Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Australia ja Papua-Uusi-Guinea turvallisuussopimukseen – tästä on kyse

AFP / LEHTIKUVA / HILARY WARDHAUGH
Papua Uusi-Guinean pääministeri James Marape.

Australia on solminut Papua-Uusi-Guinean kanssa turvallisuussopimuksen. Taustalla on Kiinan sinnikäs kosiskelu päästä Papua-Uusi-Guinean kanssa läheiseen yhteistyöhön.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiina on pyrkinyt solmimaan alueen maiden kanssa yhteistyösopimuksia, mikä huolestuttaa Australiaa.

Australia oli vaatinut maiden välille merkittävämpää sopimusta aiemmin, mutta Papua-Uusi-Guinea kieltäytyi, koska pelkäsi sen heikentävän maan suvereniteettia. Nyt solmittu sopimus keskittyy Papua-Uusi-Guinean sisäiseen turvallisuuteen.

Papua-Uusi-Guinean pääministeri James Marape sanoi, että sopimus kattaa “laajan turvallisuuskirjon” mukaan luettuna poliisitoiminnan sekä oikeusjärjestelmän vahvistamisen.

Australian pääministeri Anthony Albanese sanoi sopimuksen edistävän alueellista vakautta Tyynenmeren alueella.

AIEMMIN tänä vuonna Papua-Uusi-Guinea solmi Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen, joka takaa Yhdysvalloille pääsyn maan laivastotukikohtiin, satamiin ja lentokentille. Sopimuksen solmimisen jälkeen Papua-Uusi-Guineassa heräsi huoli, että entinen Britannian siirtomaa antoi liikaa vaikutusvaltaa toiselle valtiolle.

Australian ja Papua-Uusi-Guinean välinen sopimus viivästyi edellä mainittujen huolien vuoksi, arvioi australialaisen ajatushautomon Australian Strategic Policy Instituten analyytikko Euan Graham.

Nyt solmittu sopimus lisää resursseja Papua-Uusi-Guinean poliisille ja oikeusjärjestelmälle sekä sukupuoleen perustuvan väkivallan torjuntaan. Lisäksi sopimuksessa käsitellään myös kyberturvallisuuteen, ilmastonmuutokseen ja katastrofiapuun liittyviä asioita.

PAPUA-UUSI-GUINEAN valtio sijaitsee 200 kilometriä pohjoiseen Australian pohjoisimmasta osasta ja se on Melanesian väkirikkain sekä pinta-alaltaan suurin valtio. Se sijaitsee Uuden-Guinean saaren itäosassa, kun taas länsipuoli kuuluu Indonesialle. Papua-Uusi-Guinealla on merkittävät kaasu-, kulta- ja mineraalivarat ja lisäksi se sijaitsee merkittävien laivaväylien läheisyydessä.

Yhdysvallat ja Australia ovat halunneet torjua Kiinan vaikutusvaltaa eteläisellä Tyynellämerellä. Kaksikko on ollut aktiivinen diplomaattisissa toimissaan alueella sen jälkeen kun Papua-Uusi-Guinean itäpuolella sijaitseva Salomonsaaret solmi viime vuonna salamyhkäisen turvallisuussopimuksen Kiinan kanssa.

Australia saavutti viime kuussa merkittävän strategisen voiton, kun se solmi sopimuksen Tyynellämerellä sijaitsevan saarivaltio Tuvalun kanssa. Sopimus antaa Australialle sananvaltaa Tuvalun tulevissa puolustussopimuksissa ja estää Kiinaa tekemästä vastaavanlaista sopimusta. Tuvalu sijaitsee Salomonsaarten itäpuolella.

Papua-Uusi-Guinean pääministeri Marape sanoi torstaina, ettei maa ole valinnut puoltaan, vaikka solmikin uuden sopimuksen.

- Ulkopolitiikkamme johtoajatus on yhä olla kaikkien ystävä eikä kenenkään vihollinen, Marape painotti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE