Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

CIA:n ja FBI:n sivut pannaan Venäjällä – ”Levittävät armeijaa halventavaa materiaalia”

LEHTIKUVA / AFP / SAUL LOEB

Venäjän viestimiä valvova Roskomnadzor on estänyt pääsyn Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja liittovaltion poliisin FBI:n verkkosivustoille Venäjältä, kertoi valtiollinen uutistoimisto Tass perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Roskomnadzorin mukaan syynä on se, että sivustot jakavat materiaalia, jonka tarkoitus on horjuttaa sosiaalista ja poliittista tilannetta Venäjällä. Lisäksi sivustot ovat Roskomnadzorin mukaan levittäneet Venäjän armeijaa halventavaa materiaalia.

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan sotaa kommentoivat venäläiset sotilaslähteet ovat viime päivinä tarkoituksellisesti saattaneet levittää virheellistä tietoa Venäjän joukkojen etenemisestä.

Venäläiskommentaattorit ovat kuuden viime päivän aikana väittäneet venäläisjoukkojen edenneen merkittävästi kahdella alueella: lähellä Orihivia Zaporizhzhjan alueella ja satakunta kilometriä idempänä Vuhledarin tietämillä Donbassin alueella.

Britannian puolustusministeriön mukaan joukot ovat todennäköisesti tehneet paikallisia, tunnustelevia hyökkäyksiä, mutta on epätodennäköistä, että ne olisivat onnistuneet etenemään merkittävästi, kertoo puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Ukrainan armeijan mukaan Vuhledarin hallinasta käytiin perjantaina erittäin kiivaita taisteluita.

YHDYSVALTALAISUUTISKANAVA CNN kertoi perjantaina satelliittiyhtiö Maxarin tuoreista satelliittikuvista, joiden mukaan Venäjän rinnalla sotivan venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön taistelijoille tarkoitettu hautausmaa venäläiskylän lähellä täyttyy kovaa vauhtia.

Palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin on kertonut venäläisuutistoimisto RIA Novostin mukaan, että kyseiselle alueelle haudataan ne taistelijat, jotka ovat testamentissaan ilmaisseet haluavansa tulla haudatuksi sinne.

-  Tai orvot ja ne joiden ruumiita sukulaiset eivät jostain syystä halua ottaa vastaan, hän lisäsi.

CNN:n mukaan marraskuisissa satelliittikuvissa näkyi kolme riviä uusia hautoja. Prigozhinin vieraillessa hautausmaalla tammikuun alussa, hän kertoi RIA Novostille, että 93 hautaa oli kaivettu.

Tammikuun 24. päivänä otettu satelliittikuva puolestaan näyttää kyseisen hautausmaan osan olevan jo käytännössä täynnä. Uusia hautarivejä on kaivettu CNN:n mukaan 14.

Unkari ei hyväksy ydinvoimapakotteita Venäjälle.

UNKARI ei tule hyväksymään Venäjän ydinvoimaa koskevia mahdollisia EU-pakotteita, sanoo maan pääministeri Viktor Orban.

-  Emme tule sallimaan, että suunnitelma ydinenergian sisällyttämisestä pakotteisiin pannaan toimeen. Se ei tule kysymykseen, Orban sanoi valtiollisen radion haastattelussa brittilehti Guardianin mukaan.

Orbanin mukaan Unkari tulee estämään asian veto-oikeudellaan.

Ukraina on vaatinut Venäjän valtiollisen ydinenergiayhtiön Rosatomin lisäämistä pakotelistalle.

Rosatom sai viime vuonna luvan kahden ydinreaktorin rakentamiseen Paksin ydinvoimalaan Unkarissa. Voimalassa on jo entuudestaan neljä venäläisreaktoria.

Paksin ydinvoimala on erittäin tärkeä Unkarin sähköntuotannolle. Se tuottaa liki puolet Unkarin sähköstä.

Tiedämme ja muistamme, että piittaamattomuus tappaa samalla tavalla kuin vihakin.

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin toisti perjantaina, juutalaisvainojen muistopäivänä, että venäläiset taistelevat Ukrainassa uusnatseja vastaan.

-  Historian opetuksien unohtaminen johtaa kauhistuttavien tragedioiden toistumiseen. Tästä ovat todisteena rikokset siviilejä vastaan, etniset puhdistukset ja Ukrainan uusnatsien järjestämät rankaisutoimet. Tätä pahuutta vastaan sotilaamme rohkeasti taistelevat, Putin sanoi.

Putinin usein toistamille väitteille Ukrainan uusnatseista ei ole löydetty todisteita.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kehotti holokaustin muistopäivänä maailmaa yhdistämään voimansa piittaamattomuutta ja vihaa vastaan.

-  Tänään, kuten aina, Ukraina kunnioittaa holokaustin miljoonien uhrien muistoa. Me tiedämme ja muistamme, että piittaamattomuus tappaa samalla tavalla kuin vihakin, presidentti sanoi.

Putin rakentaa itään uusia leirejä.

PUOLAN pääministeri Mateusz Morawiecki vuorostaan syytti muistopäivänä Venäjän Putinin rakentavan uusia leirejä käydessään sotaa Ukrainaa vastaan.

-  Natsi-Saksan Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin vapauttamisen vuosipäivänä meidän tulee muistaa, että Putin rakentaa itään uusia leirejä, Morawiecki sanoi Facebookissa tarkentamatta lausuntojaan sen kummemmin.

-  Solidaarisuus ja yhtenäinen tuki Ukrainalle ovat tehokkaita tapoja varmistaa, ettei historian ympyrä sulkeudu, hän jatkoi.

Zelenskyi puhui lokakuussa Olenivkasta, joka on hänen mukaansa keskitysleiri, jossa ukrainalaisvankeja pidetään. YK:n tutkijat sanoivat puolestaan viime vuoden puolella kirjanneensa Venäjän toimesta tehdyn yli 400 umpimähkäistä kiinniottoa ja pakotettua katoamista Ukrainassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE