Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Britannia torjuu Rinteen takarajan – ”Jätämme virallisia ratkaisuja, kun olemme valmiit”

Francois WALSCHAERTS / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Britannia lupaa antaa Euroopan unionille brexit-ratkaisuja, mutta kieltäytyy noudattamasta ”keinotekoista takarajaa”, sanoo pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja AFP:lle.

Demokraatti.fi/STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi eilen, että Britannialla on syyskuun loppuun asti aikaa antaa esityksensä hallitsemattoman brexitin välttämisestä. Hän kertoi takarajasta Pariisissa tavattuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin.

Rinne sanoi takarajan olevan hänen ja Macronin yhteinen. Muun muassa Politicon mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Macron ovat aiemmin hahmotelleet vastaavaa.

Euroopan komissio ei vahvistanut torstaina, että EU:lla olisi yhteistä takarajaa.

Komissio kertoi torstaina saaneensa joitakin dokumentteja Britannialta. Komission tiedottaja ei täsmentänyt, minkälaisista papereista on kyse.

Britannian tiedottajan mukaan paperit ovat pohdintapapereita (non-papers), jotka heijastavat maan ideoita.

– Me jätämme virallisia ratkaisuja kirjallisesti, kun olemme valmiit, emme keinotekoisen takarajan mukaan, ja sitten, kun EU on valmis paneutumaan niihin rakentavasti backstopin korvaajana, maan tiedottaja sanoi AFP:lle.

Britannian ja EU:n virkamiehet käyvät neuvotteluita Brysselissä tänään ja huomenna. Huomenna keskusteluita käydään myös poliittisella tasolla, kun pääneuvottelija Michel Barnier ja Britannian brexit-ministeri Steve Barclay tapaavat.

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeisenä päivänä. Pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea uutta lykkäystä EU-erolle.

EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa Irlannin rajaa koskevan vararatkaisun (backstop) takia. Pääministeri Johnson haluaa poistaa kiistanalaiseen kohdan sopimuksesta.

EU on kieltäytynyt enää avaamasta sopimusta, mutta on luvannut harkita, jos Britannia tuo pöytään ehdotuksia.
STT–Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE