Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Britannian parlamentti haluaa avata brexit-sopimuksen – EU sanoo ei

Pääministeri Theresa May Britannian parlamentissa tiistaina illalla.

Britannia ei näytä pääsevän ulos umpikujasta, johon se on joutunut etsiessään tietä ulos Euroopan unionista.
Maan parlamentti antoi tiistaina tukensa sille, että neuvottelut erosopimuksesta avataan uudelleen.

Kansanedustajien enemmistö toivoo, että Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely poistetaan ja korvataan “vaihtoehtoisilla järjestelyillä”.

EU on suhtautunut varauksella sopimuksen avaamiseen, ja on hyvin epävarmaa, mihin Lontoosta kuultu toive johtaa. Juuri ennen äänestystä Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi, että sopimus ei ole avattavissa.

Hätäjärjestely eli backstop oli isoimpia perusteluita sille, että EU:n ja Britannian neuvottelema erosopimus tyrmättiin Britannian parlamentissa kaksi viikkoa sitten. Sopimus hylättiin niin hallituspuolue konservatiivien kuin opposition äänin.

Parlamentin enemmistö torjui tiistaina myös ajatuksen siitä, että Britannia jättäisi EU:n ilman erosopimusta.

Erosopimus syntyi vajaan kahden vuoden neuvotteluiden jälkeen ja tasoittaisi huomattavasti Britannian tietä ulos EU:sta. Eroa seuraisi ainakin vajaan kahden vuoden siirtymäaika.

Onko EU:lla liikkumavaraa?

Pääministeri Theresa May toivoi ennen äänestystä, että hän saisi parlamentilta mahdollisimman vahvan mandaatin jatkaa neuvotteluita EU:n kanssa.

– Meillä on mahdollisuus näyttää EU:lle mitä tarvitaan, jotta sopimus menee läpi tässä talossa, May patisti

EU-johtajat ovat toistelleet, ettei erosopimusta avata, vaan sopimus on paras mahdollinen.

Jo joulukuussa May joutui lähtemään Brysselistä tyhjin käsin, kun EU-johtajat torjuivat ehdotuksen erosopimuksen avaamisesta.

Moni brittiparlamentaarikko ihmettelikin, miten pääministeri aikoo kääntää EU-kollegoidensa päät. May myönsi, että EU:ssa on vähän haluja sopimuksen avaamiseen, mutta toivoi siksi selkeää viestiä parlamentilta.

– Maailma tietää, mitä tämä talo ei halua. Tänään meidän on lähetettävä viesti siitä, mitä me haluamme, May sanoi.

Katseet kääntyvät keskiviikkona EU-parlamenttiin, jossa muun muassa komission johto arvioi iltapäivällä brexitin seuraavia askeleita.

Turvaisivatko tekniset ratkaisut avoimen rajan?

Parlamentin enemmistö hyväksyi muutosesityksen, jonka mukaan maan pitäisi neuvotella Euroopan unionin kanssa niin sanotun Irlannin hätäjärjestelyn poistamisesta.

Hätäjärjestely eli niin sanottu backstop korvattaisiin “vaihtoehtoisilla järjestelyillä”, joilla tarkoitetaan yleensä teknisiä ratkaisuja.

EU ja Britannia ovat sopineet, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pidetään ilman näkyviä rajaesteitä. Erimielisyys koskee sitä, miten tämä tehtäisiin.

Erosopimukseen on nyt kirjattu hätäjärjestely, jonka mukaan Britannia pysyy tulliliitossa EU:n kanssa, ja Pohjois-Irlannissa noudatetaan keskeisiä sisämarkkinoiden sääntöjä, jos muusta ei ehditä sopia.

Tekniset ratkaisut, joita Lontoossa nyt toivotaan ratkaisuksi, eivät ole uusi idea, vaan niitä harkittiin jo eroneuvotteluiden aikana.

Alahuone ei tällä kertaa äänestänyt erosopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Parlamentille tarjoutuu tähän mahdollisuus vielä myöhemmin.

Sopimus tuodaan parlamenttiin Mayn mukaan niin pian kuin mahdollista.

Eropäivän siirtämistä voidaan vielä harkita

Brexit-sopimusta ei ole mahdollista avata enää uusille neuvotteluille, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tiedottaja.

Tuskin tiedottajan mukaan EU:ssa ollaan tyytyväisiä Britannian parlamentin kantaan torjua ajatus erosta ilman sopimusta.

EU-maat ovat tarvittaessa valmiita harkitsemaan eropäivän siirtämistä, jos Britannia sitä pyytää. 27 maan yksimielisyyden vaativassa päätöksessä otetaan tiedottajan mukaan huomioon lisäajan tarpeen syy, kesto ja sen vaikutus instituutioiden toimintaan.
STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE