Politiikka

Demaripäättäjä Jalovaara haluaa Helsinkiin Suomen historian saavutukset ja rosot esittelevän museon: ”Mallia Virosta”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

— Jos saisin päättää ja rahoitus järjestyisi jostain, Helsingin kauppatorin laitaan rakennettaisiin amerikkalaisen Guggenheim-taidemuseon sijaan Suomen itsenäisyyden aikaa esittelevä moderni museo. Se ei olisi patrioottista kansallista kertomusta kiillottava monumentti, vaan historiamme vaiheet saavutuksineen ja rosoineen esittelevä museo, joka kiinnostaisi myös Suomeen tulevia turisteja.

Helsingin kaupunginvaltuuston demariryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara kirjoittaa uusimmassa Kanava-lehdessä, että yksi laadukaskaan museo ei ratkaise Suomen identiteettiongelmaa, mutta se voisi auttaa meitä pohdiskelemaan sitä hieman uusista näkökulmista.

— On tietenkin useita keinoja pohtia kansallista identiteettiämme, mutta museot eivät ole mitenkään huonoimmasta päästä. Suomen itsenäisyyden ajan museossa tulisi kaunistelematta esitellä niin vuoden 1918 tapahtumat kuin Nokian kännyköiden tarina maailman huipulle ja alas. Kansallisten huippuhetkien ohella olisi tärkeä kertoa myös tavallisen suomalaisen tarina.

Jalovaaran mukaan mallia voisi hakea Virosta.

— Tarttoon valmistuu syksyllä uusi jättimäinen kansallismuseo, jonka toivotaan houkuttelevan 200 000 kävijää vuodessa.

Jalovaara ei ole silti optimistinen ajatuksensa menestysmismahdollisuuksista.

— Uusi museo jäänee haaveksi samasta syystä kuin Suomessa niin moni muukin rohkea ja ennakkoluuton ajatus, eli se todennäköisesti herättäisi vastustusta ja löytyisi varmasti sinänsä päteviä argumentteja, miksi museoon ei ainakaan juuri nyt kannata investoida.

Jalovaara on Helsingin yliopiston dosentti ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat