Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Beirutiin on julistettu poikkeustila – SPR: Vielä ei ole tullut avustuspyyntöä

LEHTIKUVA / AFP Anwar Amro
Libanonin punaisen ristin autokin on vahingoittunut valtavassa räjähdyksessä.

Libanonin hallitus julisti keskiviikkona maan pääkaupunkiin Beirutiin kahden viikon poikkeustilan tiistaisen räjähdyksen jäljiltä. Satamassa tapahtunut valtava räjähdys tappoi yli sata ihmistä, ja lisäksi tuhansia ihmisiä haavoittui.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pelastustyöt olivat keskiviikkoiltana edelleen kesken ja kymmeniä ihmisiä oli vieläkin kateissa.

Muun muassa BBC kertoi alkuillasta, että sataman varastoinnista ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset oli asetettu kotiarestiin tuhoisan räjähdyksen tutkinnan vuoksi. BBC:n mukaan arestia valvoo armeija. Uutistoimisto AFP kuitenkin sanoi hallituksen vasta tavoittelevan kotiarestimääräystä.

Satama-alueella tapahtuneen räjähdyksen aiheutti keskiviikon arvioiden mukaan satamassa syttynyt tulipalo, joka sytytti toisessa varastossa olleen valtavan, 2 750 tonnin ammoniumnitraattimäärän. Vahvistamattomien tietojen mukaan ammoniumnitraatti oli aikoinaan takavarikoitu satamaan tulleesta laivasta.

Paikallisviranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä ja aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita.

Seismologien arvion mukaan räjähdys vastasi maanjäristystä, jonka voimakkuus olisi 3,3.

Sairaalat olivat jo koronaviruksen vuoksi täysiä.

Libanonin pääministeri Hassan Diab on kutsunut räjähdyksen aiheuttaneita olosuhteita mahdottomiksi hyväksyä ja vannonut, että tapahtuneesta vastuussa olevat tulevat maksamaan. Katastrofi on valtava isku jo ennestään erittäin vaikeassa tilanteessa olevalle maalle, sillä noin puolet maan väestöstä elää köyhyydessä. Myöhään tiistaina tuhannet perheet ajoivat pois pääkaupungista, mutta monilla ei ole paikkaa, jonne mennä.

Maan sairaalat ovat olleet jo valmiiksi ylityöllistettyjä koronaviruspandemian vuoksi, ja viime päivinä tartuntatapausten määrä oli jälleen noussut. Lisäksi esimerkiksi hoitohenkilökuntaa on kuollut ja haavoittunut ja ainakin yksi sairaala kärsi vakavia vahinkoja räjähdyksessä.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on varoittanut, että viljasiilojen tuhoutuminen voi aiheuttaa maassa huomattavaa puutetta jauhosta. Sataman tuhoutuminen ennakoi hankalia aikoja senkin vuoksi, että maa on voimakkaasti riippuvainen tuontitavarasta.

Monista maista on luvattu apua. Esimerkiksi Ranska ilmoitti auttavansa lähettämällä muun muassa pelastajia, lääkintätarvikkeita ja liikuteltavan klinikan, minkä lisäksi presidentti Emmanuel Macron vierailee Libanonissa torstaina tapaamassa poliittista johtoa.

”Kuin Hiroshiman tai tsunamin jäljiltä”.

Beirutista räjähdyksen jälkeen otetuissa kuvissa ja videoissa näkyy valtavia tuhoja.

– Verilöyly. Näin ihmisten huutavan yltä päältä veressä, hajonneita koteja, rikkinäistä lasia, teitä, jotka olivat kuin Hiroshiman tai tsunamin jäljiltä, kertoi sataman läheisellä alueella asunut Elie Zakaria AFP:lle.

Kahta tytärtään sairaalassa hoidattamassa ollut Rami Rifai, 38, oli lohduton.

– Libanonissa on aikaisemminkin koettu synkkiä aikoja, mutta ei tällaista. Olemme keskellä talouskriisiä, hallitus on täynnä varkaita ja sitten on vielä koronavirus. En uskonut, että tilanne voisi muuttua enää pahemmaksi, mutta en tiedä, nouseeko maa enää tästä, Rifai sanoi.

– Kaikki, jotka pystyvät, yrittävät lähteä maasta, ja niin teen minäkin, Rifai jatkoi kyyneliään nieleskellen.

Ranskalaisia loukkaantunut useita.

Ranskassa on aloitettu tutkinta Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneesta räjähdyksestä. Viranomaiset kertovat, että räjähdyksessä loukkaantui tämän hetken tietojen mukaan yli 20 Ranskan kansalaista.

Ranska on kertonut jo lähettäneensä Libanoniin apua räjähdyksen jälkiraivaukseen ja haavoittuneiden hoitoon. Presidentti Emmanuel Macron vierailee Libanonissa torstaina.

SPR: Beirutista ei ole vielä tullut avustuspyyntöä.

Suomen Punainen Risti (SPR) ei ole vielä saanut avustuspyyntöä Libanonista, kertoi kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski keskiviikkona. Vastaavissa onnettomuustilanteissa SPR lähettää apua sitä kaipaavan maan pyynnöstä.

– Tällä hetkellä pyyntöä ei ole vielä tullut, mutta tilannetta seurataan tarkasti, Saarikoski sanoi.

SPR odottaa arviota Libanonin pääkaupungin Beirutin avun tarpeesta ja tekee päätökset paikallisten pyyntöjen perusteella.

Mahdollinen avustuspyyntö tulee Saarikosken arvion mukaan lähipäivinä.

– Jos avustuspyyntö tulee, niin totta kai mietimme avun lähettämistä.

Kansainvälinen Punaisen Ristin liitto tukee tällä hetkellä Libanonin Punaista Ristiä rahallisesti.

SPR:n Lähi-idän alue-edustajan Kaisa Rouvisen mukaan Libanonista löytyy kyllä sairaaloita ja pätevää henkilökuntaa.

Räjähdyksen aiheuttaman tuhon mittakaava tosin on sellainen, etteivät esimerkiksi sairaalapaikat riitä.

– On myös selvää, että koronaepidemian hoito on jo venyttänyt resursseja aika pitkälle, Rouvinen sanoi.

Hänen mukaansa Libanonin Punainen Risti on jo tehnyt hyvää työtä onnettomuuden ensihoidossa. Järjestö muun muassa siirsi kaikki ambulanssinsa muualta maasta Beirutiin hoitamaan sairaankuljetusta.

Rouvinen arvioi, että Beirutissa on suurta tarvetta muun muassa tilapäismajoitukselle asuntojen tuhouduttua.

– Kaikesta huolimatta uskon, että siellä löytyy draivia omaehtoiseen ja toinen toisensa auttamiseen. Politiikka on aina politiikkaa, mutta ihmiset toimivat yhdessä hirveän hyvin eikä yhteiskunta ole niin hajautunut kuin ulkopuolelta ehkä näyttää, Rouvinen arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE