Politiikka

Berner selventää aikataulukysymystä: ”Olen käytettävissä vasta poliittisen mandaattini jälkeen”

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo olevansa käytettävissä ruotsalaispankki SEB:n hallitustehtäviin vasta poliittisen mandaattinsa jälkeen.

Bernerin mukaan näin ei synny ristiriitaa nykyisen ministeriyden ja uuden tehtävän välillä. Berner sanoo STT:lle, että aikaisin mahdollinen SEB:n hallituksen kokous hänellä olisi huhtikuun lopulla eli eduskuntavaalien jälkeen, ja tätä kokousta varten hän on pyytänyt oikeuskansleri Tuomas Pöystin kannan.

Berner arvioi, että hänen nimityksensä todennäköisesti astuisi voimaan kuitenkin vasta myöhemmin.

– Näin ollen oikeuskanslerin kanta pätee edelleen – olen tämän häneltä tänään (keskiviikkona) illalla varmistanut, eikä tarvetta uudelleen arvioinnille ole, kuten tänään on spekuloitu.

Ministeri Bernerin hallitustehtävästä on noussut keskustelua sekä keskustan sisällä että julkisuudessa. Oikeuskansleri Pöysti arvioi keskiviikkoiltana STT:lle, että pankin hallitustointa ei voi hoitaa ministerikauden aikana perustuslaillisen esteen vuoksi.

Pöysti totesi, että siksi on tarpeen selvittää, milloin Bernerin tehtävä SEB:n hallituksessa alkaisi, jos pankin yhtiökokous hänet tehtävään valitsee.

Pöysti viittaa perustuslain 63. pykälään, joka käsittelee ministerien sidonnaisuuksia.

– Ministerikauden aikana ei tällaista tehtävää saisi hoitaa tuon lainkohdan nojalla, näin sitä minusta pitää tulkita. Siksi tällä päivämääräasialla on tässä oleellinen merkitys.

Pöystin mukaan Berner on aiemmin ilmoittanut, että tehtävä alkaisi aikaisintaan huhtikuun lopulla. Tämän tiedon valossa Pöysti katsoi, että Berner voi jatkaa ministerinä, kunhan tekee valinnan jälkeen sidonnaisuusilmoituksen ja jäävää itsensä mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä.

– Olen kiinnittänyt ministerin huomiota jo tässä vaiheessa, kun hän on ehdolla, mahdollisiin esteellisyystilanteisiin, jos sellaisia voisi syntyä, Pöysti kommentoi päivällä eduskunnassa.

Sekä Pöystin että Bernerin oman arvion mukaan Berner voisi toimia toimitusministeristön jäsenenä, sillä se ei voi enää tehdä merkittäviä ja laajakantoisia päätöksiä.

Jo päivällä Pöysti sanoi, että tilannetta pitää arvioida uudestaan, jos uuden hallituksen muodostaminen venyy.

– Jos tulee pitkäaikainen asetelma, jossa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, ja sitten toisaalta uudet tehtävät alkavat, niin sitten tietysti ristiriitaa voi päästä syntymään ja se tilanne täytyy arvioida erikseen, Pöysti pohti.

Sipilä: Berneriä tarvitaan hallituksessa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Berneriä tarvitaan hallituksessa loppuun asti. Sipilä sanoo, että Bernerin johdolla neuvotellut tärkeät ratahankkeet on syytä saada liikkeelle.

Sipilän mukaan mahdollisessa SEB:n hallitusjäsenyydessä on kyse luottamustoimesta, johon Bernerillä kauden jälkeen on täysi oikeus. Pääministeri ei kertonut, koska sai tietää Bernerin ehdokkuudesta.

Bernerin jatkosta ministerinä heräsi kysymyksiä sen jälkeen, kun SEB:n yhtiökokouskutsu paljasti tiistaina hänen olevan ehdolla pankin hallitukseen. Lopullinen päätös uusista hallitusjäsenistä tehdään 26. maaliskuuta.

Uusi Suomi kertoi keskiviikkoiltana, että tuleva uusi SEB:n hallitus pitää ensimmäisen kokouksensa yhtiökokouksen jälkeen jo 26. maaliskuuta eli nykyisen vaalikauden aikana.

Ärsyyntynyt ryhmä haluaa kuulla taustat

Keskustan eduskuntaryhmässä on kiukustuttanut se, että ryhmälle ei kerrottu etukäteen Bernerin ehdokkuudesta SEB:n hallitukseen, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. Hänen mukaansa asiasta keskustellaan torstaina ryhmän kokouksessa, ja samalla käydään taustat läpi.

Kulmuni ei usko, että Berner menee vaihtoon, vaikka osa keskustalaisista sitä haluaisikin.

– Ministerikierrätykset olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Perinteisesti ne tehdään hyvissä ajoin ennen vaaleja, Kulmuni sanoi STT:lle.

Kulmunille ei tullut yllätyksenä se, että Berner lähtee eduskunnasta. Hän on sanonut alusta asti olevansa eduskunnassa vain yhden kauden.

– Toivon, että hän lähtee europarlamenttivaaleihin ehdokkaaksi. Se ei ole ristiriidassa uuden tehtävän kanssa, Kulmuni sanoi ja onnitteli samalla Berneriä mahdollisesta uudesta pestistä.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi, että tapaus puidaan perusteellisesti ryhmäkokouksessa.

– Asia on hyvä pitää mittasuhteissaan, hän viestitti STT:lle.
STT–STT-TYÖRYHMÄ

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat