Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Biaudet ja Kiljunen: Täysi tuki Valko-Venäjän oppositiolle

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Helsingissä 11. tammikuuta.

Eduskunnan Demokraattinen Valko Venäjä -ryhmän kansanedustajat Eva Biaudet (rp.) ja Kimmo Kiljunen (sd.) vaativat Valko-Venäjälle vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Demokraatti

Demokraatti

Kiljunen ja Biaudet toteavat tiedotteessaan, että Valko-Venäjällä tulevana sunnuntaina (25.2.) järjestettävät parlamentti- ja paikallisvaalit käydään epädemokraattisissa olosuhteissa. Presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallinto rajoittaa valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta.

– Oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja, tiedotteessa todetaan.

TILANNE Valko-Venäjällä on merkittävästi heikentynyt 2020 pidettyjen vaalien jälkeen, jolloin hallinto tukahdutti väkivalloin rauhanomaiset mielenilmaukset. Valko-Venäjällä on 1500 poliittista vankia epäinhimillisissä olosuhteissa. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan joitakin Valko-Venäjällä tapahtuneita laajoja, järjestelmällisiä ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia voidaan pitää rikoksina ihmisyyttä vastaan.

– Demokraattinen Valko-Venäjä -ryhmän kansanedustajajäseninä annamme täyden tukemme rohkeille opposition ja kansalaisyhteiskunnan jäsenten tekemälle työlle heidän pyrkimyksissään ja vaatimuksissaan kohti oikeudenmukaista, ihmisoikeuksia kunnioittavaa ja demokraattista Valko-Venäjän tulevaisuutta. Erityisesti esitämme tukemme Svjatlana Tsihanouskajan tekemälle työlle ja johtajuudelle Valko-Venäjän sisäisen kehityksen edistämiseksi.

– Vaadimme, että Valko-Venäjän hallinnon tulee varmistaa vapaiden ja rehellisten vaalien järjestäminen maassa, ja kunnioittaa kansalaistensa poliittisia oikeuksia ja vapauksia. Vapaiden ja rehellisten vaalien jälkeen tulisi varmistaa rauhanomainen vallanvaihto, Kiljunen ja Biaudet sanovat tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE