen.

Hallitusohjelma välittömästi esittelyyn valiokunnissa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan eduskunnan budjettivaltaa ovat kaventaneet erilaisten toimintojen yhtiöittäminen, vallan siirtyminen EU:hun ja yhteinen raha sekä se, että budjetissa menoja kootaan suuremmille momenteille.

Kun budjettivalta kaventuu, valvonnan merkitys korostuu. Sen kautta voidaan varmistaa eduskunnan asettamat tavoitteet. Toisaalta Heinäluoma muistutti, että kansainvälisesti ajatellen Suomessa eduskunnalla on yhä merkittävästi budjettivaltaa.

Heinäluoman mukaan kyse valvonnassa on pitkälti myös eduskunnan omasta aktiivisuudesta. Esimerkiksi kaikilla valiokunnilla on mahdollisuus ottaa asioihin kantaa ja pyytää ministereitä kuultaviksi.

Heinäluoma nosti tarkastusvaliokunnan mietinnöstä esiin keskeisimpiä kehittämisehdotuksia eduskunnan työhön. Asiantuntijoiden valiokuntaan velvoittamisen ohella muita parannusehdotuksia on muun muassa se, että ministerit tulisivat välittömästi esittelemään hallitusohjelman oman alansa valiokuntaan.

EU-asiat saapuvat valiokuntiin liian hitaasti.

EU-asioista tarkastusvaliokunta puolestaan esittää lausumaa, jossa hallitus velvoitetaan tuomaan ajoissa EU-asiat eduskunnan käsittelyyn.

– Useampi valiokunta on valittanut sitä, että että osa asioista tulee myöhään ja niihin ei ehdi paneutua, Eero Heinäluoma totesi.

Valiokunta haluaa myös mahdollisuuden palauttaa EU:n tukipakettien hyväksyntä koko eduskunnan käsiteltäväksi täysistuntoon. Nyt niitä käsitellään suuressa valiokunnassa. Rahat ovat isoja ja voivat aiheuttaa riskiä valtiontalouteen.

EVM-rahoitustukiohjelmista päättämisen pitäisi myös kuulua eduskunnalle, mikäli EVM eli Euroopan vakausmekanismi säilyyy nykymuotoisena eikä kehity eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi.

Tarkastusvaliokunta tahtoo niin ikään, että hallitus esittäisi talousarvioesityksessä perustelut, mikäli eduskunnan edelliseen talousarvioon esittämiä pysyviksi tarkoitettuja määrärahalisäyksiä ei ole sisällytetty seuraavan vuoden talousarvioesitykseen. Esimerkkinä mainittiin päihdeäitien palveluihin käytettävä raha, joka tuppaa putoamaan budjettiesityksestä.

EKP:n toiminnan läpinäkyvyyteen tyytymättömyyttä.

Tarkastusvaliokunnan jäsen Johanna Karimäki (vihr.) painotti niin ikään EU-asioiden käsittelyn parantamista. Hän totesi, että on saattanut käydä niin, että suuri valiokunta saa tietoonsa hallituksen kantoja EU-asioihin liian myöhään.

Valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä nosti esiin muun muassa sen, että tätä nykyä Euroopan tilaintarkastustuomioistuimella on mahdollisuus kohdentaa tarkastuksia Euroopan keskuspankin hallintoon ja riskienhallintaan. EKP:lta saadut tiedot eivät ole kuitenkaan olleet riittäviä.

EKP:lla on ollut merkittävä rooli finanssikriisin ja euroalueen velkakriisin jälkeisen laman voittamisessa, mikä on myös kasvattanut EKP-järjestelmän riskejä.

Valiokunta pitää perusteltuna, että EKP:n julkisen ulkoisen tarkastuksen kattavuus otettaisiin jatkoselvityksen kohteeksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Herra armahda” – Liisa Jaakonsaarelta suorasanainen viesti katoliselle kirkolle

Kuva: Kari Hulkko
Liisa Jaakonsaari.

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on kirjoittanut suorasanaisen tviitin Twitterissä Australian järkyttävästä pedofiliaskandaalista.

Pitkän tutkimustyön perusteella laadittu raportti paljasti kymmenientuhansien lasten hyväksikäytön erilaisissa instituutioissa. Eniten tapauksia on Austarlian katolisen kirkon sisällä.

Epäilyjen mukaan jopa seitsemän prosenttia papeista on syyllistynyt lasten hyväksikäyttöön.

Jaakonsaaren päivitys liittyy hänen päivittäiseen joulukalenteri-tviittien sarjaan.

– Katolisessa kirkossa pitäisi reformoida pappien selibaatti. On johtanut suoraan sanoen institutionaaliseen pedofiliaan. Herra armahda.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu demarimeppi: Kohtuutonta vouhkaamista

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri vertailee tviitissään kahta asiaa, joita maamme hallitus on paraikaa ajamassa läpi.

Toinen on alkoholilaki ja toinen niin kutsuttu työttömien aktiivimalli, joka leikkaa rajusti työttömyysturvaa, mikäli työtön ei löydä töitä.

Kumpula-Natri vaikuttaa olevan huolissaan, että työttömien asiat jäävät alkoholikeskustelun jalkoihin.

– Miten toisessa parlamentissa tällä hetkellä kansan edustajana olevana minusta tuntuu että 0,8% muutos on kotona kohtuuttoman vouhkaamisen kohteena? Erikoisoluita eikä vain IV. Limuviinoja ei olis tarttenut. Työttömän leikkaus 5% jää show’n jalkoihin, Kumpula-Natri päivittää.

0,8 prosentilla hän viittaa siihen, että eduskunta äänesti tänään vähittäismyynnin alkoholiprosentin 5,5:een 4,7:stä eli prosentti se nousi 0,8 prosenttiyksikköä. Aktiivimalli taasen voi tarkoittaa työttömälle lähes viiden prosentin leikkausta työttömyysturvaan.

Keskustelua aiheesta

Käräjätuomarit valtiosalaisuuksien vahdeiksi – ”Aiheettomatkin lupahakemukset sujahtavat vaivatta läpi”

Kuva: Aleksi Vienonen

– Tiedustelulaki uhkaa asettaa tuomarit kumileimasimiksi, kirjoittaa perjantaina ilmestynyt Advokaatti-lehti.

Valmistelussa oleva tiedustelulakipaketti lisäisi suojelupoliisin ja puolustusvoimien salaisia tiedonhankintakeinoja. Olisiko tuomioistuimilla asiassa todellista kontrollia? kysyy tuore Advokaatti (suom. Asianajaja-lehti)

– Tuomarien pitää jatkossa arvioida valtakunnan turvallisuutta, mikä poikkeaa täysin heidän normaalista työnkuvastaan. Ei heillä ole päivittäisessä työssään sellaisia juttuja, joissa on kyse valtiosalaisuuksien karkaamisesta ja hakkeroinnista sillä tasolla, millä tiedustelumaailma toimii, asianajaja Markku Fredman sanoo Advokaatin haastattelussa.

Tiedustelutoimenpiteiden myötä tuomareille ollaan siis antamassa uusi tehtävä. Fredmanin mukaan on turha toivoa, että tuomioistuin suodattaisi perusteettomat ja aiheettomat lupahakemukset.

Valtiontaloudessa ei ymmärretä, että toimiva oikeusvaltio on kilpailuetu

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola kiinnittää pääkirjoituksessaan huomiota Suomen oikeusjärjestelmän kehittämiseen. Toimiva oikeusvaltio on kilpailuetu. Kansainvälisesti toimivat yritykset eivät päätä sijoittumisestaan pelkästään yhtiöveroprosentin perusteella, vaan tutkivat muun ohella myös sitä, kuinka riippumaton, luotettava ja nopea kunkin maan oikeusjärjestelmä on. Käsittelyajat suomalaisissa tuomioistuimissa ovat edelleen liian pitkiä.

– Käräjäoikeuksien resursseja tulee lisätä. Kolmen tuomarin kokoonpanoja ja tuomareiden erikoistumista tulee käräjäoikeuksissa edistää. Käräjäoikeusverkoston supistamista ei saa käyttää säästökeinona, vaan mahdollisuutena laadun parannukseen. Koko tuomioistuinlaitoksen ja oikeusavun yhteenlasketut kulut ovat alle prosentti valtion budjetista, Ruohola toteaa.

 

Asianajajaoikeuden työelämäprofessori haluaa kehittää opiskelijoiden työelämävalmiuksia

Helsingin yliopisto haluaa tiivistää yhteistyötä työelämän suuntaan. Konkreettisena osoituksena tästä on vuoden 2018 alusta alkava ensimmäinen asianajajaoikeuden työelämäprofessuuri. Tehtävään kutsuttu asianajaja Tuomas Lehtinen Asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta haluaa opettaa hyvää asianajajatapaa ja työelämässä tarvittavia taitoja.

– En ole tippaakaan tenttikeskeinen ihminen. Uskoakseni kukaan ei halua kirjoittaa huonoja vastauksia – enkä minä jaksa lukea niitä. Ulkoa oppiminen ei kehitä työelämävalmiuksia. Sen sijaan aion korostaa tiedonhaun sekä tiedon ymmärtämisen ja soveltamisen merkitystä, Lehtinen sanoo.

Turvallisuuteen keskittyminen hautaa alleen ajatuksen kansakunnan valistumisesta

Suomalaisen kulttuurin perinteisiä arvoja ovat olleet koulutuksen, sivistyksen ja totuudenmukaisen tiedonvälityksen arvostaminen, kirjoittaa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström. Meillä on maailman vanhin lehdistönvapauslaki ja sanomalehtien lukeminen on meillä yhä maailman huippua. Nykyään turvallisuusuhatkin liittyvät pitkälti tiedonvälitykseen eli valeuutisiin ja informaatiovaikuttamiseen. Niitä ei ehkäistä valtion mahtikäskyillä, mutta niihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi koulutuksen ja vastuullisen journalismin keinoin, kirjoittaa Advokaatti.

”Just saying” – Nasima Razmyarilta viesti eronneelle Mikael Jungnerille

Kuva: Jari Soini
Apulaispormestari Nasima Razmyar on toiminut aikanaan Mikael Jungnerin eduskunta-avustajana. Jungner oli SDP:n kansanedustaja 2011–2015.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on tviitannut SDP:n entiselle puolusihteerille ja kansanedustajalle Mikael Jungnerille, joka ilmoitti eilen eroavansa sosialidemokraattisesta puolueesta.

– Olet Mikael Jungner hyvä demari. Sääli, että erosit puolueesta. Sisäisestä demariudestasi et pääse ihan niin helposti, Razmyar viestittää.

– Just saying, Razmyar päättää, kuten Jungnerilla on ollut tapana kirjata tviittiensä perään.

Työhistoriassaan Nasima Razmyar on toiminut muun muassa Mikael Jungnerin eduskunta-avustajana.

Myös kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on ottanut kantaa Jungnerin eroon puolueesta.

Hän pitää Jungnerin ratkaisua valitettavana.

– SDP:ssä on (ja tarvitaan) liberaaleja näkemyksiä. Ne mahtuva hyvin edistysmielisen hyvinvointipuolueen agendalle, Tuppurainen kirjoittaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne harmitteli Helsingin Sanomissa Jungnerin eroa.

– Harmittava asia, kun luova ja aktiivinen kaveri eroaa. Täytyy kuitenkin sanoa, etten ole täysin yllättynyt siitä, että hän sanoi kulkeneensa pikkuisen eri suuntaan, Rinne toteaa.

”Muuten…” – Jussi Halla-aho: Puoluekokoukseen osallistuvien sinisten jäsenten on syytä erota perussuomalaisista ennen kokousta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sininen tulevaisuus rp. järjestää perustavan puoluekokouksen Tampereella huomenna lauantaina. Perussuomalaisista irronnut uusi puolue tähtää seuraaviin eduskuntavaaleihin alle kahden prosentin gallupkannatuksesta.

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkaa kokouksen alla puolueiden välillä ollutta kiistaa.

”Sinisten toiminnassa on useita henkilöitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole vapaaehtoisesti luopuneet perussuomalaisten jäsenyydestä. Useimmat puolueet edellyttävät säännöissään, että niiden jäsenet eivät kuulu mihinkään toiseen puolueeseen. Oletan, että näin on sinisissäkin”, hän kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Halla-aho sanoo muistuttavansa ystävällisesti, että kokoukseen osallistuvien sinisten jäsenten on syytä ennen kokousta erota perussuomalaisista, elleivät ole sitä aiemmin tehneet.

”Muuten on mahdollista, että heidän jäsenyytensä sinisissä on pätemätön, samoin kokouksessa suoritetut äänestykset. Olettaen, että äänioikeus kokouksessa on vain puolueen jäsenillä.”