Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarinaiset vetoaa: Kuntavaaleissa pitää olla vaalirauha – vihapuhe kohdistuu usein naisiin ja vähemmistöihin

Lehtikuva

Demarinaiset muistuttaa, että vihapuhe kaventaa demokratiaa ja vähentää halukkuutta osallistua päätöksentekoon.

Demokraatti

Demokraatti

Oikeusministeriön Tiedolla vihaa -hankkeen mukaan joka kolmannes kuntapäättäjistä on ollut vihapuheen kohteena, ja kaksi kolmesta päättäjästä arvioi vihapuheen kasvaneen viime vuosina.

Demarinaiset arvioi, että etenkin vaalien alla poliittisiin toimijoihin kohdistuva vihapuhe lisääntyy. Kevään kuntavaalit käydään poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun koronaepidemia vaikuttaa kampanjointiin, äänestämiseen ja itse vaalien ilmapiirin.

Demarinaiset peräänkuuluttaa turvallisia vaaleja niin kuntalaisille kun ehdokkaille.

– Kuntavaaleissa pitää olla vaalirauha. Jokaisella on oikeus asettua ehdolle, kampanjoida ja äänestää turvallisesti. Minkäänlaista väkivaltaa, uhkailua tai painostamista ei tule hyväksyä. Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen (kuvassa) painottaa tiedotteessa.

Naisjärjestön mukaan vihapuhe kohdistuu usein erityisesti naisiin ja vähemmistöihin. European Women´s Lobbyn mukaan naisilla on 27-kertainen riski joutua vihapuheen kohteeksi.

– Pahimmillaan vihapuhe vaikuttaa päätökseen asettua ehdolle. Jokaisen puolueen, ehdokkaan ja vaalityössä mukana olevan tulee sitoutua tukemaan ehdokkaita ja asettua vihapuhetta vastaan. Vaalityötä tulee saada tehdä rauhassa niin sosiaalisessa mediassa kuin terveysturvallisuus muistaen vaaliteltoilla.

Tuppurainen korostaa, että rakentava yhteiskunnallinen keskustelu on tärkeää.

– Häirintä, vihapuhe ja maalittaminen eivät kuulu demokratiaan, ne kaventavat näkökulmia sekä keskusteluun osallistujia. Jokaisella meistä on vastuu puuttua epäasialliseen käyttäytymiseen. Kevään vaaleissa yhteisenä tavoitteena tulee olla äänestysaktiivisuuden nostaminen, ja tähän työhön tarvitsemme jokaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE