Ulkomaat
10.6.2020 04:46 ・ Päivitetty: 10.6.2020 04:46
Christer Pettersson, ”Skandia-mies”, tiedustelupalvelut… – Olof Palmen murhatutkinnasta tänään uutta tietoa
Ruotsissa selviää tänään, nostetaanko pääministeri Olof Palmen murhasta syytettä vain lopetetaanko yli 30 vuotta jatkunut tutkinta.
Syyttäjä Krister Petersson vihjasi aiemmin keväällä, että hän pystyy kertomaan, kuka on vastuussa murhasta.
Runsaasti huomiota myös Ruotsin rajojen ulkopuolella herättänyt tiedotustilaisuus alkaa Tukholmassa kello 10.30 Suomen aikaa. Ruotsissa on etukäteen uumoiltu syylliseksi mahdollisesti nimettävän henkilö olevan jo kuollut, mikä merkitsisi tutkinnan lopettamista.
Aftonbladet-lehti kertoi aiemmin tällä viikolla lähteidensä perusteella, että Ruotsin hallitukselle on jo etukäteen kerrottu syyttäjän ilmoituksen pääsisältö.
Samaisen lehden mukaan tutkijoiden hallussa olisi Palmen murhassa käytetty ase.
Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa.
Murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää. Ampuja pakeni paikalta Sveavägeniltä juosten.
Lisää aiheesta
Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.
Vuosien varrella epäilyt murhan järjestämisestä ovat kohdistuneet myös muun muassa Yhdysvaltain ja Etelä-Afrikan tiedustelupalveluihin sekä kurdien PKK-terroristijärjestöön. Myös murhapaikalla ollut ja silminnäkijänä kuultu niin kutsuttu ”Skandia-mies” on ollut epäilyjen kohteena. Hän kuoli jo vuonna 2000.
Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen.
Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.
STT–Niilo Simojoki
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.