Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Back to the USSR – näin Suomen rokotevastustajat palasivat kiltisti Venäjän viestinviejiksi

Lehtikuva / AFP
Päätoimittajalta

Petri Korhonen

Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Suomen rokotevastustajien ja tunnelisotauskovaisten pitkä USA-suuntaus on päättymässä. Nyt salaliittoväki toistaa taas uskollisesti Venäjän ääntä.

Petri Korhonen

Demokraatti

Kauan se kestikin, yli neljä vuotta. Donald Trumpin valtakaudesta alkanut amerikkalaisten salaliittoteorioiden valuminen Suomen vaihtoehtoväen uskomuksiin oli melkoinen aatteellinen suunnanmuutos.

Tätä ennen, Krimin valtauksen jälkeen 2014-2018, suomalaisetkin salaliittofanit levittivät enimmäkseen venäläistä narratiivia. Siinä kaiken pahan takana olivat amerikkalainen suurpääoma, sotateollisuus ja Ukrainassa vallan anastaneet Naton ja EU:n sodanlietsojat.

Tuossa vaihtoehtomaailmassa Venäjä oli maailmanrauhan tae, joka meni Krimille vain kansalaistensa pyynnöstä, ei sotinut joukkoineen Itä-Ukrainassa eikä missään nimessä ainakaan ampunut alas MH17-matkustajakonetta.

Suomenkin sosiaalisesta mediasta löytyi jopa suurehko Venäjän Trolliarmeija -niminen ryhmä, joka jakoi näitä MH17-valehteluita ja muisti lähes viikoittain verrata Ukrainan silloista presidenttiä Petro Poroshenkoa sikaan tai natseihin.

Tosin hyvin moni tällaisten julkisten ryhmien jäsenistä oli mukana puhtaasti ironialla.

Lisää aiheesta

Monet vuoden 2014 venäjämielisistä aktiiveista olivat suhteellisen iäkkäitä, valtaosa jo Neuvostoliiton puolesta lippua kantaneita kansalaisvaikuttajia. Ei ole ihme, että kahdeksassa vuodessa aktivistit ovat alkaneet vaihtua luonnollisenkin poistuman kautta.

Mutta nuoremmatkin lännettyivät Trumpin tultua hämmästyttävän nopeasti.

ILMEISESTI MARKKINAVOIMAT toimivat salaliittobisneksessäkin. Donald Trumpin kannattajien tehokkaat PR-koneistot onnistuivat kääntämään trendit täälläkin muutamassa vuodessa.

Trumpilaisten keksityt ”vapautusliikkeet” Q-Anonista, pizzagatesta ja pedofiileja vastaan käydystä tunnelisodasta lähtien syrjäyttivät vanhat tunkkaiset Kremlin-puolustelut.

Kun koronapandemia alkoi, se oli jenkkihuhutehtaiden suosiolle todellinen jättipotti. Mystinen virustauti sopi mainiosti jo olemassa olleisiin periamerikkalaisiin uskomuksiin suurten lääketehtaiden salajuonista, tai siihen miten miljardööri Bill Gates muka haluaisi pienentää ihmiskuntaa tappamalla liikaväestöä.

Suomessakin levitettiin äkkiä totena, että koronavirus oli joko Kiinan tai Deep Staten, salaisen päättäjäklikin luomus, tai sitä ei ollut alkuunkaan olemassa.

Edes Trumpin häviö presidentinvaaleissa ei hiljentänyt Suomen Q-uskovaisia kuin hetkeksi.

Samat jenkkiväitteet kansainvälisen pedofiilieliitin varastamista vaaleista tulivat tännekin, ja toistuivat jopa 2021 kuntavaalien yhteydessä.

KORONAROKOTUSTEN alkaminen synnytti täällä kokonaan uusia, pieniä mutta äänekkäitä kansalaisliikkeitä.

Nämä suuntasivat viestinsä etenkin hoitoalojen ammattilaisille sekä pienten lasten vanhemmille: rokotteiden piti tappaa tai vammauttaa saajansa muutamassa kuukaudessa.

Vaihtoehtokanava Posi-TV kertoo totuuksia rokotteista.

Maskeissakin oli bioteknisiä matoja tai vaarallisia, orjuuttavia kemikaaleja.

Rokotevastustajat tai -pelkääjät saivat keulakuvikseen paljon sellaisia uskomushoitojen myyjiä, somejulkkiksia ja terveysguruja, jotka eivät normaalioloissa olisi ikinä innostuneet sosiaali- ja terveyspolitiikasta.

Saati vaatineet siinä sivussa koronarajoitusten kumoamista, Convoy-bensakapinaa ja Suomen eroamista EU:sta.

Tämä liikehdintä löysi poliittisen kotinsa perussuomalaisten syvemmästä päädystä, joka radikalisoituessaan erkani omaksi ryhmäkseen, kansanedustaja Ano Turtiaisen VKK-puolueeksi. Sittemmin VKK:n tukijoukot ovat ehtineet pilkkoutua eri alaryhmiin.

VENÄJÄ SEURASI pitkään länsimaiden pandemiakamppailua sivusta, ja yritti aika heikolla menestyksellä vahvistaa kaaosta lietsovien viestiä.

Noloimmin Venäjän propagandatehtaille kävi rokotteiden tullessa. Russia Today ja muut länsikieliset uutiskanavat kylvivät etenkin Saksassa huhuja länsirokotteiden tappavuudesta.

Kampanjoinnin viesti kiertyi kuitenkin kotimaankin yleisölle ja lisäsi Venäjällä pelkoja maan omiin rokotteisiin.

Ukrainan sodan alkaminen käänsi tilanteen.

Ukrainan sodan alkaminen käänsi tilanteen.

Vaikka Venäjä keskittyi alussa hyökkäyspropagandassaan lähinnä viestimään kotimaansa yleisölle, moni rokotevastustaja otti EU-, USA- ja Nato-inhossaan jo valmiiksi Venäjää tukevan linjan.

Suomalaistenkin vaihtoehtoisten terveysvaikuttajien tileille alkoi levitä postauksia, joissa sotaa sanottiin Yhdysvaltojen tai jonkun muun pahan valtakunnan juoneksi.

Toinen, yhtä suosittu vaihtoehto oli maailmanlaajuisten rahapiirien operaatio Great Resetin eli yhteiskuntien suuren nollauksen aloittamiseksi.

Joka tapauksessa kaikissa näissä Venäjä nähtiin viattomana olosuhteiden uhrina, ja uutiskuvat lavastettuina.

 

Muutaman viikon sisällä hyökkäyksen alkamisesta Ukrainasta alkoi rokoteinfluensserien mukaan ”löytyä” lännen bioaselaboratorioita, jotka todistivat että länsi oli kaiken aikaa kehitellyt siellä viruksia ja ties mitä ”plandemian” aihioita.

EDES SIVIILIEN pommitukset ja Venäjän miehittämiltä alueilta paljastuneet sotarikokset eivät tunnu kääntäneen rokotevastustajien ja uskomushoitoväen näkemyksiä.

Ukraina on natseja täynnä, ja sillä paha.

Suomen nopea hakeutuminen Ruotsin kanssa Natoon oli viimeinen niitti: kaikki sotapuhe oli kuulemma tarkoitettu vain Suomen kansan hämäämiseksi sotilasliittoon.

Näillä linjauksilla on menty nyt syksyyn, ja propagandatuuttien vauhti näyttää vain kiihtyvän.

Poliittisista ryhmistä VKK-puolue hyppäsi nopeimmin suoraan Venäjän edunvalvojaksi, ja sen aktiivit jakavat nyt Kremlin mediakoneiston tuotoksia, huhuja ja pelotteluita somekanavillaan jatkuvalla syötöllä.

Tutut dosentti Johan Bäckmanin puuhapiirin jäsenet järjestelevät eri pienpuolueiden kanssa jo vauhdilla lähiviikoiksi erilaisia mielenosoituksia, joissa vaaditaan Suomen hallituksen eroa, energian hinnan laskemista ja tietysti ikuisuusaihetta, EU:sta eroamista.

Somevaikuttajat kutsuvat yleisöä mielenosoituksiin, joiden järjestäjiltä löytyy hyviä yhteyksiä kotimaisiin Venäjä-kellokkaisiin.

Saa nähdä, uskaltavatko järjestäjät livetilanteissa leipoa mukaan yhtä suoria ystävyyden ja tuen osoituksia Venäjälle, kuin mitä he sosiaalisessa mediassa levittävät.

Toistaiseksi suuren yleisön reaktiot näihin tilaisuuksiin eivät ole olleet järin innostuneita. Mielenilmausten osallistujamäärät ovat ainakin alkusyksyllä jääneet olemattomiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE