Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

AstraZeneca: EU-maille tarkoitettuja rokotteita ei olla myymässä muihin maihin

Istock

Lääkeyhtiö AstraZenecan toimitusjohtaja vakuuttaa, ettei yhtiö ole myymässä EU-maille tarkoitettuja koronarokotteita muihin maihin saadakseen niistä paremman tuoton.

Demokraatti.fi/STT

AstraZeneca ilmoitti viime viikolla, ettei se pysty heti toimittamaan EU:lle niin paljon rokotteita kuin on sovittu. Yhtiö ei kertonut tarkkaa syytä toimitusvaikeuksiinsa, mikä on saanut EU:n viranomaiset epäilemään sen motiiveja.

–  Euroopan unioni haluaa tietää tarkasti, kuinka paljon rokoteannoksia AstraZeneca on tuottanut, ja keille ne on oikein toimitettu, kiivaili EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides maanantaina.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot rauhoitteli tilannetta ja sanoi, että yhtiössä tehdään töitä kellon ympäri toimitusongelmien ratkaisemiseksi.

– Emme todellakaan ole viemässä eurooppalaisten rokotteita myydäksemme ne voitolla johonkin muualle, Soriot vakuutti.

AstraZeneca on jo aikaisemmin vakuuttanut, ettei sen tavoitteena ole tehdä voittoa rokotteella, jonka yhtiö kehitti yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa.

Britit toimivat ajoissa

EU:ta on närästänyt myös se, että unionin taannoin jättänyt Britannia on kertonut saavansa AstraZenecalta ongelmitta kaikki tilaamansa rokoteannokset.

Soriotin mukaan tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Britannia tilasi ja hyväksyi AstraZenecan rokotteen käyttöön aikaisemmin, joten logistiikka on ehditty saada kuntoon.

– Meillä on ollut kolme kuukautta aikaa korjata ne puutteet, joita ilmeni, Soriot perusteli.

Euroopan lääkeviraston EMA:n mahdollinen hyväksyntä AstraZenecan rokotteelle on kestänyt, ja sen pitäisi olla luvassa perjantaina.

–  Heti kun saamme hyväksynnän EMA:lta olemme valmiit toimittamaan ainakin kolme miljoonaa annosta EU:lle. Tavoitteenamme on toimittaa 17 miljoonaa annosta helmikuuhun mennessä, Soriot sanoi.

EU on tilannut AstraZenecalta noin 400 miljoonaa annosta rokotetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE