Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Viikon lehti

Demokraatti 21/19: Ilmastoaktivisti Atte Ahokas, 16 – Muuri murtui: mikä oli Berliinin perintö? – Mika Myllyahon välitilinpäätös

Berliinin muurin murtuminen 30 vuotta sitten käynnisti Suomessa politiikan ja henkisen ilmapiirin mullistuksen. Itä vaihtui pian länteen ja Suomelle aukesi portti Eurooppaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Demokraatin tuoreen numeron 21/19 D-ilmiö-juttu pureutuu historialliseen käänteeseen vanhan mantereen historiassa.

– Kyllähän se oli tietynlaisen aikakauden päätös ja uuden alku, johon suhtauduttiin hyvin toiveikkaasti, sanoo SDP:n kansanedustaja ja entine ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka muistaa olleensa ulkomailla ja katselleensa televisiosta, kun Berliinin muuri murtui.

Viikon D-kasvona on nuori suomalainen ilmastoaktivisti Atte Ahokas, 16, jota alkoi ahdistaa maapallon ja ilmaston tila vuosi sitten.

– Olin todella ahdistunut mutta toisaalta aloin tajuta, että nyt minun on pakko tehdä itse jotakin ja saada myös aikaan. Greta Thunbergin ja ilmastolakkojen antaman esimerkin kautta tajusin, että meillä nuorilla on olemassa tapoja vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho tekee kulttuurin suuressa henkilöjutussa välitilinpäätöstä, kun hänen nimityksestään on kulunut kymmenen vuotta, ja teatteritalo on alkavan remontin myötä uuden edessä.

– Tämän kelkan vetäminen alkoi käydä henkisesti turhan raskaaksi. En enää tiennyt, miltä tuntui teatterin pyörittäminen ajattelematta remonttirahoitusta. Mietin viime keväänä, että jos rahoitusta ei vaalien jälkeen tule, voinko enää jatkaa tässä tehtävässä. Ihan jo sen takia, että en itse jaksanut sitä ruljanssia enää. Kielteinen päätös olisi ollut minulle myös niin iso pettymys kulttuurin arvostusta ajatellen, että sen kanssa olisi teatterinjohtajana ollut vaikea elää.

Lehden D-teeman on tällä kertaa liikenne. Kerromme muun muassa siitä, kuinka tulevaisuudessa kaupungit suunnitellaan asukkaiden ehdoilla. Enää autot eivät sanele kaavoitusta.

– On olennaista lopettaa autoilevan elämäntavan tukeminen muiden rahoilla. Rakennetaan vain sen verran asuntojen parkkipaikkoja kuin todellisilla kustannuksilla voidaan myydä, ja lopetetaan kaavoitus korpeen, jonne muu yhteiskunta maksaa kalliin infrastruktuurin, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

Vakiopalstoista mukana on muun muassa Politiikan kirjahylly, jossa SDP:n tuleva kansanedustaja Matias Mäkynen paljastaa suosikkinsa. D-gallupissa vaikuttajat kertovat näkemyksensä siitä, näemmekö lähivuosina uusia kansanäänestyksiä EU-erosta brexitin malliin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE