Politiikka
9.10.2018 13:37 ・ Päivitetty: 9.10.2018 13:37
”Asioihin voi vaikuttaa, jos on tahtoa” – lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin haetaan ratkaisuja
SDP julkaisi tiistaina toimenpideohjelman lasten ja nuorten mielenterveyden parantamiseksi. Julkaisutilaisuudessa puhuneet työryhmän puheenjohtaja Sara Holappa ja SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne huomauttivat, että pohja hyvälle mielenterveydelle rakennetaan jo lapsuudesta alkaen.
SDP painottaa ennaltaehkäisevän hoidon tarpeellisuutta mielenterveystyössä. Ensimmäiset askeleet otetaan jo siinä, että varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja pienennetään ja turvataan riittävät henkilöstöresurssit. Mallia haetaan myös Ruotsissa, jossa alaikäisen lasten huoltajilla on oikeus sairauslomaan, jos lapsi sairastuu psyykkisesti.
– Olen todella tyytyväinen. Nyt meillä on konkreettisia toimenpiteitä nuorten mielenterveyspalvelujen parantamiseksi tulevissa eduskuntavaaleissa ja hallitusneuvotteluissa, Holappa toteaa julkaisutilaisuuden loputtua.
Kaikki sai alkunsa viime vuonna Lahdessa pidetyssä SDP:n puoluekokouksessa. Holappa teki aloitteen puoluekokoukselle toimenpideohjelman tekemisestä. Aihe on vasta lukiosta valmistuneelle Holapalle omien sanojen mukaan politiikan lempilapsi.
– Näin opintojeni aikana, miten nuoret stressaavat ja ovat ihan rikki. Koko ajan vaaditaan enemmän ja enemmän. Yhteiskuntamme on niin suorituskeskeinen, Holappa kertoo.
Toimenpideohjelma pitää sisällään 16 kohtaa, joista yksi kokonaisuus liittyy hoidon saatavuuteen. Varsinkin itsemurhavaarassa olevat nuoret tarvitsevat usein apua nopeasti. Tähän yksi ratkaisu olisi mielenterveysambulanssi, jossa olisi erikoissairaanhoitajista koostuva tiimi. Holappa pitää tärkeänä myös kouluterveyskyselyn kattavuuden laajentamista ja niin sanottujen matalan kynnyksen palveluita.
Usean kuukauden valmistelutyö on ollut välivuotta pitävälle Holapalle hieno kokemus. Politiikassa hän tahtoo mieluiten pysytellä kuitenkin asiakysymysten parissa. Holappa toteaakin usein kuulevansa, miten nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
Mer om ämnet
– Jos en olisi lähtenyt ajamaan tätä ohjelmaa eteenpäin, sitä ei olisi ehkä edes tapahtunut. Tämä toimenpideohjelma on vain konkreettinen esimerkki siitä, jos ihmisellä on tahtoa vaikuttaa, niin se on myös mahdollista, Holappa pohtii.
Työryhmään kuuluivat Holapan lisäksi Suomen Mielenterveysseuran puheenjohtaja Sari Aalto-Matturi, SDP:n puoluehallituksen jäsen Matias Mäkynen, lääketieteen opiskelija Jonne Juntura, Tampereen kaupunginvaltuutettu Inna Rokosa (sd.) sekä Oulun kaupunginvaltuutettu Tanja Tiainen (sd.).
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.