Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Ay-liitolta esitys: palkkavarkaus säädettävä rangaistavaksi teoksi

Arja Jokiaho

SAK:lainen Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on huolissaan työntekijän aseman heikkenemisestä entisestään.

Demokraatti

Demokraatti

Yksi ratkaisu työntekijän suojelemiseksi olisi sen mielestä säätää laki palkkavarkaudesta eli alipalkkaus olisi rangaistava teko.

Esimerkiksi Norjassa palkkavarkaudesta voi seurata työnantajalle jopa vankeutta. Norjassa palkkavarkauslain sääti aikoinaan Erna Solbergin oikeistohallitus ay-liikkeen aloitteesta.

– Tämä on tärkeä osa sitä pohjoismaista mallia, jota ammattiliike kannattaa, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström huomauttaa tiedotteessa.

Hän on pettynyt hallituksen jääräpäiseen linjaan olla aidosti neuvottelematta työntekijäjärjestöjen kanssa.

– Hallituksen työelämäheikennykset ja erilaiset leikkaukset osuvat erityisen kovasti pienituloisiin duunareihin, osa-aikaisiin työntekijöihin ja naisvaltaisiin aloihin sekä maahanmuuttajiin. Erityisen kovaa ne iskevät yksinhuoltajiin.

JHL PUOLUSTAA vahvaa ansioturvaa, alipalkkauksen eli palkkavarkauden kriminalisointia, järjestöjen kanneoikeutta, henkilöstöedustusta yrityksiin ja tulkintaetuoikeutta työriidoissa, Ekström luettelee.

Norjassa lakimuutos astui voimaan vuoden 2022 alussa, jolloin rikoslakiin lisättiin kaksi pykälää: toinen palkkavarkaudesta ja toinen törkeästä palkkavarkaudesta.

Palkkavarkaudesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Törkeästä palkkavarkaudesta voidaan tuomita sakko tai vankeutta korkeintaan kuudeksi vuodeksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE