Politiikka

Bernerin sähköpyörätuki tuli valtiovarainministerille täytenä yllätyksenä – hanke voidaan julistaa kuolleeksi, Orpolta ei tukea heru

LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

Ministeri Anne Bernerin (kesk.) vetämä liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti toissapäivänä, että sähköavusteisen polkupyörän hankintaan on tulossa 400 euron suuruinen hankintatukea vuosille 2018–2021. Tuki astuisi voimaan 1.7. ja sen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lakimuutos on osa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteitä, jotka on tarkoitus julkistaa perjantaina. Lakimuutos on lähtenyt lausunnoille.

Lausuntoja pääseekin nyt antamaan tilanteessa, jossa hallitus ei kuitenkaan ole loppupeleissä hankkeen takana.

– Näin valtiovarainministerinä luin tästä vasta julkisuudesta. Sitä ei ole valmisteltu yhdessä. Suhtaudun varauksella – tai itse asiassa en tue sitä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tänään Demokraatille.

– Minulla on se käsitys, että hallituksen piirissä on laajemminkin tällainen näkemys, Orpo lisää.

Kokoomuksen kanta asiaan on selvä.

– Me tuemme muuten sitä koko hyvää kävelyn ja pyöräilyn strategiaa, joka on valtioneuvostoon menossa. Mutta tältä osin (sähköpyörätuen osalta) ei.

Hallitus on tällä hetkellä ajautunut tilanteeseen, jossa eri hallituspuolueista satelee koordinoimattomasti ehdotuksia, jotka tulevat hallituskumppaneille yllätyksenä.

Jo eilen Demokraatti kertoi, että Orpon yllätti myös keskustalaisen elinkeinoministeri Mika Lintilän ehdotus säätiöiden verokohtelun muutoksista.

– Saahan poliittisia avauksia tehdä. Säätiö-asiahan oli tyypillinen poliittinen avaus. Tämä oli käsitteekseni hallituksen esitys, joka lähti lausunnoille, Orpo hämmästelee ja viittaa jälkimmäisellä sähköpyörän hankintatukeen.

Orpo kuitenkin yrittää katsella sähköpyörän hankintatuen ehdottamista myös suotuisasta näkökulmasta. Hän kertoo, että liikenne- ja viestintäministeriössä oli edetty ilmasto- ja energiastrategian pohjalta, johon polkupyöräilyn tukeminenkin kuuluu.

– Hän on sen sitä kautta valmistellut, että siinä oli se peruste, hän viittaa Bernerin ministeriöön.

– Tämä ei asiana, summana ole kovin suuri. Mutta nämä ovat kuitenkin sentyyppisiä kysymyksiä, että on hyvä, että ne käydään hallituksen piirissä yhdessä läpi, Orpo kuitenkin painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat