Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Aung San Suu Kyi on tuomittu neljäksi vuodeksi vankeuteen

LEHTIKUVA / AFP

Myanmarissa syrjäytetty siviilijohtaja Aung San Suu Kyi on tuomittu neljäksi vuodeksi vankeuteen koronavirusrajoitusten rikkomisesta ja epäjärjestyksen lietsomisesta, kertoo sotilasjuntan edustaja uutistoimisto AFP:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myös maan entinen presidentti Win Myint sai vastaavanlaisen tuomion. Sotilasjuntan edustajan mukaan kumpaakaan ei kuitenkaan viedä vielä vankilaan, vaan he vastaavat muihin syytteisiinsä nykyisistä olinpaikoistaan.

76-vuotias Aung San Suu Kyi on ollut kiinni otettuna helmikuisesta sotilasvallankaappauksesta asti. Häneen kohdistuu monia muitakin syytteitä muun muassa korruptiosta ja vaalivilpistä.

Syytteitä on käsitelty maata hallitsevan sotilasjuntan asettamassa erityistuomioistuimessa. Jos hänet tuomitaan kaikista, edessä voi olla vuosikymmeniä vankeutta.

Muita Kansallinen demokratia -puolueen edustajia on jo tuomittu koviin rangaistuksiin. Eräs entinen ministeri sai 75 vuoden vankeustuomion ja Aung San Suu Kyin läheinen avustaja 20 vuoden tuomion.

Tuhansia otettu kiinni

Toimittajat eivät ole päässeet seuraamaan oikeudenkäynnin etenemistä, ja Aung San Suu Kyin asianajajia on kielletty puhumasta medialle.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmoitti tuomion tultua julki pitävänsä syytteitä tekaistuina ja kovia tuomioita tuoreimpana esimerkkinä sotilashallinnon pyrkimyksistä hiljentää vastustus ja tukahduttaa vapaudet Myanmarissa.

International Crisis Group -järjestön vanhempi neuvonantaja Richard Horsey kuvailee tuomioita AFP:lle kostoksi ja sotilashallinnon voimannäytteeksi.

-  Olisi kuitenkin yllättävää, jos hänet lähetettäisiin vankilaan. Todennäköisemmin hän suorittaa tämän ja tulevat rangaistukset kotonaan tai hallinnon ”vierastalossa”, hän arvioi.

Maan tilannetta seuraavan tarkkailijaryhmän mukaan yli 1  300 ihmistä on tapettu ja yli 10  000 ihmistä otettu kiinni sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Vuoden 2020 vaaleissa Aung San Suu Kyin puolue sai äänivyöryn. Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit olivat pääasiassa vapaat ja rehelliset. Juntta on kuitenkin puolustanut vallankaappausta väittäen, että vaaleissa oli vilppiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE