Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Avaamme uuden luvun suhteissamme” – Charlesin ensimmäinen valtiovierailu alkoi, Ranska vaihtui Saksaan

AFP / LEHTIKUVA / ADRIAN DENNIS

Britannian kuningas Charles puolisoineen on saapunut Saksaan ensimmäiselle valtiovierailulleen monarkkina. Kuninkaan lentokone laskeutui iltapäivällä Berliinin-Brandenburgin lentoasemalle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiitoradan punaisella matolla oli vastassa sotilaiden rivistö, joka tervehti kuningasparia kunnialaukauksilla.

-  Odotamme kovasti kaikkien niiden tapaamista, jotka tekevät tästä maasta niin erityisen. On suuri ilo jatkaa maidemme pitkään jatkuneen ystävyyden syventämistä, Charles ja hänen puolisonsa Camilla sanoivat kuninkaallisen perheen Twitter-tilillä.

Lentokentältä Charles jatkoi matkaansa Berliinin keskustaan Brandenburgin portille, jossa Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steienmeier puolisonsa Elke Büdenbenderin kanssa otti kuningasparin muodollisesti vastaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuuluisaa Brandenburgin porttia käytetään valtiovieraan vastaanottamiseen. Britannian liput liehuivat Unter den Lindenin kadulla Saksan ja EU:n lippujen rinnalla.

Brandenburgin portille oli kerääntynyt yleisöä jo tunteja ennen kuningasparin saapumista. 50-vuotias vaatekaupan myyjä Anja Wieting kertoi ottaneensa vapaapäivän ja ajaneensa tyttärensä kanssa viisi tuntia Berliiniin.

-  Tämä on kuninkaan vierailu Saksaan. Haluamme juhlistaa sitä, riippumatta siitä kuinka pitkä jono on, Wieting sanoi ja kertoi nauttivansa suurista seremonioista.

CHARLESIN ja Camillan oli alun perin tarkoitus aloittaa valtiovierailumatkansa sunnuntaina Ranskasta. Tämä osa matkasta siirrettiin kuitenkin kesään Ranskan laajojen mielenosoitusten vuoksi.

Ranskan ja Saksan valikoituminen kuningasparin ensimmäisiksi valtiovierailukohteiksi on tulkittu Britannian halukkuudeksi vahvistaa brexitin jälkeisiä suhteita EU:n johtaviin valtioihin.

-  Kuusi vuotta sen jälkeen kun Britannia aloitti eronsa Euroopan unionista, avaamme uuden luvun suhteissamme, Steinmeier sanoi tervetuliaispuheessaan.

Hän kiitteli Charlesia Saksan valinnasta vierailun kohteeksi ja sanoi sen olevan hieno ele ja tärkeä merkki Saksan ja Britannian suhteille.

VALTIOVIERAILU Saksassa sisältää muun muassa Charlesin puheen Saksan parlamentissa eli liittopäivillä. Hän tapaa myös Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja vierailee luomutilalla Brandenburgin osavaltiossa. Kuningaspari käy myös toisen maailmansodan muistokohteissa muun muassa Hampurissa.

Britannian kuninkaalliseen perheeseen kohdistuu Saksassa paljon kiinnostusta, ei vähiten siksi, että suvun juuret ovat Saksassa. Charlesin äiti, viime vuonna kuollut kuningatar Elisabet kävi Berliinissä ensimmäisen kerran kylmän sodan aikana vuonna 1965, jolloin kaupunki oli jaettu idän ja lännen välillä.

Charles itse on käynyt Saksassa 40 kertaa ja puhuu sujuvaa saksaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE