Internationellt

Coronaviruset drabbar FN:s kvinnokonferens

FN-huset i New York.

Nästa vecka ska FN:s årliga kvinnokonferens inledas i New York. Men det nya coronavirusets snabba spridning kan leda till att flera tusentals utländska delegater inte kan komma till årets första stora mellanstatliga möte.

IPS

Arbetarbladet

 

FN:s kvinnokommissions årliga möte ska enligt planerna hållas mellan den 9 och 20 mars. Det mesta talar för att mötet fortfarande blir av, men utan uppemot sex tusen utländska delegater.

 

Konferensen är den största i sitt slag med kvinnliga deltagare från 193 länder, men kan nu komma att bli kraftigt beskuren på grund av hotet från sjukdomen covid-19.

 

USA har samtidigt flyttat fram ett planerat toppmöte för de tio länderna inom den sydöstasiatiska samarbetsorganisationen Asean, som enligt planerna skulle hållas i Las Vegas i slutet av nästa vecka.

 

“Det är ett mycket viktigt evenemang som ger kraft till vårt arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhet”

 

Mavic Cabrera Balleza, ordförande för Globala nätverket för kvinnliga fredsbyggare, GNWP, säger att det är viktigt att kvinnokonferensen, som blir den 64:e i ordningen, inte ställs in helt.

 

– Det är ett mycket viktigt evenemang som ger kraft till vårt arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Det gäller i synnerhet i år då vi uppmärksammar att 25 år har gått sedan Pekingdeklarationen och dess handlingsplan antogs, den mest omfattande globala agendan för kvinnors rättigheter, säger hon till IPS.

 

Mavic Cabrera Balleza menar att det förslag som kommit från generalsekreterare Antonio Guterres om att omfattningen av kvinnokonferensen ska förändras är bra.

 

– Däremot tycker jag inte att det bara ska begränsas till delegationer som är baserade i New York. Det samlade värdet av sessionerna ligger till stor del i det mycket stora deltagandet från kvinnorättsaktivister och jämställdhetsexperter från hela världen.

 

I fredags meddelade FN:s språkrör Stephane Dujarric att generalsekreteraren på grund av coronavirusets snabba spridning föreslagit för kvinnokommissionens ledning att mötet skulle skalas ned och begränsas till representanter som är baserade i New York.

 

Det skulle innebära att andra delegater inte skulle riskera att öka spridningen av viruset genom att resa från sina hemländer. Samtidigt, underströk Stephane Dujarric, skulle även en begränsad grupp deltagare kunna klubba igenom beslut.

 

Ett slutgiltigt besked, som troligen kommer att ligga i linje med generalsekreterarens förslag, förväntas tas av FN:s 193 medlemsstater senare denna vecka.

 

“Som förespråkare för kvinnofrågor skulle jag naturligtvis bli besviken om mötet inte kan hållas som planerat”

 

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har samtidigt meddelat att man för att minska coronavirusets spridning i landet infört reserestriktioner. Detta skulle kunna få effekten att kvinnor från vissa länder inte skulle tillåtas inresa till landet för att delta vid kvinnokonferensen.

 

Förra veckan meddelade Nancy Messonnier, chef för USA:s myndighet för smittskydd, att städer i landet skulle börja förbereda sig för åtgärder där skolklasser delas i mindre grupper, och där möten och konferenser kan komma att tvingas ställas in.

 

Purnima Mane, tidigare biträdande chef för FN:s befolkningsfond, säger till IPS att hotet från coronaviruset innebär att det finns tankar på att ställa in kvinnokonferensen – liksom andra stora möten och konferenser.

 

– Som förespråkare för kvinnofrågor skulle jag naturligtvis bli besviken om mötet inte kan hållas som planerat. Samtidigt skulle jag som verksam inom folkhälsa också uppmana till försiktighet.

 

Hon menar att virusets snabba spridning innebär att det behövs grundliga riskanalyser inför alla typer av globala möten. Samtidigt understryker Purnima Mane att Världshälsoorganisationen, WHO, har avrått från införandet av reserestriktioner, medan flera länder ändå har infört sådana restriktioner.

 

Purnima Mane betonar att i ett läge då många länder inte är beredda att hantera coronavirusets eventuella konsekvenser är det klokt att avvakta med att anordna globala möten.

 

– Och i ett läge där vissa länder inför reserestriktioner trots råden från WHO står det klart att inte alla som borde delta vid detta viktiga möte kommer att kunna göra det ändå, vilket kommer att påverka kvinnokonferensens tyngd.

 

Mavic Cabrera Balleza menar att om de flesta som tänkt att delta vid konferensen i New York inte kan ta sig dit, så borde virtuella konferenser anordnas i stället. Hon menar att om FN och dess medlemsstater verkligen vill verka för stärkandet av kvinnors rättigheter så måste de mobilisera de resurser som krävs för att kvinnokonferensen ska kunna bidra till att föra kampen för jämställdhet framåt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE