Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Britannia antamassa EU:ssa äänensä Suomelle – näin eurooppaministeri Tytti Tuppurainen suhtautuu ainutlaatuiseen tilanteeseen

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Demokraatti kertoi tänään Britannian ilmoittaneen, ettei se jatkossa osallistu enää kaikkiin EU-kokouksiin. Britannia perustelee päätöstään sillä, että näin vapautuu aikaa EU-kokouksilta mahdollisesti lokakuun lopussa toteutuvan brexitin eli Ison-Britannian EU-eron valmistelua varten.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Lue myös: Euractiv: Erikoinen tilanne EU:ssa, Suomi saa jatkossa äänestää kahden valtion äänillä – suomalaismeppi hämillään tapahtuneesta

Se aikoo osallistua vain kokouksiin, joissa se katsoo, että sillä on huomattava kansallinen etu turvattavanaan. Tällaisiksi asioiksi nähdään muun muassa turvallisuuteen, kansainvälisiin suhteisiin ja rahoitukseen liittyvät kysymykset.

Muutoin Britannia aikoo antaa oman äänestysoikeutensa Suomelle, joka on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

– Britannian pääministeri Boris Johnson on keskustellut puhelimessa pääministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa ja esittänyt toiveen, että Suomi voisi edustaa Isoa-Britanniaa neuvoston kokouksissa mahdollisissa äänestystilanteissa silloin kun Iso-Britannia ei ole paikalla, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vahvistaa Demokraatille.

Kirjeessään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille Johnson kertoi niin ikään, että Iso-Britannia osallistuu vain valikoiden EU-kokouksiin.

Tytti Tuppurainen toteaa, että sinänsä EU:ssa on tavanomainen menettelytapa jonkin jäsenmaan ollessa estynyt saapumasta kokoukseen, että pyydetään toista jäsenmaata tarvittaessa äänestämään oman maan puolesta.

Ministeri muistelee, että kerran esimerkiksi Suomen edellisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) oltua estynyt osallistumasta äänestykseen, Tanskalla oli mandaatti käyttää Suomen ääntä.

Tuppuraisen mukaan eurooppalainen yhteistyö on tässä mielessä hyvin sujuvaa.

Sen sijaan nyt, kun Iso-Britannia on laajemminkin luovuttamassa äänestysmandaattia Suomelle, tilanne on Tuppuraisen mukaan “uniikki” eli ainutlaatuinen – siitäkin huolimatta, ettei äänestyksiä kovin paljon todennäköisesti olekaan.

“Tulemme heitä vastaan.”

Tuppurainen pitää selvänä, että Suomi suostuu Ison-Britannian pyyntöön. Puheenjohtajamaana Suomella on tähän jopa velvollisuus.

– Tietysti tämä voidaan nähdä niinkin, että Suomen ja Ison-Britannian suhteet ovat hyvät ja luottamukselliset.

– EU-puheenjohtajamaana meillä on tietysti merkittävä rooli. Tämä on osa prosessia, jolla mahdollinen brexit tehdään mahdollisimman kivuttomaksi. Jos Iso-Britannia halua välttää tiettyjä EU-oikeuksia, tulemme heitä vastaan, Tuppurainen sanoo.

Tähän mennessä pääministeri Boris Johnson on hyvin selkeästi ilmoittanut, että Iso-Britannia olisi jättämässä EU:n lokakuun loppuun mennessä.

“Emme rajoitu vain Hansa-yhteistyöhön.”

Suomi lukeutuu EU:ssa niin kutsuttuun Hansa-ryhmään Hollannin, Itävallan, Irlannin, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian ja Liettuan kanssa. Ryhmällä on ollut kielteinen kanta taloudellisen yhteisvastuun lisäämiseen EU:ssa ja sen katsotaan siis olevan vahvasti talouskuripolitiikan linjalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi tänään Yle Svenskalle Suomen kuulumista Hansa-ryhmään ja katsoi Hansa-ryhmän suuruuden ajan olevan ohi.

Erityisesti Ranska on ajanut EU:ssa suurempaa taloudellista yhteisvastuuta, minkä puolesta Anderssonkin liputtaa.

Jo vasemmistoliiton eurovaaliohjelmassa todettiin, että ”pidemmällä tähtäimellä on muutettava rahaliiton perussääntöjä ja Euroopan keskuspankin mandaattia”.

”EKP:n inflaatiotavoitteen rinnalle rahapolitiikkaa ohjaaviksi kriteereiksi on otettava työllisyys…Nyt elvytys on tehty pumppaamalla rahaa finanssimarkkinoille, vaikka saman rahan jakaminen suoraan EU-kansalaisille välittyisi paremmin reaalitalouteen samalla kasvattamatta finanssikuplia”, ohjelmassa todetaan.

Andersson korosti Yle Svenskalle puhuvansa asiasta vasemmistoliiton puheenjohtajana eikä hallituksen opetusministerinä.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen toteaa, että Suomi tekee EU:ssa yhteistyötä kaikkien maiden kanssa. Tarvetta irtiotolle Hansasta ei ole.

– Tapauskohtaisesti esimerkiksi kauppapolitiikan kysymyksissä Hansa on Suomelle hyödyllinen. Emme rajoitu vain Hansa-yhteistyöhön. Tavoite on EU:n yhtenäisyys ja sitä haluamme vaalia. Se on erityisen tärkeää, kun Suomi on nyt EU:n puheenjohtajamaana, Tuppurainen toteaa.

Tuppurainen muistuttaa, että EU:ssa on välineitä, joilla finanssipolitikkaa voidaan koordinoida. Näitä välineitä voisi hyödyntää myös, mikäli taloustaantuma syvenisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE