Politiikka

CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja esitti arvionsa, miksi Trump halusi tavata Putinin ensin kahden kesken

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Donald Trump ja Vladimir Putin.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Donald Trump ja Vladimir Putin.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Donald Trump ja Vladimir Putin.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen ja sitä enne pidetty lyhyt lausuntotilaisuus kirvoittivat kommentteja ja kehonkielianalyysia sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa. Presidentit tapaavat Helsingissä Presidentinlinnassa ja käyvät osan keskusteluista kahden kesken vain tulkit seuranaan.

CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Kevin Liptak kiinnitti Twitterissä huomion siihen, miten Putin istui tuolissa taaksepäin nojaten. Hän muistutti Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman kuvailleen kerran Putinin käyttäytyneen neuvotteluissa kuin ”tylsistynyt poika luokan perällä.”

Liptak myös listasi kolme syytä, joiden vuoksi hän arveli Trumpin halunneen tavata Putinin ensin kahden kesken, ilman poliittisia avustajia: hän halusi arvioida Putinia paremmin, ei halunnut keskustelujen yksityiskohtien vuotavan ulos, eikä halunnut että tiukempaa linjaa Venäjää kohtaan ajavat avustajat pääsevät vaikuttamaan keskusteluihin.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähetystö julkaisi uutisen, jossa se kertoi Putinin ja Trumpin keskustelevan kahdenvälisten suhteiden parantamisesta sekä ajankohtaisista kansainvälisistä asioista kuten Ukrainasta, Syyriasta, Korean niemimaasta ja terrorismin vastaisesta taistelusta.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä vuosina 2012–2014 toiminut Michael McFaul huomautti, että Trump ei ennen tapaamista maininnut yhtäkään näistä aiheista. Kiinan mainitsemista hän piti erittäin odottamattomana.

McFaul totesi myös, että suhteiden parantaminen Venäjään ei saisi koskaan olla Yhdysvaltain ulkopolitiikan tavoite. Sen sijaan Yhdysvalloilla pitäisi olla konkreettisia tavoitteita.

– Jos hintana ”paremmista suhteista” Putinin kanssa Krimin valtauksen ja vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisen unohtaminen, onko se Yhdysvalloille hyvä diili? McFaul sanoi Twitterissä.

Lyhyet lausunnot ennen tapaamista.

Presidentit antoivat lyhyet lausunnot medialle ennen kahdenkeskistä tapaamistaan.

Putin sanoi, että on miellyttävää tavata Trump.

– On tullut aika keskustella olennaisella tavalla suhteistamme ja maailman ongelma-alueista, Putin sanoi.

Trump onnitteli Putinia hienosti onnistuneesta jalkapallon MM-turnauksesta.

– Meillä Amerikassa kutsumme sitä ”socceriksi”. Katsoin koko finaalin ja välierät. Se oli upea turnaus, yksi parhaista.
Hän sanoi, että heillä on paljon puhuttavaa. Trumpin mukaan presidentit aikovat puhua monista asioista, kuten kaupasta, ohjuksista ja Kiinasta.

– Puhumme Kiinasta, puhumme yhteisestä ystävästämme presidentti Xistä, Trump totesi viitaten Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin.

Trump totesi, että Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole tulleet viime vuosina hyvin toimeen mutta että niiden olisi hyvä tulla toimeen.

– Maailma haluaa nähdä meidän tulevan toimeen. Meillä on 90 prosenttia maailman ydinaseista, ja se ei ole hyvä asia.

Presidentit kättelivät julkisen osuuden lopuksi ennen kuin aloittivat kahdenvälisen tapaamisensa. Kättely oli varsin lyhyt, Trump ei kiskonut Putinin kättä edestakaisin, kuten hän usein on tehnyt kätellessään maailman johtajia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat