Nyheter

ÅSS strävar efter att bli kårvalets vinnare

– Vi har fördubblat antalet kandidater jämfört med förra valet, säger Ursula Korpijärvi.
– Vi har fördubblat antalet kandidater jämfört med förra valet, säger Ursula Korpijärvi.
– Vi har fördubblat antalet kandidater jämfört med förra valet, säger Ursula Korpijärvi.

I höst kommer ett nytt kårfullmäktige för Åbo Akademis Studentkår att väljas. I kårvalet som äger rum den 7-8 november ställer även socialdemokratiska studerande upp med valföreningen Åbo Socialdemokratiska studerande (ÅSS). Föreningen har verksamhet och kandidater i både Åbo och Vasa. ÅSS har som målsättning att öka antalet mandat och föreningens inflytande i ÅAS:s fullmäktige.

 

 

– Vi har fördubblat antalet kandidater jämfört med valet 2015. Därtill har vi fått mängder av nya medlemmar i höst. Nu kör vi igång med en aktiv och medryckande valkampanj, säger en förhoppningsfull föreningens ordförande Ursula Korpijärvi.

I nuläget besitter ÅSS ett mandat av ett kårfullmäktige som består av 25 ledamöter.

– Vi har trots det varit en av de aktivaste grupperingarna. Vi har bland annat skrivit fler fullmäktigemotioner än någon annan gruppering. Flera av initiativen har fått stöd av de andra grupperingarna och blivit verklighet. I ÅAS:s fullmäktige kan man påverka och förändra bara man har en god idé och får folk med sig, säger föreningens nuvarande kårfullmäktigeledamot Jacob Storbjörk.

Det finns dock ett undantag enligt Storbjörk. Våren 2017 motionerade ÅSS om att kårens fullmäktigemöten skulle börja livesändas för att kårmedlemmar lättare kunde följa med studentkårens fullmäktigemöten. Föreningen såg förslaget som extra viktigt med tanke på att ÅA finns på flera orter.

– Men förslaget föll i fullmäktige. Det är mycket konstigt för man hade med förslaget alla chanser att ge kårmedlemmar större möjligheter att följa med kårens beslutsfattande. ÅSS vill under nästa mandatperiod rätta till saken och stärka demokratin och öppenheten överlag i ÅAS, säger Storbjörk.

I augusti figurerade ÅSS på många av landets finlandssvenska mediers mest lästa nyheter kring ÅAS:s beslut att köpa konsulttjänster för hela 15 000 euro för att bland annat rekrytera ny generalsekreterare.

– Jag är fortfarande övertygad att vi skulle ha klarat rekryteringarna på egen hand och använt våra kårmedlemmars pengar mera varsamt. Men det är min åsikt, andra ledamöter resonerar annorlunda. Men i framtiden måste kårmedlemmar få större möjligheter följa med beslutsfattandet och ställa fullmäktigeledamöter till svars. Livesändning av ÅAS:s fullmäktigemöten är ett bra första steg, säger Storbjörk

Till nästa fullmäktigemöte 24 oktober har grupperingen lämnat in hela tre fullmäktigemotioner med rubrikerna ”Bättre samarbete med andra universitet”, ”Utreda samarbetsformer med nordiska universitet” och ”Varierande och nya undervisningsformer”.

Med motionerna vill föreningen bland annat att studentkårens ledning konkret jobbar för att göra JOO-avtalen mindre byråkratiska så man lättare kan ta kurser på andra universitet. Därtill tycker föreningen att man inom undervisningen på ÅA bättre kunde tillämpa former av flipped classroom och att det skulle bli mera regel än undantag att tenter skrivs elektroniskt.

– Det är dags att universiteten skulle ta efter landets studentskrivningar. Elektroniska tenter är mer praktiskt, leder generellt till bättre studieprestationer och ger möjligheter till personer med skrivsvårigheter av olika slag att prestera bättre, säger ordförande Korpijärvi.

 

Höstens ÅSS-kandidater i kårvalet är:

46 Jacob Storbjörk (Vasa)

47 Ursula Korpijärvi (Åbo)

48 Viktor Kock (Vasa)

49 Ronny Wikström (Vasa)

50 Pontus Westmalm (Vasa)

51 Jonatan Wikström (Vasa)

52 Elisabeth Diljaj (Åbo)

53 Nils-Johan Englund (Vasa)

 

ÅSS:s valmanifest går att läsas på deras valblogg. Mera info om själva valet hittas på kårens webbsida.

Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa