Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannian hallitukselta yli viiden tunnin jälkeen saatu kuittaus tarkoittaa sitä, että nyt alkaa erosopimuksen viimeinen hionta

Brexit-neuvotteluista kehkeytyi viime metreillä ennennäkemätön jännitysnäytelmä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nopeiden käänteiden jälkeen Britannian hallitus taipui näyttämään vihreää valoa erosopimuksen luonnokselle.

Helpolla ratkaisua ei saatu aikaan, vaan hallitus joutui istumaan yli viisi tuntia. Kokouksen jälkeen pääministeri Theresa May astui ulos pääministerin virka-asunnolta ja antoi kameroille lyhyen lausunnon: Hallitus tukee erosopimuksen luonnosta. Päätös ei ollut hänen mukaansa helppo, mutta hyväksi koko maalle.

Varsinkin sen varmistaminen, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pysyy avoimena, oli vaikea kysymys.

Britannian hallitus oli iltapäivästä asti koolla Lontoossa ja EU-suurlähettiläät samaan aikaan Brysselissä. Tarkoituksena oli, että EU olisi voinut astella ulos samassa tahdissa Mayn kanssa kertomaan hyvät uutiset.

Kuten harva asia näissä neuvotteluissa, ei tämäkään mennyt käsikirjoituksen mukaan. Suurlähettiläät joutuivat päättämään kokouksensa, koska kanaalin toiselta puolelta ei alkanut näkyä odotettuja savumerkkejä.

Asiat etenevät nyt nopeasti

Britannian hallitukselta saatu kuittaus tarkoittaa sitä, että nyt alkaa erosopimuksen viimeinen hionta, jota tehdään lähipäivinä.
Komissio julkaisi sopimuksen luonnoksen heti keskiviikkoiltana.

Todennäköisesti EU-johtajat kutsutaan koolle ylimääräiseen huippukokoukseen vielä tämän kuun aikana. Asia ratkeaa todennäköisesti jo torstaina, sillä huippukokouksia johtava Donald Tusk tapaa brexit-neuvottelija Michel Barnierin.

Tämä on hyvä uutinen, sillä poikkeuksellinen epävarmuus on ollut hallaa yrityselämälle ja tavallisille ihmisille.

Jos kaikki menee tästä eteenpäin sujuvasti, jää aikatauluun pelivaraa. Molempien puolten parlamenteilla pitäisi olla riittävästi aikaa hyväksyä sopimus. Eri asia kuitenkin on, meneekö sopimusteksti läpi Britannian parlamentissa, jossa kannat jakautuvat voimakkaasti.

Britannia jättää EU:n maaliskuun 29. päivä. Sitä seuraa vajaan kahden vuoden siirtymäaika, jolloin moni asia pysyy ennallaan. Britannia ei kuitenkaan osallistu enää unionin päätöksentekoon, mutta maksaa osuutensa unionin budjettiin ja pysyy sen sisämarkkinoilla.

Monisatasivuinen erosopimus perataan läpi

Kommentit Brysselissä olivat jo alkuillasta varovaisen toiveikkaita.

Tuoreessa muistissa oli, miten kuukausi sitten huulilla ollut sopimus ei lopulta kelvannutkaan Britannialle. Kommentit olivat siksi keskiviikkona vielä varovaisia.

Sopimustekstiä ei jaettu edes suurlähettiläille keskiviikon kokouksessa. Suomen Marja Rislakin mukaan lähettiläät kuulivat tekstistä kattavan suullisen selvityksen.

Hänen mukaansa maat käyvät monisatasivuisen tekstin läpi lähipäivinä. Hän odotti, että suurlähettiläät kokoontuisivat uudelleen ehkä heti viikonloppuna.

Erosopimuksen lisäksi osapuolet ovat neuvotelleet tulevan suhteen julistuksesta. Eropäivän jälkeen alkavat ehkä jopa eroa vaikeammat neuvottelut tulevasta suhteesta.

Ne pitäisi saada valmiiksi ennen kuin siirtymäaika päättyy vuoden 2020 lopussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE