Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Talous

Danske Bank nostaa kasvuennustettaan roimasti: ”Virustilanne ei näytä merkittävästi uhkaavan tilannetta”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Danske Bank ennustaa Suomen talouskasvun nousevan tänä vuonna 3,3 prosenttiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pankki nostaa ennustettaan selvästi, sillä aiempi ennuste povasi vuoden talouskasvuksi 2,6 prosenttia.

Myös ensi vuoden näkymät ovat hiukan kohentuneet ja bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan kolme prosenttia.

–  Loppuvuoden ja talven näkymät ovat pysyneet pitkälti ennallaan edellisen ennusteen tekemisen jälkeen. Sen sijaan toteutunut kehitys on ollut osin ennustettua parempaa. Ensi vuonna talous kasvaa yhä vauhdikkaasti hyvän kasvuperinnön ansiosta, mutta tämän jälkeen kasvu hidastuu, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Danske Bankin mukaan talous on toipunut voimakkaasti koronakriisistä, eikä virustilanne näytä merkittävästi uhkaavan talouskehitystä. Talouskehitystä kannattelee kuluttajien patoutuneen kysynnän purkautuminen.

Koronarokotusten edistyminen luo uskoa.

Pankki arvioi myös, että asuntomarkkinoilla hinnat kohoavat tänä vuonna vauhdikkaimmin vuosikymmeneen eli valtakunnallisesti keskimäärin 3,8 prosenttia. Ensi vuonna Danske ennakoi tilanteen tasaantuvan ja asuntojen hintojen palaavan kuluttajahintojen nousutahdin linjaan.

Koronarokotusten edistyminen luo uskoa myös maailman markkinoiden laajempaan elpymiseen.

–  Tuhoja on tullut, mutta ei siinä mitassa kuin 2020 keväänä. Odotukset maailmantalouden elpymiselle vuoden 2021 loppupuolella ovat edelleen korkealla, Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Talouksien elpyminen ja kohonnut inflaatio ovat ennusmerkkejä siitä, että keskuspankit supistavat elvytysohjelmiaan ja pohtivat rahapolitiikan normalisoimista. Danske Bankin mukaan Yhdysvaltojen keskuspankki saattaa nostaa ohjauskorkoaan ensi vuoden loppupuolella, mutta Euroopan keskuspankki tuskin tekee korkomuutoksia vielä ensi vuonnakaan.

Vaikka koronarokotusten edistyminen suurilla talousalueilla luo mahdollisuuksia, on kehittyvien maiden heikko rokotuskattavuus samalla uhka maailmantaloudelle. Pahin skenaario olisi Danske Bankin mukaan se, että maailmalla kehittyisi rokotesuojaa kiertäviä virusmuunnoksia, jotka vaarantaisivat epidemian hallinnan kaikkialla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE