Internationellt

De fruktar hunger mer än covid-19

En busstation i Dhaka. Huvudstaden i Bangladesh har uppskattningsvis 30 miljoner invånare och är vanligtvis en stad som aldrig sover. Men nu har folklivet försvunnit, efter att myndigheterna beordrat befolkningen att bara lämna sina hem i nödfall.

Världen löper risk för utbredd hunger i samband med de  nedstängningar som genomförts för att förhindra spridning av coronaviruset. De ekonomiska konsekvenserna är enorma och antalet hungrande människor ökar kraftigt i pandemins spår.

IPS

Arbetarbladet

 

Hamida Begum, 37, är hushållsarbetare i Bangladesh men står nu utan jobb.

 

– Vi har bara 40 taka hemma (motsvarande 4,50 kronor), säger hon.

 

Situationen är desperat, enligt Hamida Begum. Hon och hennes man har inte tillräckligt med mat för familjen på fem personer.

 

– Om vi inte kan gå ut för att arbeta måste vi kanske dricka gift för att göra slut på det här. Vem kommer att rädda oss från hungern?

 

Även Kulsum Begum, 30, får kämpa för att få fram mat till sina tre barn sedan hennes man dog förra året. Hon förlorade sitt arbete som hembiträde i samband med nedstängningen. Hon berättar att hon inte har några släktingar i staden som hon kan få hjälp av.

 

Textilarbetaren Helena Begum, 35, säger att hon varslades i mars. Hon och hennes dotter på fem år, och hennes mamma, lever nu på ungefär hälften av den mängd mat som de brukade äta.

 

En annan kvinna, Aklima, förklarar att hon har skickat tre av sina barn till hembyn eftersom de har haft svårt att få tag på mat i huvudstaden Dhaka. Hon och hennes man har bara råd med ett mål mat om dagen och de dricker mycket vatten för att döva hungern.

 

De flesta som bor i slummen är inte längre oroliga för viruset utan främst för hungern eftersom de inte längre kan gå till arbetet”

 

Kohinoor Bagum och hennes man Abul Kashem håller sig hemma på grund av nedstängningen. Hon har just förlorat sitt jobb som hushållerska. Deras hus i hembyn har förstörts av flodvatten och under de tre år de har bott i Dhaka har de aldrig ställts inför sådan fattigdom och sådana svårigheter som under nedstängningen, berättar de. De står utan mat och pengar och befarar att de inom kort kommer att svälta.

 

Khadiza Begum, 38, brukade sälja inlagda grönsaker på gatan tillsammans med sin man. Efter nedstängningen gick 4 000 taka till hyran (motsvarande drygt 450kronor) och nu har de inte några pengar kvar till mat.

 

Lidandet för de omkring sju miljoner sluminvånarna runt Dhaka har förvärrats av förlorade inkomster och prisökningar på viktiga varor.

 

De flesta som bor i slummen är inte längre oroliga för viruset utan främst för hungern eftersom de inte längre kan gå till arbetet. De har ingen extra mat på lager. Det lilla de har kan inte rädda dem från svält de kommande dagarna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE