[pro_ad_display_adzone id=68868]

Asiantuntijat halutaan velvoittaa valiokuntien kuultaviksi – Demokraatin tietojen mukaan taustalla tapaus Wahlroos

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valiokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä, puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja jäsen Johanna Karimäki eduskunnan tarkastusvaliokunnan tiedotustilaisuudessa.

Tällä hetkellä Suomessa ei voida velvoittaa asiantuntijaa tulemaan kuultavaksi eduskunnan valiokuntaan. Myöskään asiantuntijalla ei ole erityistä velvoitetta pysyä totuudessa.

Nyt eduskunnan tarkastusvaliokunta katsoo tuoreessa mietinnössään, että suomalainen käytäntö pitäisi saada vastaamaan monien muiden maiden käytäntöä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta toteaa pitävänsä perusteltuna, että valiokuntien tietojensaantia koskevia valtuuksia vahvistetaan. Näin valiokuntaan voitaisiin velvoittaa tulemaan kuultavaksi ja yhtä lailla voitaisiin velvoittaa pysymään totuudessa.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajalta, kansanedustaja Eero Heinäluomalta kysyttiin valiokunnan tiedotustilaisuudessa, onko koskaan ollut tapausta, jossa jokin asiantuntija ei olisi pyynnöstä huolimatta valiokuntaan.

– Sellainenkin tapaus tulee mieleen, mutta se on hyvin harvinaista eikä siinäkään kyllä menty sitten ihan loppuun saakka, että olisi ruvettu kotoa hakemaan. Kiistatta se herätti tämän kysymyksen, että pitäisikö näitä säännöksiä vahvistaa.

Heinäluoma ei kuitenkaan kertonut, kenestä on kyse.

– En halua nostaa ketään tässä nyt tikunnokkaan, mutta se on tämän vaalikauden tapaus, hän tyytyi toteamaan.

Demokraatin tietojen mukaan kyseinen henkilö on pankkiiri, konsernijohtaja Björn Wahlroos, joka kieltäytyi tulemasta Panama-papereihin liittyvään valiokuntakuulemiseen.

Valvontavaltaa halutaan vahvistaa.

Eero Heinäluoma pohdiskeli, että valiokuntiin voitaisiin velvoittaa pelkällä kirjauksella, ilman sanktioita. Tulematta jättäminen olisi julkinen asia ja näin ollen joka tapauksessa ison huomion arvoinen asia. Myös sakkomenettely voisi olla mahdollinen.

Heinäluoma ei kuitenkaan halunnut lähteä asiaa ratkomaan.

– Se on parempi, että hallitus käynnistää tämän selvistystyön, eduskunta on mukana ja tämä pohdiskelu tehdään ottamatta kantaa lopputulokseen. Tehtään tämä avoimin mielin ilman että on etukäteen lukittu, mihin selvitys johtaa, hän sanoi.

Velvoittaminen valiokuntaan tulemiseen liittyy yhtenä ehdotuksena eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvitykseen eduskunnan budjetti- ja valvontavallan toteutumisesta.

Tarkastusvaliokunnan toimesta Helsingin yliopisto toteutti eduskunnan budjetti- ja valvontavallasta tutkimuksen, joka julkaistiin syksyllä 2016.

Nyt valiokunta on saanut valmiiksi asiasta myös mietinnön eduskunnan täysistunnolle. Mietinnösssä valiokunta kiinnittää eri tavoin huomiota eduskunnan valvontavallan välineiden riittävyyteen.

Hallitusohjelma välittömästi esittelyyn valiokunnissa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan eduskunnan budjettivaltaa ovat kaventaneet erilaisten toimintojen yhtiöittäminen, vallan siirtyminen EU:hun ja yhteinen raha sekä se, että budjetissa menoja kootaan suuremmille momenteille.

Kun budjettivalta kaventuu, valvonnan merkitys korostuu. Sen kautta voidaan varmistaa eduskunnan asettamat tavoitteet. Toisaalta Heinäluoma muistutti, että kansainvälisesti ajatellen Suomessa eduskunnalla on yhä merkittävästi budjettivaltaa.

Heinäluoman mukaan kyse valvonnassa on pitkälti myös eduskunnan omasta aktiivisuudesta. Esimerkiksi kaikilla valiokunnilla on mahdollisuus ottaa asioihin kantaa ja pyytää ministereitä kuultaviksi.

Heinäluoma nosti tarkastusvaliokunnan mietinnöstä esiin keskeisimpiä kehittämisehdotuksia eduskunnan työhön. Asiantuntijoiden valiokuntaan velvoittamisen ohella muita parannusehdotuksia on muun muassa se, että ministerit tulisivat välittömästi esittelemään hallitusohjelman oman alansa valiokuntaan.

EU-asiat saapuvat valiokuntiin liian hitaasti.

EU-asioista tarkastusvaliokunta puolestaan esittää lausumaa, jossa hallitus velvoitetaan tuomaan ajoissa EU-asiat eduskunnan käsittelyyn.

– Useampi valiokunta on valittanut sitä, että että osa asioista tulee myöhään ja niihin ei ehdi paneutua, Eero Heinäluoma totesi.

Valiokunta haluaa myös mahdollisuuden palauttaa EU:n tukipakettien hyväksyntä koko eduskunnan käsiteltäväksi täysistuntoon. Nyt niitä käsitellään suuressa valiokunnassa. Rahat ovat isoja ja voivat aiheuttaa riskiä valtiontalouteen.

EVM-rahoitustukiohjelmista päättämisen pitäisi myös kuulua eduskunnalle, mikäli EVM eli Euroopan vakausmekanismi säilyyy nykymuotoisena eikä kehity eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi.

Tarkastusvaliokunta tahtoo niin ikään, että hallitus esittäisi talousarvioesityksessä perustelut, mikäli eduskunnan edelliseen talousarvioon esittämiä pysyviksi tarkoitettuja määrärahalisäyksiä ei ole sisällytetty seuraavan vuoden talousarvioesitykseen. Esimerkkinä mainittiin päihdeäitien palveluihin käytettävä raha, joka tuppaa putoamaan budjettiesityksestä.

EKP:n toiminnan läpinäkyvyyteen tyytymättömyyttä.

Tarkastusvaliokunnan jäsen Johanna Karimäki (vihr.) painotti niin ikään EU-asioiden käsittelyn parantamista. Hän totesi, että on saattanut käydä niin, että suuri valiokunta saa tietoonsa hallituksen kantoja EU-asioihin liian myöhään.

Valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä nosti esiin muun muassa sen, että tätä nykyä Euroopan tilaintarkastustuomioistuimella on mahdollisuus kohdentaa tarkastuksia Euroopan keskuspankin hallintoon ja riskienhallintaan. EKP:lta saadut tiedot eivät ole kuitenkaan olleet riittäviä.

EKP:lla on ollut merkittävä rooli finanssikriisin ja euroalueen velkakriisin jälkeisen laman voittamisessa, mikä on myös kasvattanut EKP-järjestelmän riskejä.

Valiokunta pitää perusteltuna, että EKP:n julkisen ulkoisen tarkastuksen kattavuus otettaisiin jatkoselvityksen kohteeksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139047]

Suomi auttaa Pohjois-Korea-tapaamisen järjestelyissä – Soini: ”Neuvottelujen sisältö täysin heidän käsissään”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo, että Suomi lähinnä mahdollistaa Pohjois-Korea-keskustelujen pitämisen ja auttaa niiden järjestelyissä.

Soini sanoi STT:lle Brysselissä, että itse neuvottelut käydään osapuolten kesken ja sisältö on täysin heidän käsissään.

Soinin mukaan pohjois- ja eteläkorealaisia toimijoita tapaa Suomessa, ja Suomea on pyydetty fasilitoimaan tapaamisia. Hänen mukaansa asiaa kommentoi ulkoministeriöstä osastopäällikkö, sillä kyseessä ovat saman tason toimijat.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Katalonian syrjäytetty johtaja Suomeen – Keskustan Kärnä: ”Erittäin hienoa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Josep Lago

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont vierailee Suomessa tällä viikolla, kertoo kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Puigdemont tutustuu vierailunsa aikana muun muassa Suomen eduskuntaan eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän kutsumana ja pitää perjantaina julkisen luennon Katalonian tilanteesta Helsingin yliopistolla.

Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Espanjan viranomaiset syyttävät häntä muun muassa kapinaan yllyttämisestä. Jos Puigdemont palaisi Espanjaan, hänet todennäköisesti pidätettäisiin.

– On erittäin hienoa, että saamme näin tärkeän vieraan Suomeen valottamaan viimeaikaisia tapahtumia Kataloniassa. Monet suomalaiset sekä Suomen katalaaniyhteisö iloitsevat Euroopan vapauden ja demokratian sekä ihmisoikeuksien esitaistelijan vierailusta Suomessa.

– Puigdemont taistelee alueiden Euroopan puolesta ja federalismia sekä Espanjan sortotoimenpiteitä vastaan, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnän mukaan Puigdemont matkustaa Suomeen yksityisenä EU-kansalaisena, eikä hallituksella ole mitään tekemistä vierailun kanssa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Sähköistys- ja sähköasennusalalla 2 500 viikoksi lakkoon

Sähköliitto on jättänyt työtaisteluilmoituksen, joka koskee sähköistys- ja sähköasennusalan töitä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n jäsenyrityksissä. Työtaistelu alkaa 9. huhtikuuta kello 06.00 ja päättyy 16. huhtikuuta kello 06.00, mikäli alalle ei sitä ennen saada neuvottelutulosta.

Työtaisteluun osallistuisi noin 2 500 sähköliittolaista.

Sähköliitto on neuvotellut sopimusalan työehtosopimuksesta jo pitkään Palta ry:n ja Sähkötekniset työnantajat STTA ry:n kanssa. Sopimukseton tila on jatkunut helmikuun alusta lähtien, ja alalla on voimassa ylityökielto. Neuvottelut ovat katkenneet kahdesti, viimeksi 15. maaliskuuta.

Sähköliitto ei voi hyväksyä sitä, että viime viikolla uudelleen aloitetuissa neuvotteluissa työnantajapuoli ei sitoutunut jo kertaalleen sovittuihin ratkaisumalleihin vaan veti ne kaikki pois pöydästä.

AVAINSANAT

Antti Rinteen lista Minna Canthin päivänä: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta, perheväkivallan poistaminen…

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että Suomi on monessa asiassa tasa-arvon edelläkävijä. Laakereilla lepäämiseen ei silti ole aihetta.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, että voimme jäädä paikoillemme tyytyväisinä. Tasa-arvo vaatii uudistuksia ja kehittämistä. Monessa asiassa on parantamisen varaa myös Suomessa.”

Tänään vietetään tasa-arvon ja Minna Canthin päivää. Rinne listaa Facebook-sivuillaan parannettavia asioita.

”Samasta työstä sama palkka naisille ja miehille. Perhevapaiden uudistaminen 2020-luvulle. Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta. Perheväkivallan poistaminen.”

Rinteen mukaan kaikki nämä tavoitteet vaativat tasa-arvoista politiikkaa ja uudistuksia.

”Sen eteen SDP tekee töitä joka päivä. On hienoa ja tärkeää, että Suomessa vietetään tasa-arvon päivää. Vielä tärkeämpää on, että tasa-arvo toteutuu yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa. Se on SDP:n tavoite.”

Kehitys Suomessa ”luvattoman hidasta” – ministeri tilasi palkka-avoimuudesta selvityksen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asettaa selvityshenkilön selvittämään palkka-avoimuutta.

Saarikon mukaan palkka-avoimuuden kehittäminen on merkittävässä osassa, jos ja kun halutaan edetä kohti samapalkkaisuutta miesten ja naisten välillä.

Saarikon mielestä samapalkkakehitys on Suomessa luvattoman hidasta, ja se kertoo hänen mielestään siitä, etteivät nykyiset keinot asian edistämiseksi riitä.

Selvityshenkilönä toimii tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Selvityksessä kuvataan samapalkkaisuuden nykytila Suomessa ja tehdään katsaus kansainvälisiin esimerkkeihin.

Selvityshenkilö tekee myös suosituksia Suomen lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi. Selvityksen määräaika on lokakuun alussa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]