Huvudnyheter

Det här är SDP:s “väckningsprogram”

Jonatan Wikström
Socialdemokratiska riksdagsgruppen presenterade igår ett "väckningsprogram" med förslag på hur regeringen kan vända de försämrade ekonomiska utsikterna.

Socialdemokratiska riksdagsgruppen avslutade sin sommarträff 17 augusti med en allvarlig hälsning åt regeringen inför höstens budgetförhandlingar. Socialdemokratiska riksdagsgruppen varnar regeringen om att ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur och kommer med ett åtgärdsprogram med konkreta förslag om hur man kunde förbättra de ekonomiska utsikterna. Arbetarbladet presenterar i denna artikel det så kallade “väckningsprogrammet”.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

– Vi vill väcka regeringen till att Finland just nu befinner sig i en recession, säger riksdagsgruppens vice ordförande Kim Berg.

Inför regeringens kommande budgetförhandling denna höst kommer socialdemokratiska riksdagsgruppen att förbereda ett eget alternativ till regeringens budgetproposition, berättar Berg.

 

Riksdagsgruppens medlem i finansutskottet Joona Räsänen presenterar åtgärdsprogrammet. Räsänen hänvisar till att såväl konsumenternas och producenternas förtroende för den ekonomiska utvecklingen är på nedgång, bostadsbyggandet avtar och att hushållens köpkraft har försvagats. Räsänen varnar att hotet om att Finland är på väg in i en recession är stort.

– Nu har regeringen snubblat på sina egna skosnören och fastnat i den här rasismdiskussionen. Men regeringen har även orsak att fästa sin uppmärksamhet på ekonomin och hur man skulle kunna göra för att vända på konsumenternas förtroende, säger Räsänen.

 

Bostadsbyggandets kollaps bör förhindras

– Kollapsen av bostadsbyggandet måste förhindras. Särskilda åtgärder måste vidtas inom byggnadsbranschen, stöd till offentlig ARA-bostadsproduktion skulle kunna fungera som en stimulans. Detsamma gäller reparationsbidrag, vi har mycket reparationsskulder, säger Berg.

 

Dessa konkreta åtgärder föreslår SDP för att främja bostadsproduktionen:

  1. Bostadsbyggandet bör påskyndas genom att stöda det offentliga ARA-bostadsbyggandet.
  2. Tillfälligt och konjunkturbetingat stöd för energieffektivt renoveringsbygge.
  3. Höjda reparationsbidrag och ett fortsatt förortsprogram.
  4. Stöd till bostadsrätts- och delägarboende.

 

Att avskaffa vuxenutbildningen är ett misstag

Socialdemokratiska riksdagsgruppen varnar också att det mänskliga kapitalet i landet försvagas i takt med att årskullarna minskar och utbildningsnivån halkar efter.

– Finlands viktigaste målsättning för att främja ekonomisk tillväxt på sikt är att öka det mänskliga kapitalet. Med tanke på det är slopandet av vuxenutbildningen ett steg i helt motsatt riktning, säger Räsänen.

 

Riksdagsgruppens andra vice ordförande Piritta Rantanen påpekar att det inte bara handlar om vuxenutbildningen, utan att regeringens nedskärningar i kommunernas finansiering även kommer att drabba utbildningens finansiering på alla nivåer.

– De indexnedskärningar i kommunernas statsandelar som regeringen planerar är nog direkta nedskärningar i utbildningen oberoende hur man försöker formulera det, säger Rantanen.

Rantanen påpekar att en stor politisk utmaning på arbetsmarknaden är när jobben och de arbetssökande inte möts och kritiserar särskilt beslutet att slopa vuxenutbildningen.

– Det känns nog motstridigt att regeringens svar på det här är att förhindra utbildning. Vuxenutbildningen har nämligen möjliggjort att folk kan byta från en bransch till en annan, säger Rantanen.

Rantanen tillägger att en stor andel av de som går en vuxenutbildning är kvinnor inom kvinnligt dominerade branscher.

– Det här är en direkt nedskärning mot kvinnor inom de lågavlönade kvinnligt dominerade branscherna.

 

Regeringen måste slopa försämringarna i arbetslivet

– Vi kräver att regeringen avbryter sin planerade försvagning av arbetslivet. I dessa turbulenta och osäkra tider behöver vi varken fler motsättningar på arbetsmarknaden eller ekonomin. Vårt lands regerings uppgift borde vara att bygga framtidstro med sina beslut, i stället för att försämra finländarnas vardag. Det finns ännu tid att vända kursen, konstaterar Lindtman.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE