Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

1.8.2023 17:30 ・ Päivitetty: 2.8.2023 03:34

Demokratia voi toteutua vallan mainiosti myös niin, ettei perussuomalaiset ole hallituksessa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pääministeri Petteri Orpo vallan kammarissa.

Julkisuudessa on törmännyt myös kesän aikana eriskummalliseen päättelyyn, jonka mukaan nykyinen hallituskokoonpano on jotenkin erityisen demokraattinen, jota jokin muu kokoonpano ei yhtä vahvasti olisi.

Rane Aunimo

Demokraatti

Viimeksi keskustan lehti Suomenmaa ilmaisi pääkirjoituksessaan, että rasismikohuista huolimatta Orpon hallituksen jatkaminen ”olisi myös demokratian näkökulmasta paras ratkaisu”.

Suomenmaan mukaan ”Orpo rakensi hallituksensa vaalivoittajien varaan, ja sillä on oikeus toteuttaa ohjelmansa. Työn tuloksia arvioivat aikanaan äänestäjät vaaliuurnilla.”

AJATUS tai ajatukset ovat monin tavoin on ongelmallisia. Ikään kuin hallituksessa kuuluisi demokratian näkökulmasta olla vain ”vaalivoittajia” eikä esimerkiksi vaalien suurimpia puolueita.

Sitä paitsi toisin kuin tarina monesti kertoo, SDP lukeutui vaalien voittajiin siinä missä perussuomalaisetkin. Ei vaalien ykkössijaa mutta suosion selvä paraneminen edellisiin vaaleihin verrattuna. Puhumattakaan RKP:hen tai kristillidemokraatteihin verrattuna.

”Oikeus toteuttaa ohjelmansa” tarkoittaa yhtä kuin eduskunnan luottamusta. Sen taas voi saavuttaa hyvin monenlaiset kokoonpanot, myös sellaiset, jossa on vaalien häviäjiä.

Mikäpä muu puolue sen paremmin muistaisi kuin juuri keskusta, joka lähti Rinteen ja Marinin hallituksiin vaalitapion nahoissaan tunteneena. En silti lähtisi Suomenmaan tavoin kyseenalaistamaan kyseisten hallitusten demokraattisuutta.

TOTTA KAI ”äänestäjät arvioivat työn tuloksia vaaliuurnilla”. Mutta voivat ne arvioida muutenkin, eikä minkään hallituksen tarvitse pysyä kasassa mistään välittämättä vaalien välillä, kuten pääministeri Petteri Orpo (kok.) näyttää tekevän.

Orpon hallituksella on hätä kädessä, eikä keskustelun pakoilu poista keskustelun tarvetta. Syksyn tullessa hautumaan jätetyt ongelmat nousevat uudelleen pintaan.

Se, jos mikä on demokraattista.

Hallituspuolueet oireilevat sitä paitsi ihan itsekseenkin. RKP:n sisälle syntyi jo oma kapinaryhmänsä, joka ajaa puolueen eroa hallituksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU