Nyheter

Berg: Den akuta krisen inom den kommunala ekonomin lindras av regeringens stödpaket

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kim berg (SDP) är riksdagsledamot från Vasa valkrets.

Riksdagsledamot Kim Berg (SDP) är nöjd över att staten lyssnade på kommunernas och städernas nödrop och att staten deltar i kostnaderna som uppstått av coronavirussituationen.

ABL

 

Berg, som även är vice ordförande för kommunförbundets förbundsdelegation, säger att det stödpaket till kommunerna som man kom överens om på onsdagen (8.4) lindrar den akuta krisen inom den kommunala ekonomin.

 

– Det är viktigt att snabbt konkretisera de riktlinjer som nu dragits upp för att kunna bedöma konsekvenserna på kommunal nivå. Epidemin behandlar kommunerna olika, och därför måste också åtgärderna planeras och riktas noggrant, konstaterar Berg.

 

Regeringen fattade beslut vid ramförhandlingarna att stödja kommunerna och sjukvårdsdistrikten med över en miljard euro på grund av coronavirussituationen. Storleksklassen motsvarar Kommunförbundets uppskattning av krisens finansieringsbehov i dess första skede. Regeringen följer utvecklingen inom den kommunala ekonomin och är vid behov beredd att komplettera stödhelheten senare i år.

 

– Den kommunala ekonomin stod redan före coronavirusepidemin inför stora anpassningsutmaningar på grund av den svaga skatteinkomstutvecklingen och en åldrande befolkning. Nu drabbar de ekonomiska begränsningsåtgärderna, den ökade arbetslösheten och näringslivets svårigheter kommunernas skattebas med en aldrig tidigare skådad hastighet, påpekar Berg.

 

Den stödhelhet på minst en miljard euro som nu föreslås för år 2020 slutförs med en tredje tilläggsbudget. Fram till dess preciseras stödhelheten som består av olika delar som kompletterar varandra och som beaktar olika kommuners behov i samband med coronavirusepidemin.

 

Regeringen beslöt redan tidigare att kompensera kommunerna för de tillfälliga skatteförlusterna för år 2020 som orsakats av de nya betalningsarrangemangena gällande företagsbeskattningen. Dessutom bedömer regeringen hur situationen utvecklas ur kommunernas synvinkel i samband med de kommande tilläggsbudgetarna och budgetmanglingen i augusti 2020.

 

Läs mer här. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE