Politiikka

Asiat puhuttelivat mutta toinen kierros jäi haaveeksi – puoluesihteeri Rönnholmin pika-analyysi vaalituloksen selvittyä

Jari Soini
Puoluesihteeri Antton Rönnholm.
Jari Soini
Puoluesihteeri Antton Rönnholm.
Jari Soini
Puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Tuula Haatainen sai presidentinvaaleissa 3,3 prosentin kannatuksen valisijayhdistyksen ehdokkaan Sauli Niinistön tultua valituksi toiselle kaudelle yli 60 prosentin ääniosuudella.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo suoraan, ettei ole tyytyväinen, ettei SDP:n ehdokasta nähdä presidentinvaalien toisella kierroksella.

– Mutta tässä on Haatainen itsekin sanonut, että tilanne on täysin erilainen kuin esimerkiksi viime vaaleissa ottaen huomioon, että istuva presidentti on nyt ehdolla ja vielä tällä suosiotasolla, Rönnholm kuitenkin muistuttaa.

Rönnholm kiittää ja kehuu niin Haataista kuin puolueväkeä ja kaikkia vapaaehtoisia kovasta työstä, jota on tehty positiivisella hengellä.

– Tuula on saanut agendalle niitä asioita, joita puoluehallitus päätti jo keväällä… Ne ovat puhutelleet ihan uudella tavalla tosi monia ihmisiä, siihen kaikkeen voi olla tyytyväinen… Päätettiin, että oma ehdokas halutaan ja tiesimme kuitenkin, että tilanne tulee olemaan tosi hankala. Iso kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana, Rönnholm toteaa.

Rönnholm pohtii, että Haataisen tunnettuus olisi saattanut kasvaa, jos kampanjaa olisi tehty aiemmin. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että jossitella voisi loputtomasti.

– Toisaalta jos katsot Vanhasen (kesk.) tulosta, hän teki (kampanjaa) puolitoista vuotta ja varmasti on tunnettu. On todella vaikea laittaa sormea minkään yksittäisen asian päälle, Rönnholm sanoo.

”Täytyy sitten toivoa, että se itse toiminnassa myös näkyisi eikä pelkästään puheissa.”

Rönnholm muistuttaa myös, että oli tiedossa jo etukäteen, että SDP:n piirissä on myös monia, jotka ovat olleet tyytyväisiä istuvan presidentin toimintaan.

– Eikä siinä mitään. Tämähän ei ole puoluevaali kuitenkaan vaan presidentin henkilövaali – kyllä me tietysti analysoimme tätä tulosta, mutta ei näiden (erilaisten vaalien) viereen voi vetää mitään yhtäläisyysmerkkiä.

Keskustan ja SDP:n ehdokkaiden vähäistä kannatusta on pohdiskeltu jo tuoreeltaan vaalien jälkeen, ja ennenkin gallupien perusteella. Rönnholm heittää tähän myös sen huomion, että Niinistön kannatukseen verrattuna kokoomuksen kannatus on 40 % alempi.

– Että en minä tiedä, pitäisikö kokoomuksen vetää jotakin johtopäätöksiä siitä. Ei minun mielestäni. Dynamiikka muuttuu tällä tavalla, Rönnholm sanoo ja viittaa henkilövaalien luonteeseen.

– Istuva presidentti on niin mainonnassaan kuin teemoissaan tullut todella lähelle sitä ainakin noin verbaalisesti, mitä mieltä olemme (sosialidemokraattiesessa puolueessa) olleet ja mikä myös aateperimämme on. Se on selvää, että se myös puhuttelee meidän äänestäjiä. Täytyy sitten toivoa, että se itse toiminnassa myös näkyisi eikä pelkästään puheissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat