Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Vaalien alla ilma on sakeana dis- ja misinformaatiota – medialukutaidosta ei ole hyötyä, jos haluaa uskoa muista pahaa

iStock
Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Demokraatin tuoreimman numeron teemaosassa puhutaan valeuutisista ja kuinka niitä voi tunnistaa. Teeman jutuissa myös kehutaan suomalaisten medianlukutaitoa. Näin varmastikin tilanne on, kun Suomea vertaa moneen muuhun maahan.

Heikki Sihto

Demokraatti

Mutta suomalaisten oma arvio siitä, että jopa 70 prosenttia suomalaisista tunnistaisi valeuutiset valheeksi tuntuu aika optimistiselta ja vahvasti subjektiiviselta näkemykseltä. Tästä osaltaan kertoo se, kuinka hanakasti perinteisen median ja somen lukijat innostuivat Sanna Marinin aamiaisgatesta, jota ”yleisön pyynnöstä” pyöritettiin mediassa viikon ajan – vaikka jo alkuvaiheessa kohua selvisi, että Marin oli toiminut työnantajansa ohjeistuksen ja käytännön mukaan.

Valeuutisten tunnistaminen on vaikeaa, jos hyvä tahto puuttuu ja itse haluaa nähdä vilppiä ja vääryyttä joka puolella. Siinä sokeutuu näppärinkin median lukija. Yleensä tämä johtaa kriittisen ajattelun unohtamiseen. Lopputulosta voi kuvata aamiaiskohusta kirjoittaneen ranskalaisen Le Monde -lehden näkemyksellä ”myrsky vesilasissa”.

Sinänsä yllättävää, että medialukutaitoisessa Suomessa on Yhdysvalloissa syntynyt Qanon-liike saanut pienen, mutta uskossaan vahvan kannattajakunnan.

MONESSA MAASSA on eri ryhmien välinen polarisaatio lisääntynyt, mutta etenkin vaalien lähestyessä vahvistuu entisestään me vastaan te -ajattelu. Siinä yleistyy niin dis- kuin misinformaatiokin (tahallisesti tai tahattomasti levitettyä väärää tai virheellistä tietoa) – sekä oikeankin tiedon tarkoituksellinen väärin tulkinta.

Tuolla kattauksella kohtuuttomia ja tarkoituksellisia kohuja on helppo rakentaa.

Sinänsä yllättävää, että medialukutaitoisessa Suomessa on Yhdysvalloissa syntynyt Qanon-liike saanut pienen, mutta uskossaan vahvan kannattajakunnan. Qanoniin on Suomessa kietoutunut muun muassa niin rokotevastaisuus kuin Donald Trumpin kritiikitön puolustaminen. Eli se saa kannatusta myös muualta kuin vaihtoehtoisesta oikeistosta, jonka ympärille liike alkuvaiheessa Yhdysvalloissa syntyi.

Suomesta katsottuna väitteet Yhdysvaltain presidenvaalien vilpillisyydestä tai maan johtaviin demokraatteihin liittyvistä pedofiiliringeistä ja satanismista kuulostavat foliohatun alta keksityiltä tolkuttomilta tarinoilta. Mutta ehkä tällaiset tarinat kiehtovat osaa nykyihmisistä samalla tavalla kuin ennen television valtakautta mentiin sirkukseen tuijottamaan eksoottisia eläimiä tai poikkeukselliselta näyttäviä ihmisiä.

Lehden teemassa haastateltu Sitran asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo sanookin ihmisiä kiinnostavan uutisissa niin sanotut tahmeat sisällöt. Tästä huolimatta – jos haluaa hakea totuutta – kannattaa muistaa myös Ikäheimon hyvä neuvo niin dis- kuin misinformaationkin tunnistamiseen: jos jokin vaikuttaa liian oudolta ollakseen totta, niin usein se ei ole totta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE